Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

1. Niedawno kupiłem BMW320i E90 steptronic. Wiem już, że E90 jest wyposoażone w wiele czujników (poziom oleju w silniku, zużycie hamulców, a nawet płyn do spryskiwaczy). Jednak w instrukcji obsługi ani na forum nie znalazłem informacji jak kontrolować poziom oleju w skrzyni automatycznej. Czy wykonuje się to poprzez bagnet (gdzie on jest?) czy też w skrzyni jest czujnik zbyt niskiego poziomu oraz odpowiednia kontrolka?

2. Przeczytałem sporo opini na temat wymiany oleju w skrzyni automatycznej (wymieniać vs nie wymieniać). Wiadomo, że wg BMW oleju nie wymienia się. Producent skrzyni ZF również deklaruje, że "ZF 5 and 6-speed automatic transmissions are filled maintenance-free with specially developed partially synthetic ATF oils. Maintenance-free fills intended for normal operating conditions". Zdecydowałem się nie wymieniać oleju - teraz mam 95 tys. przebiegu, auto będę użytkował do przebiegu góra 170-180tys.km. Czy ktoś posiada E90 steptronic z oryginalnym olejem i dużym przebiegiem (powyżej 180tys.km)?

Opublikowano
Tak ja posiadam z przebiegiem 210 tyś. oleju nie wymieniałem i nie zamierzam wymieniać stosuje się do zaleceń serwisu.
Opublikowano
Kolego, a jak sprawdzasz stan oleju (czy jest czujniki kontrolka na desce) ?

Jak skrzynia jest sucha to stanem nie masz sie co martwic, w razie drastycznego obnizenia sie poziomu oleju będzie informacja na desce.

To słowa z serwisu BMW.

Opublikowano
Tak ja posiadam z przebiegiem 210 tyś. oleju nie wymieniałem i nie zamierzam wymieniać stosuje się do zaleceń serwisu.

Jak będziesz miał pecha to serwis zapewne w zaproponuje tobie wymianę skrzyni na regenerowaną za jedyne 20319.81zł i oczywiście zwrot starej. Jest to cena bez konwertera, ten oczywiście zaleca się również wymienić koszt 6523.62 zł Dlatego właśnie każdy serwis producenta poleca "nie wymienianie" oleju i sieje panikę wsród ludu. Podnosząc jednocześnie przekładnie składającą się z metalowych trybików i elementów ciernych do rangi tajemniczego urządzenia, którego lepiej nie ruszać... Dziwne że jak np robią uszczelnienie w tych skrzyniach przy złączu elektrycznym to wymieniają olej i nie widzą problemu.

Opublikowano

Dziwne że jak np robią uszczelnienie w tych skrzyniach przy złączu elektrycznym to wymieniają olej i nie widzą problemu.

We Wrocławskim ASO przy tej naprawie zalewają stary olej i ewentualnie jak brakuje dolewają świeży, Sprawdzone :wink:

Ale może to jest w zależności od przebiegu. :?

Opublikowano
Jeśli chodzi o skrzynie biegów to polecam np. Teodora Myszkowskiego w Poznaniu. Rozmawiałem z nimi i zalecają wymianę oleju co 60-100tys. km - w zależności od trybu jazdy (wiadomo - w mieście szybciej dostanie niż w trasach). Wymiana oleju to 1000zł netto (niestety wymaga to również wymiany miski olejowej i to drastycznie podnosi cenę...). Z drugiej strony raz na 3 lata można się "szarpnąć" żeby skrzynia nie szarpała :-)
Opublikowano
Jeśli chodzi o skrzynie biegów to polecam np. Teodora Myszkowskiego w Poznaniu. Rozmawiałem z nimi i zalecają wymianę oleju co 60-100tys. km - w zależności od trybu jazdy (wiadomo - w mieście szybciej dostanie niż w trasach).

Pan ten posiada dużą wiedzę :cool2: i jest autorytetem :cool2: :cool2: ale jego poglądy na temat trwałości/eksploatacji automatu lekko zahaczją o Forda T :mrgreen:

producent skrzyń, firma ZF :cool2: zaleca wymieniać olej co 10 lat lub co 160 tys. km ....

było:

E87, 120d, 2004, chip: 191KM/437Nm - 2004-2007, 30 miesięcy funu z jazdy :)

E91, 320d, 2007, chip: 193KM/406Nm - 2007-2010, 30 miesięcy czołgania się z "A" do "B" :(

E90 LCI, 330d, 2010, chip: 286KM/600Nm - 2010-2013, 42 miesiące przyjemności z skromności :cool2:

Opublikowano
producent producentowi nie równy, kiedyś w silnikach wymieniało się olej co 10 kkm i to była norma a dziś powoli normą staje sie 30 kkm a nawet 50 kkm

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano
producent producentowi nie równy, kiedyś w silnikach wymieniało się olej co 10 kkm i to była norma a dziś powoli normą staje sie 30 kkm a nawet 50 kkm

Kiedyś samochód kupowało się na długie lata, a dzisiaj producenci zakładają cykl życia na 3-5lat, w niektórych krajach krócej, i najlepiej żeby samochód zużył się jak najbardziej w okresie gwarancji, lecz nie koniecznie psuł. Swoją droga na 50kkm to musi być naprawdę niezły silnik, przy obowiązujących u większośći producentów normach spalania oleju na 1l/1000km

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

podepnę się tutaj,może ktoś odpowie jednoznacznie,mam E87 2,0d przebieg 135 tys,automat-chodzi idealnie,wymieniać czy nie.

W jednym ASO w Poznaniu mówią że nie,a w drugim że co 100tys km i kosztuje to u nich 2500zł. :?:

Opublikowano
podepnę się tutaj,może ktoś odpowie jednoznacznie,mam E87 2,0d przebieg 135 tys,automat-chodzi idealnie,wymieniać czy nie.

W jednym ASO w Poznaniu mówią że nie,a w drugim że co 100tys km i kosztuje to u nich 2500zł. :?:

Jeszcze nie... Jak miniesz 180.000 to się możesz zacząć drapać w głowę (i w portfel) :)

Opublikowano
Przepraszam że pytam, ale jestem niedowiarkiem,jest gdzieś ogólnodostępna informacja firmy ZF że olej należy wymieniać co 10lat lub 160 tkm? :roll:
Opublikowano
Przepraszam że pytam, ale jestem niedowiarkiem,jest gdzieś ogólnodostępna informacja firmy ZF że olej należy wymieniać co 10lat lub 160 tkm? :roll:

Jestem pewny na 99%, że nie... ZF twardo stoi przy opcji "Lifetime", a BMW (ponieważ producentem skrzyni nie jest) powtarza to co ZF. Co prawda są zestawy serwisowe, ale stosuje się je przy naprawie skrzyni. Wtedy wymiana oleju na nowy jest konieczna (i filtra również).