Skocz do zawartości

325ci - zamocowanie przedniego zderzaka w coupe

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam problem z przednim zderzakiem, który po zimie i kilku przygodach z zaspami wisi jakby chciał zaraz odpaść od karoserii. Dodatkowo, strona pasażera jest nieco cofnięta w stronę koła i nie zgrywa się z linią nadkola, co daje koszmarny efekt. Przeszukując zagraniczne fora znalazłem taki oto poradnik, który pokazuje jak w łatwy sposób podnieść zderzak do góry przy użyciu zaczepów, które znajdują się za kierunkowskazami:

http://forums.bimmerforums.com/forum/showthread.php?t=1418475

Potrzebuję jeszcze sposobu, żeby wypchnąć go do przodu. Da radę to zrobić bez demontażu całego zderzaka?

Pozdrawiam.

Opublikowano
Tam są dwa zaczepy boczne na strone, jeden dociska zderzak jak by w strone środka osi samochodu (taki zaczep wsuwany), drugi likwiduje szparę pomiędzy krawędzią błotnika i zderzaka. Sam demontaż zderzaka to 15 min więc nie ma strachu :) Robiłem to sam i dao rade choć przydaje się druga osoba do pomocy żeby niczego nie porysować.
Opublikowano
Dzięki. Rozumiem, że do obu zaczepów dostanę się od przodu przez kierunkowskaz?
Opublikowano
Ja akurat robiłem to z kanału więc nie demontowałem kierunkowskazu, dostęp był od spodu, ale patrząc na fotki z linku który podałeś to dostęp od strony migacza jest. Ja u siebie wymieniałem ten czarny zaczep zaznaczony czerwonym kółkiem (niezbyt przyjemna praca).