Skocz do zawartości

Jakie ciśnienie-opony w rozmiarze 245/40/18?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak jezdzisz przewaznie we dwoje przód 2.4-2.5, tył 2.5-2.6.Jeżeli bardziej obciązony górne wartosci obowiązkowo.Ja mam osobiscie 17tki,ale kolega mechanior w M-ce ma 18tki i takie wartości.Na to wpływa wiele czynników,gdzie jezdzisz,ile osób,jakie dystanse.Na szybkie i długie trasy lepiej więcej dmuchnąć.Na dziurach troszke niższe bo lepiej amortyzuje ale z drugiej strony jak bekniesz w dziure prędzej masz bułke.Dopasuj sam ale nie niższe niz 2.5.

POzdr

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mam identyczne z tyłu.Biję 2,2-2,3 maksymalnie bo więcej robi się bardzo twardo i auto podskakuje wtedy jak piłeczka od pingla.Dodam jeszcze,że mam opony typu Runflat co je dodatkowo utwardza.Ogólnie po przełożeniu kół z zimówek 225/55R16 nie mogę się nauczyc spowrotem jeździc jeszcze przy tych dziurach-tragedia,mam na lato również 16" i chyba je założe bo dobrze nie jest.Podziwiam za decyzję zamontowania 245 z przodu :nienie: ,utrzymasz ten samochód wogóle na drodze?
ec2Wze6.jpg
Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi!

Auto prowadzi się na tych gumach rewelacyjnie. Mam porównanie bo zimówki mam w rozmiarze 225/55/16, a przez 2 ostatnie letnie sezony jeździłem na 235/45/17. Tak jak pisałem wcześnie przy okazji innego postu mieszkam i jeżdżę głównie na Śląsku, a tutaj infrastruktura drogowa jest na przyzwoitym poziomie (dużo dobrych, równych i szybkich dróg). Dlatego też jak na razie wybór wielkości felgi i profilu opony okazał się strzałem w 10.

Dodam jeszcze że wybrałem opony Vredestein Ultracento XL w indeksie ZR i tutaj jak na razie również była to bardzo dobra decyzja.

Pozdrawiam!