Skocz do zawartości

Dodatkowa gwarancja Repair Inclusive - czy warto?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Właśnie kończy mi się standardowa gwarancja na samochód, dostałem ofertę w Inchcape na "Rozszerzoną Gwarancję BMW - pakiet Repair Inclusive". Kosztuje to np. 1234 zł (3 lata / 100tys), 3021 zł (4 lata / 100tys), 4467 zł (5 lat / 100 tys) lub 5361 zł (5 lat/120tys). Ceny brutto. Doradca powiedział mi, że nie obejmuje to wszystkich rodzajów uszkodzeń (np. trzeszczenia w desce, w drzwiach itp.). Pytanie, czy są tam jeszcze jakieś inne haczyki? Obecnie mam przejechane 63 tys. km (auto kupiłem 4 m-ce temu, moje jest prawie 10 tys.). Pakiet na 3 lata jest relatywnie tani, akurat powinienem dobić pod 100tys. Co o tym sądzicie?

Pozdrawiam

Mariusz

Opublikowano
Już nawet nie o samą repair chodzi, ale serwisy też masz za darmo jak się nie mylę... Ja sobie chwalę BMW Servie Inclusive.

Pozdrawiam :)

http://www.mslab.com.pl

Do sprzedania:

Komplet felg z oponami zimowymi RSC - 17" Wzór Styling V Spoke 236

Nowy zestaw felg do F30 LCI 17" oponami zima i lato

Opublikowano
wczytaj się dobrze, dla mnie jako osoby zaintersowanej dobrym i godziwym życiem auta to była mega lipa :mad2: jedyny plus takiej opcji widzę jak masz flotę aut, którą po okresie eksploatacji "sprzedajesz" obcym w świat...

było:

E87, 120d, 2004, chip: 191KM/437Nm - 2004-2007, 30 miesięcy funu z jazdy :)

E91, 320d, 2007, chip: 193KM/406Nm - 2007-2010, 30 miesięcy czołgania się z "A" do "B" :(

E90 LCI, 330d, 2010, chip: 286KM/600Nm - 2010-2013, 42 miesiące przyjemności z skromności :cool2:

Opublikowano

Witam,

podane przez Ciebie kwoty za poszczególne pakiety są relatywnie niskie, czyżby BMW stało się charytatywnym podmiotem w zakresie serwisowania pogwarancyjnego?

Jak napisał Kolega AO wczytaj się dokładnie w postanowienia umowy, poza tym dopytaj w Inchcapie co obejmuje serwis za te kwoty i gdzie znajduje się drugie dno???

Czy to aby nie była cena za dobre samopoczucie właścieciela a jak przyjdzie do wymiany jakiejś części czy serwisu, kieszeń zostanie dziwnie lekka.

Pozdrawiam.

Opublikowano
  • Autor
Już nawet nie o samą repair chodzi, ale serwisy też masz za darmo jak się nie mylę... Ja sobie chwalę BMW Servie Inclusive.

No właśnie Service Inclusive nie jest w tym zawarte (jest to dostępne gratis w nowych samochodach, ja tego nie mam). Z tego co znalazłem na stronie BMW to:

"Nasza Przedłużona Gwarancja dostępna jest dla każdego samochodu BMW, zarówno nowego jak i aż dwuletniego, który posiada pakiet serwisowy Service Inclusive*. Możesz nawet dodać Przedłużoną Gwarancję do BMW, które właśnie posiadasz (pod warunkiem, że nie jest starsze niż 2 lata).

Pomaga ona uniknąć niezapowiedzianych wydatków. Dodaje za niewielką opłatą jeden, dwa lub trzy dodatkowe lata do standardowej gwarancji BMW dając Tobie spokój aż do 5 lat lub 120.000 km (w zależności, który warunek będzie osiągnięty pierwszy).

W ramach Przedłużonej Gwarancji BMW wykonywane są naprawy usterek wykraczających poza standardową gwarancję tak często jak to jest niezbędne w ramach zawartego w umowie czasu lub limitu kilometrów u każdego uczestniczącego w programie Dealera BMW, przedstawiciela BMW lub w autoryzowanym serwisie BMW w kraju lub za granicą.

