Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Czy dzięki temu urządzeniu będę mógł precyzyjnie przebadać mój samochód E36 320i 1991r sedan jeśli tak to co jeszcze będzie mi potrzebne oprucz laptopa ? http://moto.allegro.pl/interfejs-bmw-e30-e32-e34-e36-kabel-z-wtykiem-bmw-i1538306315.html

Prosił bym o szybka odpowiedź

Druga opcja http://moto.allegro.pl/diag-opel-97-2004-bmw-87-2004-vag-92-2004-kable-i1541913652.html

Edytowane przez kubakca320
Opublikowano

Interesowałem się tym i czytałem na forum.

Podobno po za laptopem i byciem "ogarniętym" nie trzeba nic więcej.

Ale osobiście nie potwierdzam, jak mówię - czytałem na forum.

Najlepiej zadaj pytanie sprzedawcy.

Opublikowano

Aby precyzyjnie przeglądać auto o którym piszesz musisz się zaopatrzyć w fejs ADS.

A tym fejsem z linku to w najlepszym wypadku błędy z czytasz i skasujesz inspekcje, a o live data możesz zapomnieć.

pozdro

Opublikowano
Aby precyzyjnie przeglądać auto o którym piszesz musisz się zaopatrzyć w fejs ADS.

Możesz doprecyzować "precyzyjne przeglądanie" i napisać co to ten ADS i ile kosztuje?

Opublikowano
Zagadaj do Nerwusa z forum.On ma takie zabawki :D
http://imageshack.us/a/img850/9757/z1i.gif
Opublikowano

Możesz doprecyzować "precyzyjne przeglądanie" i napisać co to ten ADS i ile kosztuje?

No własnie co to jest i ile kosztuje najlepiej jak byś znalazł na allegro bo potrzebuje czegoć czym będe mógł rozpoznac błedy czy do wymiany jest sonda czy przepływomierz itp

Opublikowano (edytowane)

To zależy czy ogarniasz temat czy nie.

Najlepiej to kup od nerwusa i nie będziesz miał problemu.

Ja mam ten ten, ale wsparcia od sprzedającego mierne, a wiec musisz ogarniać temat.

edit:

na ads w die-ie zobaczysz jak pracuje sonda

Edytowane przez krzysiek80r
Opublikowano

Używałem czegoś porównywalnego do tego z pierwszego linku [69zł]. Do użytku domowego wystarczał, podstawowe błędy znajdował i kasował.

Korzystałem z Carsofta. Myślę, że to jest najlepsza charakterystyka, na ile "precyzyjne" było to przeglądanie. Tryb Livedata nie działał, ale np. wymieniłem poduszkę i błąd usunąłem bez problemu.

Generalnie, w przypadku tych prostych fejsów, potrzeby jest sam interfejs + soft na laptopie [Carsoft, INPA, coś w ten deseń - wiadomo, o co chodzi].

Zestaw tani [do 150zł] fejs + Carsoft wystarcza do podstawowych zadań.

Wiele "gorszych" warsztatów korzysta z urządzeń tej klasy - i im to wystarcza, by napisać "diagnostyka komputerowa" na wizytówce.

Niemniej jednak, jeśli chcemy się bawić w coś więcej, to polecam się udać do Nerwusa.

Co do kosztów, proponuję przejrzeć wątek dot. interfejsu, który Nerwus tworzył [dostępny w dziale z Diagnostyką] i po prostu odezwać się do niego.

Opublikowano

Jak wszedłem w dział diagnoza komputerowa, i przeczytałem(próbowałem) kilka tematów to oczy nadal mam takie: :shock:

Czyli taki interfejs do 150zl wystarczy do znajdowania i kasowania ograniczonej ilosci bledow i niekoniecznie dowiemy sie z niego co jest uszkodzone, tak?

A taki powyzej 150, to co daje? Sterowanie pracą silnika itp?

