Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Czy ktos może się podzielić opinią/wiedza nt. w/w ustrojstwa?

Potrzebuje wrzucić na dach 2 rowery, a nie orientuję się za bardzo w rynku tych akcesoriów. Chodzi oczywiście o sensowne rozwiązanie jakość/cena i ma spełniać 3 żelazne kryteria:

być, dobrze działać i nie wkur**** :)

Czarna Eta (SOLD)................Granatowy Mieczysław (LIVE!).......................Czarna Szmata

http://www.gimnastycy.pl/avatar.jpg

Opublikowano

Witam,

Ja posiadam zestaw: Belki oryginał BMW na reling, 2x bagaznik Atera Giro , wszystkio z ALU.

Spełnia Twoje kryteria ;).

Dobry, praktyczny zestaw.

Opublikowano

masz może foto jakies jak to wygląda?

i czy jest jakiś ograniczenie na rozmiar roweru lub kół?

no i za ile taki zestawik można kupić?

Czarna Eta (SOLD)................Granatowy Mieczysław (LIVE!).......................Czarna Szmata

Opublikowano

THX :) wygląda ciekawie i cena dość dobra

a orientujesz się może jaka jest cena w BMW mocowań i belek, bo znalazłem sensowne Thule, ale za kazdym razem komplet razem z 2 uchwytami wychodzi mi ~1000 zł, co uważam jest ceną nie zaporową, ale sporą

Opublikowano

BMW na stronie nie ma cen, moge zapytać na maila, ale spoko, podzwonie z ciekawości

Dzięki za pomoc :)

Opublikowano
automaxi auluminiowy z zamkiem kosztuje ~450 (same belki)
Opublikowano

Ja mam oryginały Thule są rewelacyjne. Mam kombi, ale bez relingów, więc te same co do sedana.

DO rowerów również thule uchwyt 530. Z takim zestawem jeżdżę na maratony rowerowe. Z dwoma rowerami na dachu czasami zdarzało mi się jechać 160 km/h, ponieważ się zapominałem i było ok, rowery nie spadły.

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

Opublikowano

Własnie sie zastanawiam nad Thulami, mogłbyś wypisać numery całego kompletu (czyli jeszcze mocowanie i belki :) ), rzuce na to okiem

Słyszałem, że to dobry sprzęt, masz moze jakies foto jak to wygląda na aucie?

Opublikowano

Ja mam thule i jest git.

Nr i co potrzeba masz na stronie THULE.

Gdzieś są moje fotki na forum... temat już był poruszany niejednokrotnie.

Pzdr.

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano
Czy uchwyty firmy thule np. na narty pasują do oryginalnych belek poprzecznych BMW e90?

Tak.

Ja mam belki org BMW + Mont Blanc, ale Thule tez pasują bo liczy sie system mocowania - albo masz rowek T belki alum., lub mocowanie na tzw. " kwadrat" w belkach stalowych.

Opublikowano

Czy uzywa ktos z was uchwytu rowerowego z montarzem za przedni widelec? Wydaje mi sie ze rower jest w ten sposob bezpieczniejszy.Widzialem jak rowery mocowane za 2 kola bujaja sie na dachu. Na tych jakby mocniej sie trzymaly. Moglby ktos na ten temat cos doradzic???

Jak sie jezdzi z rowerem na dachu? Mozna przez Europe cisnac (160-180km/h ?)

Opublikowano
Czy uzywa ktos z was uchwytu rowerowego z montarzem za przedni widelec? Wydaje mi sie ze rower jest w ten sposob bezpieczniejszy.Widzialem jak rowery mocowane za 2 kola bujaja sie na dachu. Na tych jakby mocniej sie trzymaly. Moglby ktos na ten temat cos doradzic???

180? LOL

Kolego jakbyś nie przymocował roweru to zapomnij o takich prędkościach. Wystarczy przeczytać instrukcję obsługi :duh: Ja rowery mocuję normalnie za koła i nie ma problemów z ich przewożeniem.

Pzdr.

Opublikowano

120 - 130 max. Pewnie i 200 bym poleciał, ale zdrowy rozsądek i opory powietrza a także gwizd i pisk towarzyszący temu wszystkiemu, mówi zwolnij ;)

Pzdr.

Opublikowano

Z taką prędkością z rowerami możesz jechać ale zamocowanymi na bagażniku rowerowym na haku a nie na dachu. W poprzednim aucie miałem hak i rowery woziłem na nim z prędkością 160-180km/h i rowery nic a nic nie ucierpiały. W przyszłym tygodniu mam zamiar brać ze sobą jeden rower właśnie na bagażniku dachowym w mojej e91, bo nie mam haka. Do przejejechania będę miał ok 1700km i zobaczę jak rower zachowuje się na dachu. Jeśli będzie nim bardzo bujać to zdecyduję się zamontować hak. Już nad tym myślałem,bo zdrowy rozsądek mówi, że zdecydowanie łatwiejsze i bezpieczniejsze jest przewożenie rowerów na haku. Transport na dachu na pewno źle wpływa na obręcze kół roweru, takie jest moje skromne zdanie.