Przedłużona Gwarancja BMW w każdej chwili zapewnia Twojemu BMW korzyści związane z wykonywaniem napraw przez wysoko wykwalifikowanych profesjonalistów gwarantując maksymalne bezpieczeństwo poprzez pewność użycia Oryginalnych Części BMW. W przypadku sprzedaży pojazdu BMW posiadającego ważną Przedłużoną Gwarancję BMW możesz przekazać uprawnienia z niej wynikające nowemu właścicielowi dodając do swojego pojazdu dodatkową wartość przy odsprzedaży."

"W celu uniknięcia wszelkich niejasności, czynności związane z poniższymi usterkami nie są zawarte w Przedłużonej Gwarancji:

- Paliwo oraz zanieczyszczenia w układzie paliwowym

- Uszkodzenia powłoki lakierniczej, nadwozia, elementów ozdobnych, osłon, pokrowców, paneli

- Uszkodzenia elementów szklanych (np. szyby, reflektory)

- Świst, skrzypienie, odgłosy grzechotania oraz nieprzyjemne zapachy

- Opony, wyważenie oraz uszkodzenia kół

- Naprawy akcesoriów zamontowanych dodatkowo po zakupie samochodu

- Naprawy za które odpowiedzialność ponosi użytkownik samochodu (np. uszkodzenie silnika z powodu zbyt niskiego poziomu oleju, udział w zawodach sportowych)"

Więc za wymianę oleju, klocki itp będę musiał płacić nadal, Repair Inclusive ma objąć uszkodzenia elektroniki/silnika/zawieszenia nie wynikające z normalnej eksploatacji.

Pozdrawiam

Mariusz

Opublikowano

Szczerze ? bez serwisu trochę lipa :) Ponieważ jak padnie Ci coś w silniku to oczywiście powiedzą że nie prawidłowo eksploatowałeś pojazd/niezgodnie z przeznaczeniem...

Obstawiam że tylko moduły elektroniczne mogą zostać wymienione jeżeli by ci coś padło - ale to wszystko chyba możesz kupić taniej niż kosztuje ten pakiet...

Pozdrawiam :)

http://www.mslab.com.pl

Do sprzedania:

Komplet felg z oponami zimowymi RSC - 17" Wzór Styling V Spoke 236

Nowy zestaw felg do F30 LCI 17" oponami zima i lato

Opublikowano
  • Autor
Szczerze ? bez serwisu trochę lipa :) Ponieważ jak padnie Ci coś w silniku to oczywiście powiedzą że nie prawidłowo eksploatowałeś pojazd/niezgodnie z przeznaczeniem...

Obstawiam że tylko moduły elektroniczne mogą zostać wymienione jeżeli by ci coś padło - ale to wszystko chyba możesz kupić taniej niż kosztuje ten pakiet...

Wiesz, nie możemy powiedzieć, że wszystkie serwisy to oszuści, którzy próbują nas naciągnąć :) Do tej pory podejście do kwestii gwarancyjnych było raczej bezproblemowe - serwis i tak rozlicza się za to z importerem/producentem, czyli również na tych pracach zarabia (może nie tyle co na innych serwisach). Wykluczenia podane w opisie faktycznie wskazują, że mogą się wyprzeć w zasadzie wszystkiego :), bo wszystko da się zrzucić na niewłaściwą eksploatację, paliwo itp. Trochę mnie martwi wyłączenie z tego np. hałasów z deski rozdzielczej, bo z tym walczę już któryś raz i nadal sprawa jest nierozwiązana. Natomiast za 1200 zł mam "względny spokój" przez rok dotyczący krytycznych elementów silnika / elektroniki. Naprawa czegokolwiek w ASO raczej tańsza nie będzie (pytanie jakie jest prawdopodobieństwo, że coś się zepsuje). Ale szansa jest - z historii napraw wiem, że przy ok. 40tys. km poprzedniemu właścicielowi wymieniono gwarancyjnie dwumas :(

Pozdrawiam

Mariusz

Opublikowano

Witam,

Jeżeli chodzi o te pakiety to wygląda to w ten sposób, że pierwszy nie jest na 3 lata tylko o 1 rok dłużej po skończeniu 2 letniej gwarancji :)

kolejny jest na 2 lata i tak dalej.

