Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy jak rozpoznać czy w E39 jest małe czy duże OBC? Różnią się czymś liczniki czy coś?

I co tak na prawdę daje duże OBC? Szukałem na forum i bardzo dużo osób pyta jak założyć duże OBC, ale co ono tak na prawdę daje? Czy to jest jakaś przydatna i fajna rzecz czy po prostu bajer bo ma trochę więcej opcji??

Bo życie zaczyna się od ośmiu cylindrów :) Moja 540iA

http://forum-lines.ru/rez/ab192360.gif

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Duże BC ma w zestawie wskaźników długi pasek ten pod przebiegiem na którym dostajemy komunikaty dotyczące spraw eksploatacyjnych tzw długi wyświetlacz(zużycie paliwa,średnie i w danym momencie,zasięg na paliwie które mamy,średnia prędkośc itp.)jak również informacje o spalonych żarówkach i potrzebie uzupełnienia płynów ekspl.typu płyny spryskiwaczy,chłodzący,olej itd.Wyświetlacz również zastąpił niektore kontrolki np.świec żarowych(napis vorgluhen),zaciągniętego hamulca ręcznego,pokazuje również komunikaty o otwartych drzwiach,klapie bagażnika,tylnej klapy,szyby w tylnej klapie(touring).Komunikaty te przełącza się przyciskiem w dźwigience od kierunków(BC)i podobne komunikaty są w radiu z tzw. MID czyli z dużym wyświetlaczem.Jest to tzw "bogaty" zestaw wskażników,są jeszcze dwa rodzaje:małe BC i "ubogi" w którym pokazywana jest tylko temperatura zew. oraz przebiegi całkowity i dzienny.Ten z małym BC charakteryzuje się miejszym wyświetlaczem tym pośrodku nie wyświetla on komunikatów w systemie literowym,ale można sprawdzic wartości podobne jak w zestawie "bogatym",pokazywane są przez cyfry.O spalonych żarówkach i otwartych/niedomkniętych drzwiach informuje nas wyświetlacz w postaci tzw.samochodu z kontrolkami naokoło niego(cały rysunek samochodu z góry jest kontrolką).

Zestawy wskaźników tzw "bogate" dają nam dużo więcej informacji na temat naszego auta,jest to też taki bajer który fajnie wygląda,mają jednak jedną wadę o której napewno wyczytałeś na forum czyli tzw. ginące pixele(z czasem świecące punkciki które tworzą napisy/litery i cyfry,giną i wyświetlacze stają się mało czytelne)to samo dotyczy wyświetlaczy MID w radiach.Z bardziej ubogimi zestawami wskaźników też życ się da.W każdym zestawie wskaźników można odczytac testy które są ukryte i trzeba je odblokowac,ale to już zupełnie inny temat.

Co do testów zegarow masz tutaj: viewtopic.php?f=72&t=140465&hilit=+test+wska%C5%BAnik%C3%B3w

ec2Wze6.jpg
Opublikowano

Aha, a czy każda E39 ma na "manetce" od kierunków przycisk BC? czy tylko te z dużym OBC mają ten przycisk?

Dzisiaj oglądałem 520i automat w komisie (niestety nie jeździłem) i właśnie miała ten przycisk BC i tam było duże OBC bo sobie przełączałem różne funkcje itp, radio też było z szerokim wyświetlaczem.

Co do tego OBC to da się przestawić je na język ang? już nie mówię o polskim ale żeby napisy po ang były, bo niemicku to ja nie ogarniam niestety.

Bo życie zaczyna się od ośmiu cylindrów :) Moja 540iA

http://forum-lines.ru/rez/ab192360.gif

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie wszystkie miały przycisk BC w manetce,nie posiadają go auta z zestawem wskaźników ubogim w których nie ma BC(to normalne),posiadają go z małym i dużym OBC.

Wersję językową nie wiem czy we wszystkich,ale w niektówych się da(zależy chyba od tego na jaki kraj językowy były produkowane),aż tak dokładnie to nie wiem tego,poszukaj na forum bo było o tym.

Ale nawet w wersji niemieckiej nie jest to kłopotem ponieważ tych komunikatów tak dużo nie jest.

ec2Wze6.jpg
Opublikowano
A w małym OBC reakcja na przyciśnięcie guzika BC jak powinna wyglądać? Bo nie wiem czy czasem mi się ten guzik nie zepsuł...