Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich .

Chciałbym wymienić filter paliwa tylko nie wiem dokładnie gdzie on się znajduje. Na forum jedni piszą że pod spodem na wysokości kierowcy a drudzy że pod maską . Może ktoś z Was wymieniał w 1.8 benzyna . Jeszcze problem jest taki że auto ma kierownicę z prawej strony i czy układ leci tą samą drogą co w kierownicy po lewej stronie , Chcę wymienić filter bo na komputerze wyskakuje błąd jakiś problem z ciśnieniem paliwa więc chcę zacząć od drobnostek chyba dobrze się kieruję ????

Opublikowano
dobrze się kierujesz i to będzie zapewne filtr paliwa.

dzięki tylko gdzie go szukać i czy dam radę go wymienić na parkingu .

Opublikowano

Musisz zdjąć osłonę silnika tą spodnią, i powinieneś zobaczyć filtr paliwa, powinien być z tej samej strony co w wersji LHD.

Przed odpięciem przewodów paliwowych zredukuj ciśnienie w układzie wyciągając przekaźnik pompy paliwa i odpalając samochód (wypali część paliwa z przewodów). No i jak będziesz zakładał filtr to zwróć uwagę na kierunek przepływu paliwa (na filtrze masz strzałkę).

Czy dasz ragę na parkingu ?

Kiedyś jak wymieniałem sprzęgło w swojej e36 znalazłem na necie DIY pewnego Amerykanina który zrobił to samo na podjeździe przed domem, więc dla chcącego nic trudnego :)

Dasz radę :)

U mnie po zdjęciu dolnej osłony silnika jest jeszcze jedna taka mniejsza osłonka na sam filtr paliwa, u Ciebie chyba jej nie ma ale zobaczysz, zresztą sprawa jest banalnie prosta, popatrz gdzie lecą przewody paliwowe i wszystko będziesz wiedział.

Opublikowano
Musisz zdjąć osłonę silnika tą spodnią, i powinieneś zobaczyć filtr paliwa, powinien być z tej samej strony co w wersji LHD.

Przed odpięciem przewodów paliwowych zredukuj ciśnienie w układzie wyciągając przekaźnik pompy paliwa i odpalając samochód (wypali część paliwa z przewodów). No i jak będziesz zakładał filtr to zwróć uwagę na kierunek przepływu paliwa (na filtrze masz strzałkę).

Czy dasz ragę na parkingu ?

Kiedyś jak wymieniałem sprzęgło w swojej e36 znalazłem na necie DIY pewnego Amerykanina który zrobił to samo na podjeździe przed domem, więc dla chcącego nic trudnego :)

Dasz radę :)

U mnie po zdjęciu dolnej osłony silnika jest jeszcze jedna taka mniejsza osłonka na sam filtr paliwa, u Ciebie chyba jej nie ma ale zobaczysz, zresztą sprawa jest banalnie prosta, popatrz gdzie lecą przewody paliwowe i wszystko będziesz wiedział.

Dzięki za konkretną odpowiedż , patrzyłem pod tylnymi kołami i nic nie znalazłem więc prawdopodobnie jest tam gdzie piszesz jutro się za to zabiorę i będzie jasne.

Opublikowano
Witam wymieniłem filter paliwa okazało się że jest prawie na środku , problem polega na tym że znowu skasowałem mu błąd po wymianie i po przejechaniu około 200km znowu świeci się błąd silnika . Może teraz spróbuje świece ? Chyba że ktoś ma inne pomysły co może być przyczyną . Pompkę paliwa chcę wymienić w ostateczności wiadomo trochę kosztuje.
Opublikowano
Ja u siebie wymieniałe. Jest prawie na srodku auta po stronie kierowcy- taka srebrna podłużna puszka.Moja jest po lifcie tak więc może będzie inaczej niż u Ciebie. Na parkingu nie ma opcji żebys to wymienił- kanał musi byUps nie zobaczyłem ze juz to załatwiłeś :cool2:
Opublikowano
załatwiłem ale nic to nie dało , komputer dalej wyświetla że coś z ciśnieniem może świece tu pomogą ????
Opublikowano

Za ciśnienie odpowiada jeszcze pompa paliwa oraz wąż podciśnienia podłączony do filtra paliwa.

Co to w ogóle za błąd ?

Opublikowano

Co to w ogóle za błąd ?

Mechanik powiedział mi że po prostu wyświetla mu problem z ciśnieniem , nie opisał dokładnie zalecił wymianę filtra paliwa , ale to nie pomogło , chcę polecieć na razie najtańszym kosztem więc pytam co można jeszcze zmienić przed ostateczną wymianą pompy paliwa . Może napiszę z czego pojawia się ten błąd , przeważnie na wysokich obrotach delikatnie przerwie prawie jest to nie wyczuwalne i zdarza się czasami. Tak że od każdego kasowania przejadę 200km i znowu się zapala , tyle dobrze że zrobię te 200 kilometrów bo w czerwcu NCT :| a raczej z kontrolką zapaloną by nie przeszedł .

Opublikowano

Zapala Ci sie kontrolka engine ?

Jakim programem diagnozowano auto ?

Nie wiem czy ten silnik jest w stanie samozdiagnozować ciśnienie.

Jeżeli mechanik podejrzewa że to za małe cisnienie to bierze się manometr i sie upewnia.

Opublikowano
Ja jak wymieniałem filtr paliwa to ten węzyk podciśnienia miałem oberwany a mimo to nic sie nie swieciło i błędów nie było. Teraz wszystko naprawione.
Opublikowano
Zapala Ci sie kontrolka engine ?

Jakim programem diagnozowano auto ?

Nie wiem czy ten silnik jest w stanie samozdiagnozować ciśnienie.

Jeżeli mechanik podejrzewa że to za małe cisnienie to bierze się manometr i sie upewnia.

tak jak pisałem wyżej po skasowaniu kontrolki engine 200km przejadę i to samo wyświetla , co do programu to nie wiem raz przez laptopa a raz przez jakieś takie małe urządzenie mi to robił . Co do tego czy sam może diagnozować , na pewno bo byłem u dwóch różnych mechaników i powiedzieli mi to samo SŁABE CIŚNIENIE im wyświetla