Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam taki problem. z jednej dyszy spryskiwacza leci płyn normalnie a z drugiej wogóle. ale z obu leci też pod maskę. zdjąłem "obudowę" maski i okazało się że w takich plastikach białych gdzie są podpięte węzyki płyn pryska przez dziurkę która jest w jednym jak i drugim plastiku zamiast iść na dysze. nie wiem o co chodzi. czy te dziurki powinny być ?

______

Poprawiłem tytuł! Proszę się wyrażać mniej lakonicznie w tytułach. To nie musi być poezja, ale żeby było jakimś naprowadzeniem na problem! //mattiss

Opublikowano (edytowane)
mam taki problem. z jednej dyszy spryskiwacza leci płyn normalnie a z drugiej wogóle. ale z obu leci też pod maskę. zdjąłem "obudowę" maski i okazało się że w takich plastikach białych gdzie są podpięte węzyki płyn pryska przez dziurkę która jest w jednym jak i drugim plastiku zamiast iść na dysze. nie wiem o co chodzi. czy te dziurki powinny być ?

Nie powinny być zaklej taśmą,albo wymień wężyki.Druga sprawa ten który nie psika pewnie jest zapchany.Tradycja w e36 spróbuj przepchać szpilką dysze,a jak nie pomoże wymontuj go.Wrzuć do szklanki wsyp kwasek cytrynowy najlepiej dwa i zalej wrzącą wodą.Zostaw na noc,kamień w dyszach sie rozpuści i będzie :cool2: Sprawdzone testowałem u siebie.Pozdrawiam :8)

Edytowane przez ŁYSY.BMW.E36
Opublikowano

Zgadzam się z przedmówcą.

A co do zapchanych dysz, możesz je wyjąć i spróbować wypłukać to co blokuje dyszę wodą pod ciśnieniem(możesz wziąć też trochę wody do ust i za pomocą buzi wtłoczyć ją do dyszy, mi się tak udało ;P ), lub spróbować znaleźć cieniutki drut i przepchać.

Najprostszym wyjściem będzie oczywiście zakup nowych dysz, nie powinieneś mieć problemu ze znalezieniem ich na np aukcji.

Opublikowano

Nie powinny być zaklej taśmą

No i tu się mylisz kolego bo nawet w nowych (z tym że to się nie nazywa dysza tylko zaworek) jest dziurka . W tym zaworku jest membrama gumowa jeśli ona pęknie to właśnie tą dziurką wylatuje płyn . Ale bez tego zaworka da się żyć można go wyeliminować . Ja za dwa oryginał BMW zapłaciłem 30zł z tym że to było w tamtym roku , no a w tym roku vat 23%

• 2 lata później...
Opublikowano
Witam, odgrzeje kotleta bo mam ten sam problem.moje pytanie jest takie: czy ten zaworek zwrotny musi byc przy dwoch spryskiwaczach? bo ja mam tylko przy jednym, moze ktoś kiedys wywalil jeden bo mu lecial z niego plyn.
Opublikowano

ależ tu miejscami pierdoły czytam...

zaworki mają otwory, które pełnią rolę zabezpieczającą np. przed zrzuceniem wężyka z zaworka w razie zapchania dysz spryskiwacza.

pierwsze co trzeba zrobić jeśli masz niedrożny spryskiwacz to wypiąć go z maski i zaworka i wyczyścić. najlepiej (uwaga co wrażliwsi) wsadź sobie w usta króciec wchodzący do zaworka, a dyszki spryskiwacza włóż do ciepłej wody i najpierw wessij trochę wody, a potem wypuść ją w drugą stronę - powtórz to kilka/kilkanaście razy aż do momentu, w którym dmuchając w króciec poczujesz, że przez obie dyszki powietrze leci jednakowo.

po czyszczeniu załóż dyszę na miejsce i sprawdź czy działa. jeśli nie, to niestety do wymiany masz zaworki. oryginalna sztuka w aso-bmw.pl kosztuje bodajże koło 16pln.

i nie kupuj płynów do spryskiwaczy po 8pln/5l, szczególnie jeśli to zimowy :P

4_master, oba spryskiwacze powinny mieć swoje zaworki. przy okazji warto założyć nowe obejmy zaciskowe na wejścia wężyków do zaworków.