Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam problem z gazem, a mianowicie po uruchomieniu silnika i automatycznym przełączeniu na gaz bardzo dławi silnik, po przygazowaniu spadają obroty i czasami gaśnie silnik. Jak silnik się rozgrzeje to chodzi ładnie, natomiast jak zaparkuję na jakiś czas (około 4 godz.) i zapalę go (od razu chce przełączyć na gaz) dodam gazu obroty spadają i gaśnie. Potem trudno odpalić nawet na benzynie, muszę odczekać minutę, dwie. Zdarzyło mi się to wczoraj i dzisiaj. Przełączenie na gaz mam ustawione od 20 stopni. Bardzo proszę o porady.

Opublikowano
Mi się wydaje, że problemem może być, sama temperatura przełączania, lub zapowietrzony układ chłodzenia i wtedy gaz nie jest właściwie ogrzewany.
Opublikowano
Ja mam w BMW temperature przełączania na 40 stopni i jest ok. (mam sekwencje) Natomiast w Mercedesie mam zwykłą instalacje na mikserze i ręczne przełączanie i zanim nie złapie około 40 stopni to nie ma jazdy na LPG. Gaśnie, słabo idzie itd. A jak się już zagrzeje to obroty 1000 ciągnie jak burza i pali 11l (2.0 122km) Więc jestem zadowolony. Powiedz ile ci pali i będziemy wiedzieli co i jak. Ps. Od zawsze tak jest?
Opublikowano

Ostatnio palił mi około 11,6l w mieście. Wcześniej miałem ustawioną temperaturę, bodajże 30 lub 35 stopni. Specjalnie u gazownika obniżyłem temperaturę bo zbyt długo czekałem aż się przełączy na gaz, po przejechaniu około 2 do 2,5km przy pogodzie 10 stopni na dworze.

Dzieje się tak od kiedy byłem u gazownika, chociaż raz miałem tak wcześniej, w zimną pogodę (około 3 stopni) po czterogodzinnym parkowaniu, zapalam a tu od razu na gaz, co mnie zdziwiło, i silnik zgasł. Trzeba było odczekać chwilę żeby zapalił.

Jeżeli chodzi o układ chłodzenia, to też są cyrki, po spuszczeniu płynu i ponownym zalaniu prawie w ogóle nie musiałem odpowietrzać, tak jakby układ już był odpowietrzony, co też mnie zdziwiło, ale to już inny temat, który poruszam na "316i m43 duże ciśnienie w układzie chłodzenia"

Opublikowano

W papierach, na tabliczkach znamionowych, naklejkach na komputerze, etc.

Najlepiej w papierach, bo tam masz wszystko.

Opublikowano

Podaje dane z papierów, a dokładnie z wyciągu ze świadectwa homologacji:

- reduktor, zwór gazowy, wielozawór, zawór tankowania - Tomasetto

- obudowa wielozaworu - Stako

- przełącznik/centralka, układ elektroniczny - Zenit

- listwa - Valtek

Dodatkowo na takiej aluminiowej skrzynce, umieszczonej w obudowie akumulatora (chyba to układ elektroniczny) napisane jest Zenit JZ-2005