Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem e30 :) Samochód ma już swoje lata, dlatego jest parę rzeczy do roboty, ale do rzeczy.

Potrzebuję informacji o złączu diagnostycznym, który pin jest od czego i jaki powinien mieć opór.

Złącze takie jak na zdjęciu poniżej.

Jeżeli ktoś jest w posiadaniu takich informacji byłbym wdzięczny za podzielenie się nimi ze mną, szukam tego już 4 godziny no i niestety nic na ten temat nie znalazłem, ściągnąłem parę książek serwisowych się na pewno przydadzą, ale o tym złączu nie ma nic.

http://img709.imageshack.us/img709/8052/obraz001nu.jpg

Proszę o wyrozumiałość, to mój pierwszy samochód :wink:

Opublikowano
Przepraszam że się wtrącę ale ten rysunek NIE przedstawia złącza OBD tylko kostkę połączeniową wiązki silnika z wiązką kabiny przy skrzynce bezpieczników. Prostokątna wtyczka przedstawia starą wersję połączenia np. wąska lampa a okrągła nowsze modele. Według tego schematu sam łączyłem u siebie nową wiązkę silnika z rocznika 91 do samochodu z rocznika 84
Opublikowano

Tu masz rozpiskę. Zdobyłem ją ostatnio bo sam byłem ciekawy :)

1 - BK Cewka zapłonowa, sygnał wychodzący ze sterownika Motronic

6 - WT/BK SRS Poduszki powietrzne

7 - WT/GN Reset wskazań przeglądowych

11 - BK/YL Rozrusznik, sygnał rozruchu (+50)

12 - BU Alternator, sygnał ładowania(D+)

14 - RD Akumulator

15 - WT/YL Motronic Control Unit(RXD)

16 - GN/WT Sygnał z sondy lambda

18 - GN/BU Motronic Control Unit(Pin do programowania sterownika)

19 - BR BR Masa(G103)

20 - WT/VI Motronic Control Unit(TXD)