Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam.przy pracującym sprzęgle jest hałas[coś jak terkotanie],czym wolniejsze obroty tym głośniejszy.np.przy normalnych ok.850 słychać już dosyć głosno ale gdy nieraz spadnie do 500-550[jak spada z obrotów to zawsze tak jest] to już konkretny hałas.myślałem że to łożysko wyciskowe ale po przeczytaniu forum okazało się że może to być;łożysko,sprężynki na sprzęgle,tarcza,koło dwumasowe[no ale chyba go niemam].ale niema jasnej odpowiedzi.może od tego czasu ktoś coś robił w tym temacie,bo jutro wyciągam skrzynię..ewentualnie jak to wszystko sprawdzić[po wymontowaniu].pozdro :norty:
klepało ale przestało!!!
Opublikowano
Napisz co bylo u ciebie po sciągnięciu skrzyni. U mnie jest podobnie tylko drga przy ok 1300-2000 obr. Podejrzewam łożysko na wałku głównym w skrzyni. Jesli to bedzie u ciebie nie kupuj łożyska w ASO. Zczytaj wymiary i kup w sklepie z łożyskami. Tak zrobiłem w poprzednim aucie i było ok.
Opublikowano

przy wymianie sprzęgla kup sobie na wszelki wypadek plastykowy kołeczek odpowiedzialny za wysprzęglanie bo to koszt kilku złotych a jak sciągniesz skrzynie i okaze sie że jest tez do wymiany to bedzie problem !!! miałem to samo u siebie i nie miałem gdzie go kupić!! teraz mam 3 na zapas...

a jeśli chodzi o chałas to na 90% masz do wymiany łożysko na wałku głównym!!! ja wymieniłem cały komplet sprzęgła i dalej mi chałasuje więc czeka mnie znów ściąganie skrzyni... ale nie znam dokładnego wymiaru łozyska...

Opublikowano
dzięki za porady!miałem wyciągać ją dzisiaj ale wyszedł problemik finansowy :mad2: także ruszę z tym w następnym miesiącu.o efektach napiszę pozdro :norty:
klepało ale przestało!!!