Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej

Potrzebuje taki program co sie podlacza kablem pod auto i sprawdza usterki i eleminuje bo chce to kupic ale nie wiem jak sie zwie ??

Please odpiszcie wiem ze to moze w złym podforum napisalem ale nie bylo nic innego zeby o tym napisac wiec tutaj napisalem !

Pozdrawiam

Opublikowano
Chcesz kupić licencyjną wersję dla własnych celów i jesteś na to finansowo przygotowany, czy raczej nielicencyjną wersję do której nikt może Ci się nie przyznać że posiada :D
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No właśnie z tym oprogramowaniem jest problem. Nikt nie chce poświęcić się i rozebrać swojego Bosha, żeby program skopiować :)

Z doświadczenia wiem, że interface to nie problem... problemem jest znalezienie oprogramowania działającego (tak złamanego, żeby działało) i żeby to nie była wersja demo...

Kai
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
aha to ty nie wiesz czy nie chcesz powiedziec ?:)

Jak to było do mnie, to mogę napisać, że chyba żadną tajemnicą jest, że najbardziej rozwinięty program do BMW (biorąc pod uwagę zastosowanie zwykłego PC) jest Carsoft... wersja im nowsza, tym lepsza. Mnie niestety nie działa żadna :/ a na forum (jak się nie mylę) tylko jedna osoba zadeklarowała, że program działa w pełni...

Oprócz tego Scanner, ScanTool i CarScanner (podobne nazwy :) ).

Jeżeli chodzi o sprzęt, to jest to zwykła aplikacja MAX'a 232... z różnymi "wodotryskami".

Kai
Opublikowano

heh

Kolega ma zaklad BMW i mowil mi ze jest to na 3 dyskietkach i nie da sie tego skopiowac dal za to 4000zł i carsoft tez mi mowil

Bo sam carsoft nie wystarczy ?

A co powiesz na to co jest na allegro ?warto kupic ??

Mozesz podac GG to pogadamy albo napisz na moje ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Interface możesz kupić prawie każdy. Jestem elektronikiem i... interface szeregowy wygląda praktycznie zawsze tak samo, to znaczy jest to, tak jak pisałem wcześniej, aplikacja 232. Zarówno interface do BMW, centralki telefonicznej, sterownika LPG, telefonu itp. itd. wygląda tak samo. Różnią się tylko mało istotnymi kosmetycznymi szczegółami.

I tu jest problem. Też myślałem na początku, po wykonaniu dwóch takich, że normalnie nie umiem i nie wiem, o co chodzi... bo nie działają programy. Kaszana niemożliwa, bo to właśnie wina programów. W tej chwili działa mi tylko demo któregoś ze Skanerów, pozwala na łączenie się, sprawdzanie błędów i kasowanie ich w sterowniku silnika. Tylko w tym module, nic więcej...

Jak już też pisałem, ktoś się chwalił, że działa mu CarSoft 3,4 - mnie nestety nie działa ten program w ogóle.

Tak, jak piszesz, program kosztuje majątek (jak dla mnie, to 4kzł to nie kwota na wydanie na program diagnostyczny), a skopiować, czy przetestować się go nie da. Mam w swojej kolekcji 9 programów i d... :)

Kai
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

hello wszystkim

a ja zakupilem interfejs i "dostalem" do niego dzialajacego carsofta 6.1

na razie w wolnej chwili testuje, nie zawsze chce sie laczyc ze wszystkimi modulami w aucie, ale generalnie nie bylo auta zeby sie w ogole nie polaczyl. robilem nim poduchy w e36 i w e34, kasowlem bledy silnika e36 td, dzialal tez z e32 i e38, wiec twierdze ze ogolnie jest ok.

a najbardziej rozbudowanym przyrzadem do bmw i chyba bez watpienia najlepszym jest serwisowy modic

Rafi DJYendruh

sharky: srebrne E24 635 CSiA

Citroen XM oraz GMC Savana

GG # 142068

[email protected]

Opublikowano

witajcie

interface zakupilem na allegro, z faktura wyszlo ok 1000pln z groszami.

a sofcik... w ramach promocji do niego dostalem. musialem sie nagimnastykowac, ale gostek dal jakas dzialajaca wesja 6.1 podobno przeobiona przez specow

Rafi DJYendruh

sharky: srebrne E24 635 CSiA

Citroen XM oraz GMC Savana

GG # 142068

[email protected]

Opublikowano

Trzy miesiące temu założyłem taki temacik http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=13320&highlight=carsoft związany z Carsoftem 6.5.

Niestety zero odzewu :( nie wiem czy nikt z tym nie walczył czy może osoba lub osoby które to zrobiły nie chcą się dzielić informacjami :?: ( w sumie nie jestem zdziwiony czytając jaką sumę trzeba za interfejs zapłacić na allegro :mad2: )

Ale wracając do tematu ....... nie odpusciłem sobie tym bardziej że zrobiłem ten interfejs ...a troche pracy on kosztuje :wink:

Więc mogę potwierdzić że to ustrojstwo pracuje właśnie z CS6.5, w moim aucie nie udało mi się połączyć tylko z modułem ABS.

Wsad procesora jest w 100% poprawny ( jest to klucz sprzętowy ).

Oczywiście nie było z tym wszystkim tak różowo jak myślałem na początku.....okazało sie że nie działa poprawnie crack który jest dołączony w paczce........udało się poprawny znaleźć na emule :wink:

Pozatym są dwa błędy na schemacie oraz na płytce drukowanej i dzięki nim interfejs nie łączy się z autem a po kilku-kilkunastu minutach wogóle zaczyna się zachowywać tak jakby wogóle nie był podłączony do komputera :wink:

Reasumując ...wsad jest ok., a schemat ideowy i schemat płytki należy poprawić i będzie git :cool2:

Cały interfejs był uruchamiany na samym liczniku wyjętym z e36, przynajmniej nie było obawy o uszkodzenie np. ECU....licznik to tylko 100 PLN :wink:

Koszt interfejsu ( części ) to maksymalnie 50 PLN.

Odnośnie pytań jakie tam są błędy, odpowiem TYLKO na PW i TYLKO osobom które mają odpowiedni staż na forum :wink: