Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Początek końca był taki przy odpaleniu bmw e36 2.0i 24v miała nierówne obroty tak jak przy odłączeniu akumulatora i ponownym podłączeniu po około minucie pracy obroty dochodziły do siebie. Jeździłem tak ponad 2 miesiące aż pewnego wieczorku ostro przecinałem i zaczeła tracić siłę zaczełą trochę strzelać aż po 20km było już tak że ze skrzyżowania ledwo ruszyłem z 1 biegu, dojechałem do domu zgasiłem i już później nie odpaliłem. Na drógi dzień próbowałem ją odpalić po kilku próbach autko zaskoczyło. Auto na wolnych obrotach pracuje trochę nierówno, gdy próbuje ją wkręcić zaczyna strzelać i się dusi nie chcę przekroczyć 5000 obrotów na minutę. Próbowałem ją jeździeć ale auto nie ma siły i cięzko ruszyć z miejsca. Pompka paliwa jest nowa a świece są w pożądku, mam odłącząną sądę w tłumiku czy to może mieć coś wspólnego z awarią. Miałem identyczną awarię 3 lata temu ale mechanik nie zdradził mi sekretu. Proszę o pomoc. :(
Opublikowano

Pierwsza sprawa:

jak placisz mechanikowi to on musi ci powiedziec co zrobil - jak nie to jestes frajer (oczywiscie nie obrazajac cie)

Jezeli chodzi o awarie nie napisales przede wszystkim czy masz gaz czy tylko benzyne a to jest wazna informacja przy takich problemach.

Przedewszystkim nalezy sprawdzic czy dochodzi paliwo a wiec pompa paliwa, przewody paliwowe, wtryskiwacze.

Pozniej dolot czyli filtr powietrza, weze czy nie lapie lewego powietrza, przeplywomierz, silnik krokowy.

Nastepnie jak nie pomoze proponuje sprawdzic wszelkie kable czy sa podociskane. No i na koniec swiece i kable (choc piszez ze sa OK - ale czy sprawdzales ze tak mowisz??)

Jezeli te zabiegi nie pomoga to sprobuj odlaczyc na dosc dluzsza chwilke akumulator. Powinny skasowac sie wszelkie bledy i wtedy mozesz sprawdzic czy odpali.

Jezeli te zabiegi nie pomoga to bez konkretniejszych informacji ci nie pomoge

Pozdro

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Odłączona sonda... po co ją odłączałeś? Poza tym tak, ma to znaczący wpływ. Jak zresetujesz sterownik i podepniesz sondę, to powinno się na/po-prawić.
Kai
Opublikowano
A ja proponuję odłączyć sondę na stałę oraz odłaczyć aku na 15 min.jeżeli po ponownym uruchomieniu będzie dobrze to znaczy,że sonda padła.
Opublikowano
Auto chodzi jedynie na benzynie, sądę mam odłączoną już trzy lata i autko jeździło. Gdzie może się znajdować silniczek krokowy jeżeli ktoś wie. I co można zrobić w tym modelu żeby podnieść osiągi?? Z góry dzieki.
Opublikowano
Pewny jesteś że masz odłączoną sondę lambda a nie czujnik odpowiadający za sprawność katalizatora?
http://i3.tinypic.com/w1v0w6.jpg
Opublikowano

a nie czujnik odpowiadający za sprawność katalizatora?

Mam nadzieję że żartujesz sobie i określasz jedną rzecz na dwa sposoby.

Odpięta sonda lambda nie może powodować takich usterek, Ja na Twoim miejscu sprawdziłbym jeszcze czy wtyk od sondy - ten na instalacji nie jest przypadkiem zalany wodą, oczywiście sonda jest odpięta. Jeżeli jest sucha to wepnij sondę z powrotem bo to nie jest jej wina, gdyby objawy były takie same.

Przyczyny należy szukać w innym miejscu.

Skoro pompa jest nowa to sprawdź jeszcze filtr paliwa, a najlepiej to go wymień. Następnie układ dolotowy powietrza, czy są jakieś nieszczelności i przepływka - po jej odpięciu, gdyby była padnięta praca powinna się polepszyć. Następnie czujnik położenia wału i ewentualnie rozrząd - przedtem jednak przemierz jeszcze czujnik położenia przepustnicy - możesz go również odpiąć i zaobserwować różnicę.

Jest tego trochę ale zacznij w takiej kolejności jak opisałem.

Opublikowano

Według mnie jest to zaślepka umożliwiająca pomiar analizatorem spalin zawartość gazów w wydechu zaraz za katalizatorami.

Nie spotkałem jeszcze takiej możliwości - chyba że w najnowszych modelach, ale autor tematu w swojej buni takiego rozwiązania niestety nie ma.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mam nadzieję że żartujesz sobie i określasz jedną rzecz na dwa sposoby.

%5B640%3A275%5Dhttp%3A//x2.putfile.com/11/31608412275.png

Faktycznie kolega w swoim M50 ma tylko jedną sondę lambda i to wszystko.

Natomiast mógłbyś napisać, skąd wziąłeś ten rysunek?

Kai
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Natomiast mógłbyś napisać, skąd wziąłeś ten rysunek?
Książka zwie się BMW 3 Series E-36 Bentley Service Manual i na paru forach amerykańskich spotkałem się z opinią że jest obowiązkowa lektura. Ma ona około 760 stron. Do pobrania stąd.

Dzięki, bo właśnie tej pozycji w mojej "bibliotece" nie miałem.

Kai