Skocz do zawartości

Brak przeplywomierza, brak mocy w E39 525 TDS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !!

Przeczytalem wiele tematów mówiących o braku mocy, w TDS'ie. Otoz moj dlawi sie od najnizszych obrotow i w momencie kiedy turbina sie wlacza dostaje mocy, wydaje mi sie takiej jakiej powinien. Zaczalem od zaslepienia EGR-nic to nie pomoglo. Nastepnie zaczalem sie zastanawiac nad przeplywka. Postanowilem sprawdzic odłączając kabel od niej. Moze jestem glupkiem i przeplywomierz jest ukryty gdzies w silniku, ale kiedy chcialem obrocic miedzy rurami cos co przypominalo przeplywomierz moim oczom okazal sie dziwny widok. Tam gdzie niby powinna byc wkrecana wtyczka(przynajmniej w niektorych bmw, nie wiem jak tds), tam byla nalozona GUMA zaslepiajaca...Kiedy ja sciagnelem - zero elektryki, nic. Wyciagnalem calkiem to ustrojstwo. Siateczki zadnej, a jedynie cos co przypomina wiatrak, ktory sie nie kreci. Tak powinno byc? Bo to troszke dziwna sprawa. Wtyczki nie moglem znaleźć, moze gdzies tam wisi, jest juz ciemno i nie za bardzo widac. Ktos moze mi powiedziec o co tu chodzi?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To nie jest przepływomierz.Przepływomierz w M51 znajduje się po tej samej stronie co filtr powietrza i turbo,jest przy samym bloku silnika w jego przedniej części(czyli przodu auta)jak spojrzysz poniżej obudowy filtra powietrza to powinieneś go ujrzec,dochodzą do niego przewody elektryczne .Dochodzą do niego gumowe grube węże,napewno znajdziesz.Jest to przepływomierz Pierburg i zazwyczaj w M51 jest bardzo trwały jego awarie występują sporadycznie.To co tam masz to niektóre wersje(nowsze)miały trochę inne doprowadzenie powietrza do filtra,od tego otworu co widac na twoim zdjęciu odchodzi taki cieńszy prążkowany wąż.
ec2Wze6.jpg
Opublikowano (edytowane)

Ok, to juz cos wiem o tym aucie. Wiec co moze byc powodem ze na niskich obrotach nie ma mocy?

Zapomnialem dodac !! Cieknie z pod pompy wtryskowej, kropla po kropli. Moze to miec cos wspolnego?

Edytowane przez dlesamek
Opublikowano
Przepływka jest zaraz pod filtrem powietrza, odepnij ją, jeśli moc wrócić to ona jest winna.
Największe forum maszyn budowlanych www.kopaczka.pl
Opublikowano
Ja juz zglupialem, wymienilem pompe wody(grzal sie wczesniej) i teraz jakby zaczal lepiej jezdzic. Nie wiem juz czy muli czy nie... na codzien jezdze 4,4 333KM, wiec moze mnie to troche myli...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Skoro się grzał to pewnie przycierał od nadmiernej temperatury i dlatego był słabszy.
ec2Wze6.jpg