Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Dzisiaj zauważyłem, że z tyłu po prawej stronie mam pękniętą sprężynę.

Chcę kupić komplet takich jak są zamontowane. Problem polega na tym że samochód jest z M-pakietem i w sklepie motoryzacyjnym nie wiadomo które do tego BMW pasują.

Prośba o pomoc w namierzeniu sklepu, producenta oryginalnych, producenta dobrych zamienników itp.

Chciałbym kupić identyczna jak mam. Ani wyższe, ani niższe, ani twardsze, ani bardziej miękkie :)

Tak jak pisałem samochód ma M-pakiet.

Numer vin: er 39994

Special equipment - 0704 M sports suspension

Numery zczytane ze sprężyny: 1138312 ED (tej ostatniej dwójki nie jestem pewien) I drugie napisy: HS7 BMW2

wygląd sprężyn: czarne z trzema białymi kropkami na dwóh zwojach.

Z góry dzięki

Edytowane przez vip_22
Opublikowano
Witam

....

Prośba o pomoc w namierzeniu sklepu, producenta oryginalnych, producenta dobrych zamienników itp.

Chciałbym kupić identyczna jak mam. Ani wyższe, ani niższe, ani twardsze, ani bardziej miękkie :)

...

Napewno kolego nie ma zamiennika. Jak chcesz mieć tak jak się należy to musisz kupić oryginał i to najlepiej prawa i lewa strone.

Tylko problem polega na tym że w ETK nie widzę wogle numeru części. Pierwsze się spotykam z czymś takim :shock:

UWAGA!Brak dachu!

"Nie ma na świecie przyjaźni, która trwa wiecznie. Jedynym wyjątkiem jest ta, którą obdarza nas pies." /Konrad Lorenz/

Opublikowano

Jeśli masz możliwość w sklepie zamówić np. 3 sprężyny różnych firm np. KYB, orginalną do 328 i np od M3, wtedy bedziesz miał możliwość porównania ze swoją. Policz zwoje i zmierz dokładnie grubość zwoju.

1mm na grubości zwoju robi dużą różnice w sztywności samochodu, a także w wysokości, także porównaj wszystko dokładnie, proponuje także żebyś zainwestował w lepsze firmy będziesz miał większe szanse za zachowanie tych samych parametrów.

Opublikowano

http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=1552076240&msg=Tw%C3%B3j+e-mail+zosta%C5%82+wys%C5%82any.

Spróbuję jak samochód będzie wyglądał na tych.

Teraz z tej strony gdzie sprężyna jest pęknięta samochód jest niższy od drugiej dobrej o jakieś 1,5cm. Nie wygląda to tragicznie choć wolałbym zachować oryginalną wysokość.

Porobiłem zdjęcia i pomiary "palcowe" jak wygląda sprawa teraz i porównam co będzie na tych eibachach

Jak te eibachy będą dla mnie za niskie to zrobię jak proponuje kolega wyżej. Zamówię do sklepu kilka standardowych, bo po sprawdzeniu po vinie w serwisie okazuje się, że oryginalne sprężyny do M-pakietu to żadne tam cuda.

Numer BMW 33539059282 - były montowane w samochodach seryjnych.

Opublikowano

Na tych eibachach jednak trochę niżej stoi. Coś podobnego jak na tej pękniętej oryginalnej. :?

Nie wiem czy dalej się tym bawić czy zostawić jak jest.

Może ktoś ma na zbyciu: numer podałem wyżej.