PS. jeśli masz zamiar często jeździć z rowerem to na Twoim miejscu zdecydoawłbym się na montaż haka i bagażnika na hak (łatwiejszy i szybszy montaż rowerów, zdecydowanie szybciej możesz się przemieszczać)

Opublikowano

Z taką prędkością z rowerami możesz jechać ale zamocowanymi na bagażniku rowerowym na haku a nie na dachu. W poprzednim aucie miałem hak i rowery woziłem na nim z prędkością 160-180km/h i rowery nic a nic nie ucierpiały. W przyszłym tygodniu mam zamiar brać ze sobą jeden rower właśnie na bagażniku dachowym w mojej e91, bo nie mam haka. Do przejejechania będę miał ok 1700km i zobaczę jak rower zachowuje się na dachu. Jeśli będzie nim bardzo bujać to zdecyduję się zamontować hak. Już nad tym myślałem,bo zdrowy rozsądek mówi, że zdecydowanie łatwiejsze i bezpieczniejsze jest przewożenie rowerów na haku. Transport na dachu na pewno źle wpływa na obręcze kół roweru, takie jest moje skromne zdanie.

PS. jeśli masz zamiar często jeździć z rowerem to na Twoim miejscu zdecydoawłbym się na montaż haka i bagażnika na hak (łatwiejszy i szybszy montaż rowerów, zdecydowanie szybciej możesz się przemieszczać)

Co za bzdury wypisujesz kolego?! Jak może przewożenie rowerów źle wpływać na obręcze kół??! Wytłumacz mi to proszę, że niby mają się z centrować od oporów powietrza? :lol: :mad2: od x lat przewożę rowery na dachu i nigdy nic złego z obręczami się nie działo. I teraz tak.. chcąc przewieźć rowery kolega będzie musiał wpakować się w dodatkowe koszty związane z zakupem haka - jeśli go nie ma. Brawo. Pomysł bardzo trafiony.

Opublikowano
No haka nie mam, tez bym chcial. Nie wozilem jeszcze rower na dachu dlatego pytam. Wybieram sie niedlugo na urlop. Mam ok 1,8k km w jedna strone i chcialbym wziasc ze soba rower ale nie chce sie kulac 120km/h bo za dluga trasa.
Opublikowano
No haka nie mam, tez bym chcial. Nie wozilem jeszcze rower na dachu dlatego pytam. Wybieram sie niedlugo na urlop. Mam ok 1,8k km w jedna strone i chcialbym wziasc ze soba rower ale nie chce sie kulac 120km/h bo za dluga trasa.

Jedź na tyle na ile zdołasz :), opory powietrza Cię skutecznie wyhamują :)

No niestety nic na to nie poradzisz. Swoją drogą, gdzie chcesz jechać z prędkościami 160-180 km/h? :mrgreen:

Opublikowano

Co za bzdury wypisujesz kolego?! Jak może przewożenie rowerów źle wpływać na obręcze kół??! Wytłumacz mi to proszę, że niby mają się z centrować od oporów powietrza? :lol: :mad2: od x lat przewożę rowery na dachu i nigdy nic złego z obręczami się nie działo. I teraz tak.. chcąc przewieźć rowery kolega będzie musiał wpakować się w dodatkowe koszty związane z zakupem haka - jeśli go nie ma. Brawo. Pomysł bardzo trafiony.

NIe pisałem, że po przejechaniu z rowerem na dachu odrazu każdy ma mieć zcentrowane koło. Zaznaczyłem za to wyraźnie, że MOJE zdanie odnośnie przewożenia rowerów na bagażniku dachowym jest takie jak napisałem i nie zmienię go. Widzałem zamontowane rowery na dachu kołyszące się na prawo i lewo i na pewno nie jest tak że nic takim rowerom nie jest po kilku takich dłuższych trasach.No ale Pan eXiDe jest specjalistą w przewożeniu rowerów na dachu bo robi to już od X lat :lol: Nie podlega dyskusji że wszystko zależy od jakości roweru, bagażnika i tego jak się go zamocuje.

GruszekMK - jeśli nie masz haka, a chcesz przewozic rower na dachu zaopatrz się w bagażnik z mocowaniem za przedni widelec.

Opublikowano
NIe pisałem, że po przejechaniu z rowerem na dachu odrazu każdy ma mieć zcentrowane koło. Zaznaczyłem za to wyraźnie, że MOJE zdanie odnośnie przewożenia rowerów na bagażniku dachowym jest takie jak napisałem i nie zmienię go. Widzałem zamontowane rowery na dachu kołyszące się na prawo i lewo i na pewno nie jest tak że nic takim rowerom nie jest po kilku takich dłuższych trasach.No ale Pan eXiDe jest specjalistą w przewożeniu rowerów na dachu bo robi to już od X lat :lol: Nie podlega dyskusji że wszystko zależy od jakości roweru, bagażnika i tego jak się go zamocuje.

GruszekMK - jeśli nie masz haka, a chcesz przewozic rower na dachu zaopatrz się w bagażnik z mocowaniem za przedni widelec.

:lol: nie trzeba być specjalistą kolego i przestań ironizować bo wychodzisz na durnia. Brak słów po prostu. :mad2: :duh: