Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie koledzy.

Musze wymienić amortyzatory w mojej E39 523i M-pakiet z końca 1999 roku. Mechanik, który się do tego zabierze, mówi, że prawdopodobnie do M-pakietu są inne amortyzatory niż do "zwykłych" beemek. Czy ktoś coś wie na ten temat? Jeżeli to jest prawda, to jak odróżnić zawieszenia/amortyzatory samochodu z i bez M-pakietu? Z góry dziękuję za podpowiedź.

Opublikowano

Zgadza się - do m-pakietu są inne amortyzatory. Robią je Sachs (model Advantage), Bilstein (zdaje się B8), Monroe (model Reflex). Najlepiej jak będziesz w sklepach szukał po VINie swojej Bety bo wtedy masz pewnośc, że dobiorą Ci właściwe.

Pzdr.

Opublikowano

ja ostatnia kupowałem do swojej

powiem ci że najpierw sam szukałem

a potem wysłałem do gości z allegro zapytanie o amorki i ceny

na 10 wysłanych tylko 4 spytało o nr vin i po tym dobrali amorki

powiem że warto pytać bo na sztuce nawet po 60 zł jest różnicy ,przy 4 sztukach naraz to już robocizna się zwraca ,,............albo na dobrą imprę jest ;) aby opić nowe amorki ,żeby szybko szlak nie trafił na tych naszych beznadziejnych drogach ;)

Opublikowano

Koledzy a czy wy przypadkiem nie mylicie M-pakietu z zawieszeniem M-technic? Przecież fabrycznie można było kupić auto w M-pakiecie (wizualnym) ale na standardowym zawieszeniu i chyba na odwrót, można też mieć jedno i drugie.

Generalnie chodzi mi o to że mając w swoim aucie M-Pakiet nie oznacza wcale że mamy sportowe zawieszenie.

Moje auto np. wyjechało z fabryki z zawieszeniem M-technic ale M-pakietu wizualnego brak.

Najłatwiej jest rozkodować VIN i wyjdzie jakie mamy zawieszenie (chyba że ktoś je zmienił), generalnie mechanik który ma pojęcie o BMW powinnien to stwierdzić gołym okiem.

Niestety amortyzatory do zawiasu Mtechnic są dużżżo droższe i nie ma zabardzo wyboru jak kolega wyżej już napisał.

Ja osobiście po zakupie auta miałem całe przednie zawieszenie do roboty i zdecydowałem się na amortyzatory MONROE, po 24 miesiącach wszystko jest z nimi ok.

Opublikowano
moze kolega Manolito77 wie jakie amorki ida do m pakietu tylne. touring z samopoziomujacym sie zawieszeniem.

ja mam m-pakiet touring i kupiłem cośtakiego

Nr SACHS - 311952 / 311 952

Nr OE - 33 52 1 094 056 / 33 52 1 094 057

Typ: Gaz

tak jak pisałem wcześniej takie mi polecili po rozkodowaniu win

po 439 za sztukę

jak będziesz brał bez allegro to gość sprzedaje ja po 399 ;)

Opublikowano
Dziękuję wszystkim za podpowiedzi. Jak rozumiem, muszę sprawdzić VIN. Ale nie wiem, jak to się robi i kto by mógł to sprawdzić. Z drugiej strony, czy jest w ogóle możliwym sprawdzenie gołym okiem jakie się ma zawieszenie, np. po sprężynach, czy po jeszcze czymś? To co pisze Jerry, gdzieś to też słyszałem, ale o ile mam moją beemkę tylko od stycznia, wymieniać amorki będę pierwszy raz, tak że się chciałem upewnić. Powodzenia wszystkim.
Opublikowano
Koledzy a czy wy przypadkiem nie mylicie M-pakietu z zawieszeniem M-technic? Przecież fabrycznie można było kupić auto w M-pakiecie (wizualnym) ale na standardowym zawieszeniu i chyba na odwrót, można też mieć jedno i drugie.

Nie mylimy - przynajmniej jeśli chodzi o mnie. Pisząc m-pakietowe używam niejako skrótu myślowego bo oczywiste jest, że to zawieszenie fachowo nazywa się m-technik.

miketcho: Odnośnie VIN - najlepiej wklej go tu w odpowiednim dziale to Ci go rozkodują i będziesz wiedział jakie masz zawieszenie. Z tego co widzę po avatarze to masz sedana a tam raczej nie było montowane zawieszenie samopoziomujące NIVO. Ono szło tylko z reguły do touringów. Wizualnie patrząc to na amortyzatorach tylnych widać takei specyficzne gumowe poduchy/kielichy naciągnięte, które są pompowane kompresorem aby auto nawet po załadowaniu stało równo.

Pzdr.