Trochę tanio wyszły te pakiety, ja jak się pytałem o pakiet ultimate do BMW 1 na 5 lat czyli kolejne 3 lata spokojnych snów :mrgreen: to krzykneli 8100zł!

Tutaj też był poruszany ten temat viewtopic.php?f=33&t=62490&hilit=bsi

Opublikowano
  • Autor
Witam,

Jeżeli chodzi o te pakiety to wygląda to w ten sposób, że pierwszy nie jest na 3 lata tylko o 1 rok dłużej po skończeniu 2 letniej gwarancji :)

kolejny jest na 2 lata i tak dalej.

Trochę tanio wyszły te pakiety, ja jak się pytałem o pakiet ultimate do BMW 1 na 5 lat czyli kolejne 3 lata spokojnych snów :mrgreen: to krzykneli 8100zł!

Tutaj też był poruszany ten temat viewtopic.php?f=33&t=62490&hilit=bsi

W ilości lat przy pakiecie chodzi oczywiście o wiek samochodu,a nie o czas trwania pakietu. Być może wynika to z tego, że druga wartość to przebieg, który jest liczony od początku. 3 lata lepiej wyglądają niż "dodatkowy rok" :)

Pakiet Ultimate zawiera zapewne Repair Inclusive i Service Inclusive. Ceny które podałem są tylko za Repair Inclusive.

Pozdrawiam

Mariusz

Opublikowano
  • Autor

Dziś sytuacja się wyjaśniła. Nie można kupić dodatkowej gwarancji Repair Inclusive jeśli nie ma się aktywnej opcji Service Inclusive. Tą też mogę dokupić, ale koszt na 5lat / 100tys. km to 3200 zł (obejmuje to tylko wymianę płynów w samochodzie - czyli olej i płyn hamulcowy). Ponieważ do 100tys. najprawdopodobniej dobije w ciągu następnego roku to Service Inclusive skończy się w 3 roku wieku auta, a ponieważ właśnie jestem po wymianie oleju i płynu hamulcowego, to nie jest to zbyt opłacalne dla mnie. Nie mniej jednak przy nowych samochodach gdzie Service Inclusive jest w cenie samochodu, dodatkowa gwarancja Repair Inclusive może być interesującą opcją.

I uwaga: sprzedawca w salonie powiedział otwarcie: naprawy w ramach Repair Inclusive są refundowane przez producenta i o ile w przypadku samochodów kupionych w Polsce "raczej" nie ma z tym problemów, to w przypadku samochodów importowanych centrala sprawdza to już dokładniej i nie są "zbyt elastyczni" :(

Pozdrawiam

Mariusz

Opublikowano

Wg mnie przedluzona gwarancja jest super sprawa.

Byle jaka pierdola w BMW kosztuje krocie.

W przypadku BWM, w przeciwienstwie do Audi (ubezpieczenie naprawy) jest to gwarancja producenta, ktora obejmuje wszystko z zakresu elektryki/mechaniki

Nie ma oczywiscie wymiany luszczacych sie softpaintow i trzeszczacej deski ale w 4 letnim BMW to typowa przypadlosc :norty:

Za koszt padnietej turbiny, czy jakakolwiek mocnejsza ingerencje w zawias mozna sobie kupic najlepsza opcje (5 lat / 120.000km).

Dla nabywcow uzywanych BMW, ktore maja mniej niz 5 lat, BMW daje mozliwosc zakupu przedluzonej gwarancji Premium Selection - 5lat/200.000km

Nie jest to tanie i jest jedna opcja przebiegu. Np w przypadku 335i, nad ktorym sie ostatnio zastanawialem to 5.000 brutto.

Nie mozna skorzystac z tego przez pierwsze 3 miesiace/5000km. Ale juz od 4 miesiaca lub po przekroczeniu 5000km w takim 335i gdzie wymiana turbin, pompy i wtryskow (a kazda z 2007 roku to czeka :norty: ) to koszt 5000PLN+, juz sie kalkuluje.

Beste Maschine der Welt