Skocz do zawartości

PRZEDNIE LAMPY - jakie, gdzie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,

podobno to typowa bolączka E30tek - przednie światła. z dnia na dzień coraz ciemniej, a moje soczewki świecą niewiele lepiej od lampki przy rowerze. i to pomimo oczyszczenia.

jedynym wyjściem pozostaje wymiana - przynajmniej samych reflektorów zewnetrznych (?znaczy "drogowych"?). tak mi sie przynajmniej wydaje.

a wiec - JAKIE LAMPY POLECACIE?

- GDZIE MOŻNA JE DOSTAĆ (NAJCHĘTNIEJ "GDZIE W WARSZAWIE")?

- NAPEWNO NIE DA SIĘ TANIEJ??

Opublikowano

Soczewka ma swój urok, ale śwatło lichawe i w takiej sytuacji kiedy klient uważa światło na drodze za bardziej ważne od wyglądu lampy, to polecam starsze i tańsze rozwiązanie lamp mijania, czyli bez soczewek.

Odzyskasz pole widzenia nawet jeszcze raz lepsze niż na nowych lampach soczewkowych. Proponuję lampy hella których odblask jest tak chromowy, że patrząc na lampę z przodu odczuwa sę wrażenie jakby były przyciemniane. I pewnie można je kupić za 150zł/szt - nowe

Opublikowano
zaloz xenon albo wyczysc lampy i zaloz dobre zarowki i bedzie zdecydowanie lepiej.

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

Opublikowano

Mocowania na obudowie klosza są inne.

To dlaczego ja zamontowałem lampy, gdzie pisało że są do e30, do mojej e32?

To są te same lampy.

Opublikowano
Robert. Kupowałem całe lampy od razu razem z ramkami. Nic nie wykręcałem\przekręcałem poprostu je zamontowałem i wszystko pasuje idealnie. Na pudełku pisało e30/e34.
Opublikowano

Zgadza się. Ja też zamieniałem, fakt, że tylko wkłady (lustrzanka z soczewką) ale zamieniałem bez żadnego problemu.

Mam jednakpytanie. Wie ktoś może gdzie można kupić nowe lampy starego typu do e30 (bez soczewek)? Może można je dostać w jakimś sklepie internetowym?

http://img842.imageshack.us/img842/1250/arto.png
Opublikowano

A aaa

Gdy kupisz całe lampy wraz z ramką to pasować może, ale sama lampa nie pasuje, gdyż ma inny rozstaw kołków mocujących.

Po za tym E32 ma takie ramki, że założenie z E30 nie sprawi problemu, natomiast w E34 ramka jest inna, gdyż mocowana jest do niej atrapka i grill przedni.

Opublikowano

Na naszym forum przecież kilka osób sprzedaje częsci do E-30 zaczynijcie od znajomych :duh: a potem pytajcie dalej. Przecież jest dział części. A jeśli tam nikt nie bedzie miał to oczywiście zostaje allegro ale uważajcie towar jest zawsze przechwalany i najlepszy jednaj rzeczywistość jest inna. najlepiej odbierać osobiście. W Krakowe polecam giełdy samochodowe ( przez to zamieszanie przy Balicach mamy teraz 3 giełdy albo i więcej) ale w Warszawie to nie wiem. moim zdaniem soczewka ładnie wygląda i warto poszukać po złomach jakiegoś E-30 z 91-94(kombi były z tych lat) i wtedy bedzie w dobrym stanie soczewka myśle że nie powinny kosztować więcej niż 200 zł(takie jest moje zdanie) ale praktyka pokazuje że lepiej założyć nowy zamiennik niż używaną orginałke< w Astrze ojca założyłem zamienniki i nie żałuje> ale BMW właśnie z tego słynie że oświetla droge nie tylko sobie ale i innym pojazdom bo światła są zaj......

pozdrawiam

http://www.pelicanparts.com/graphics/pelican_bmw2.gif

Dlaczego przed warsztatami i serwisami samochodowymi zawsze stoi jedno BMW?

Bo każdy szanujący się serwis ma jedno niezawodne auto żeby jeździć po części do innych:-)

Domin

Opublikowano
czyli warto rozejrzec sie za reflektorami SPRZED liftingu. nadal nie wiem jednak gdzie je dostac (nowe) i ktore marki brac pod uwage...
Opublikowano

Je w swojej 325 z 87 miałem właśnie reflektorki starego (zwykłaego) typu. Normalnie niebo a ziemia. Jak bym tylko dostał nowe zwykłe to soczeki lądują na najwyższej półce. Co do używek to cóż, rozglądałem się już jakiś czas i stan tego co znalazłem jest kiepski.

Strobik napisał, że z e30 z lat 91-94 soczewki będą w dobrym stanie. Otóż nie. Mam takowe kombi i niestety odbłyśniki mocno już dostały - to w końcu ponad 12lat !

Co nowe to nowe, a nowa soczewka to koszt max 150zł.

http://img842.imageshack.us/img842/1250/arto.png
Opublikowano

to ja już nie wiem od czego zależy stan soczewek :? . moja bmka ma 14 lat i soczewki swiecą dobrze, fakt że nowe zamienniki astry swieca lepiej (oczywiście mówmy o światłach krótkich czyli mijania, bo na długich to dwie astry nie dadza takiego światła jak bmw) ale u mnie przed blokiem stoi kombi sąsiada z 93ego ma przejchane chyba 190tyś i swiatła ma extra a lamp nie zmieniał bo już go o to pytałem, autem jeżdzi już 8 lat, twierdzi ze nigdy nie były zmieniane. może rzeczywiście lepiej założyć nowe bez soczewek. am już nie wiem.

pozdrawiam

Bo każdy szanujący się serwis ma jedno niezawodne auto żeby jeździć po części do innych:-)

Domin

Opublikowano
powinienem upierac sie na helle, czy moze byc jakis inny producent? gdzie szukac? intercars, BMW czy jeszcze gdzie indziej?
Opublikowano

w Warszawie to nie wiem. u nas w Krakowie przedewszystkim hurtownie z czesciami dają duże rabaty na nowe cześci. zreszta z czego co wiem to w inter carsie tez można nieźle zbić z ceny. ja kupuje w hurtowni "Giętka" filia w Krakowie przy ul.Centralnej a tak naprawde to mają sklepy w wiekszośći miast. dostaje zawsze rabat 20-30% mimo że nie mam żadnego warsztatu ani nic takiego. mogę ci podać numer telefonu to zadzwonisz i spytasz czy mają sklep w wawie. 0-12 425-92-61 lub 0-12 642-21-70 z tego co wiem to cały mege magazyn mają w Aleksandrowie.

pozdro

:8)

Domin