Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Czy ubywający płyn w chłodnicy to normalne zjawisko w tych autach? Co średnio dwa tygodnie muszę dosyć sporo dolewać tego płyny do chłodnicy. Trochę mnie to martwi i nie wiem czy nie ma to związku z uszkodzoną głowicą.

Opublikowano
Witam. Nie jest to normalne zjawisko, poziom powinien być stały o ile - nie masz przecieków na zbiorniczku chłodnicy (uszczelce na dole zbiorniczka) króćcach, wężach, nagrzewnicy i najgorszy wypadek to coś z uszczelką ale zacznij od sprawdzania szczelności, najlepiej z kanału wtedy widać lepiej.
tel. 514.99.46.99
Opublikowano
Przecieków raczej nie ma ale to będę wiedział jak wjadę na kanał. A czy prawdą jest, że częstą przyczyną tego problemu jest uszkodzonie pompy wodnej a dokładnie plastikowego wiatraczka w tej pompie?
Opublikowano

Uszkodzona pompa to problem z obiegiem wody-chłodzeniem więc i temp. by rosła, musi być nieszczelność, może nieodpowietrzony dobrze, podkręć wszystkie opaski zaciskowe, dolej płynu do właściwego poziomu w zbiorniczku, dywaników nie masz mokrych ? może problem z nagrzewnicą, temp. masz cały czas w pionie?

A co do pompy jeszcze są z metalowym wirnikiem troszkę droższe ale mniej zawodne.

tel. 514.99.46.99
Opublikowano
Z temperaturą wszystko wporządku, dywaniki suche. Posprawdzam czy nie ma wycieków i podokręcam te opaski uciskowe. Może gdzieś faktycznie jest nieszczelność i płyn ucieka. Dzięki BIZON8000 za wskazówki. Jak będę wiedział co jest przyczyną to napiszę.
Opublikowano
MIałem podobna przypadłośc. Ubywało płynu, ze znajomym mechanikiem nie mogliśmy dojśc skad , na kanale nic nie było widac, żadnych plam pod autem. Okazało sie, ze to obudowa termostatu była nieszczelna. Więc musisz sprawdzić dokładnie wszystko, cały układ chłodenia, każdy weżyk. powodzenia, na pewno znajdziesz...jeśli to, odpukać, nie uszczelka pod głowica...
Opublikowano
Uff na szczeście to nie uszczelka pod głowicą. Obejma jednego wężyka była za słabo dokręcona i płyn ubywał. Dokręciłem i jak na razie wycieku nie ma :)
Opublikowano
Dalej mam z tym problem. Teraz ten gumowy wąż który łączy się ze zbiornikiem do którego dolewamy płyn nie daje rady trzymać szczelności. Gdy dokręcam obejmę to końcówka węża wygina się co uniemożliwia prawidłowe jego przyleganie. Także nie można go mocno dokręćić. Nie wiem czy to jest uszkodzony plastik do którego przylega ten wąż i podczas dokręcania obejmy ten palstik deformuje się razem z wężem czy może sam wąż jest już zurzyty? Dodam, że po uzupełnieniu płyny odpowietrzam układ. Może tam jest za duże ciśnienie przez co wywala płyn na zewnątrz akurat w tym miejscu? Może wina pompy wody?
Opublikowano
A strumien masz w zbiorniczku ? Na wolnych obrotach powinien byc ledwo widoczny a przy wiekrzych plyn powinien przelewac sie przez taka dziurke zaraz pod korkiem. Jak tak jest to pompa jest w porzadku. Co do polaczenia tego weza to mususz cos pokombinowac inaczej wymiana chlodnicy.
Opublikowano
No i się okazało że plastik od chłodnicy na który nachodzi ten gumowy wąż sparciał i praktycznie odleciał. Chłodnica więc do wymiany. Nowa (zamiennik) kosztuje 400 zł. Czy ktoś się orientuje jaki jest koszt wymiany u mechanika?
Opublikowano

Dokładnie.Dwa miesiące temu kupiłem nówkę za 180 na Alledrogo.I działa jak należy.

200 stówki za wymianę to sporo jak za pół godziny roboty.

Opublikowano
Cena chyba zależy do jakiego modelu jest chłodnica. Na allegro do 325 i 323 są raczej tanie. Do 328 ponad 400 zł jest. Oczywiście spekuluję oglądając aukcje.