Taki to raczej już dla ludzi co dobrze ogarniają temat, bo raczej bałbym się użyć coś takiego, bo potem bym pewnie na lawecie jechał do jakiegoś elektronika żeby mi znów auto ustawił :D

a moje oczy nadal wyglądają tak :shock:

Opublikowano
Używałem czegoś porównywalnego do tego z pierwszego linku [69zł]. Do użytku domowego wystarczał....

Zależy co kto rozumie pod pojęciem użytek domowy.

Nie wyobrażam sobie abym nie mógł kodować auta, czy też podglądać na żywo jak pracują podzespoły... co jest podstawą do prawidłowej diagnozy.

Samo znalezienie błędu w większości przypadków nie powie co jest uszkodzone.

Moim zdaniem lepiej dołożyć parę groszy i kupić porządny fejs.

pozdro

Opublikowano

Jako "użytek domowy" w tym wypadku rozumiałem sprawdzenie podstawowych układów i usunięcie ewentualnych błędów [takich jak np. sondy lambda] - czyli coś dla kogoś, kto nigdy wcześniej się nie bawił w diagnostykę.

Oczywiście się z Tobą zgadzam, gdybym teraz miał kupować interfejs, zdecydowałbym się dopłacić tych parędziesiąt złotych.

Opublikowano (edytowane)

kolego kubakca320 - tym ze zdjęcia(obd z przejsciowka na starsze złacza, okrągłe np e36) http://img17.allegroimg.pl/photos/oryginal/15/58/02/25/1558022584 bez problemu pod usb odczytasz sobie błedy, pokasujesz, sprawdzisz live data (wszystkie czujniki, sondy, vanos i co tam zapragniesz), i inne...

nie kupuj np od nerwusa fejsów za grube, przesadzone $$$, sam miałem dylemat i dobrze ze nie kupiłem, chyba ze lubisz przepłacać

aha i nie wierz w bajki ze ten interfejs nie bedzie działał z e36, bo DZIAŁA, WSZYSTKO WYKRYWA ITP, podobnie z innymi modelami, e39, e46 (te podpinałem do tej pory), piszę to gdyż takie słowa usłyszysz od wychwalanego nerwusa :mad2:

edit:

roczniki które podłaczyłem: e36 95,96rok, e46 2001, e39 nie pamietam :cry:

edit2;p:

ee moj bład sorry ale nie doczytałem, w takim razie nie wiem czy tym fejsem coś zdziała

Edytowane przez Pablo75
Opublikowano (edytowane)

A jak niby chcesz wykryć która cześć do wymiany bez podglądu parametrów pracy podzespołów auta?

Wiesz np jak powinna pracować sonda lambda, jeśli nie to jak sprawdzisz czy pracuje prawidłowo?

Interfejs pierwszy który podałeś w linku na pewno nie ma live daty bo sam go testowałem na swojej e36 z 92r, nadal go posiadam.

U mnie wykrył błąd sondy mieszanka za uboga lub za bogata, ale co z tego jak nie mogłem podejrzeć czy sonda prawidłowo pracuje.

Interfejs drugi odpowiedz masz post wyżej, i nie znajdziesz sprzedawcy który podaje w opisie obsługę modeli poniżej 1995roku

Interfejs ten co podałem w linku na 100% dis-em zrobisz to czego oczekujesz, w swoim aucie i wszystkich bmw w przedziale rocznika około 1987-2006.

Edytowane przez krzysiek80r
Opublikowano
A jak niby chcesz wykryć która cześć do wymiany bez podglądu parametrów pracy podzespołów auta?

Wiesz np jak powinna pracować sonda lambda, jeśli nie to jak sprawdzisz czy pracuje prawidłowo?

A wiesz może gdzie (adres internetowy ew. literatura) dowiedzieć się tego typu rzeczy i tego jak korzystać z takiego interfejsu?

Opublikowano

hehe, szukalem, ale ze tak powiem podręcznikowe rzeczy to to nie są i trudno cokolwiek zrozumieć

FAQ, w dziale diagnoza komputerowa, nie powala ilością tematów ;/

dzieki za linki.