Skocz do zawartości

Elektryka - problem z zegarami

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam!Już kiedyś pisałem na ten temat ale nie dostałem precyzyjnej odpowiedzi!Mam problem z zegarami,licznikiem dziennym kilometrów i kontrolkami!Czasami podczas jazdy zegary przestają wskazywać,a aktywne kontrolki to ładowanie i ciśnienie oleju>Po chwila wraca wszystko do normy i dzieje sie tak jakbym przekręcił od nowa stacyjkę(przypominam że to wszystko dzieje się podczas jazdy)>Natomiast podczas postoju zeruje się czasem licznik kilometrów!Myślałem,że to wina akumulatorków podobnie jak w E30 ale niestety w E36 tego nie znalazłem!Proszę o pomoc bo już długo z tym walczę i jakoś niemogę wygrać!!!!!!!!!! :cry2:
Opublikowano

Fakt, że te kontrolki świecą świadczy o tym że zasilanie po zapłonie w drugiej pozycji do licznika dochodzi. Ale należy jeszcze sprawdzić zasilanie stałe i po zapłonie pierwszej pozycji i czy one nie zanikają lub mają jakieś spadki.

Następnym krokiem jest wgląd w sam licznik - kondesatory, tranzystory, zimne luty i sprawność kości pamięci której sam już raczej nie dokonasz.

Wyeleminujmy najpierw te zasilania - napisz, czy udało Ci się osiągnąc schemat do instalki licznika.

• Moderatorzy
Opublikowano
Witam!Już kiedyś pisałem na ten temat ale nie dostałem precyzyjnej odpowiedzi!...

To w przyszłości kontynuuj stary temat a nie zakładaj nowego.

Następne takie będę usuwał.

Pozdrawiam

Admin

Opublikowano

Na początek spróbuje przeczyścić te kostki, ajeśli to nie pomoże to będę głębiej wnikał w elektrykę, tak jak radzi robertbmw!Czy ktoś może mi podesłać na emaila schemat elektryczny licznika?????

[email protected]

Opublikowano
Przerabiałem podobny temat na własnej skórze w mojej 320i 1995 rok i czego ja nie robiłem co nie sprawdzałem i czego nie kobinowałem, juz na koniec mi zbytnio nie zależało tak wiec szedłem na całość i testowałem różne warianty. Skończyło się na tym, że w końcu kupiłem używki (200zł) i wszystko jest w porządku. Sam się teraz zastanawiam jak ja to mogłem psychicznie znosić jak podczas jazdy co chwile wyłączały mi sie zegary i potem znowu załączały. Kilka razy myslałem, że je normalnie wyrwę i wyrzucę przez okno. Prawdopodobnie jest to wina elektroniki w zegarach i raczej jest to nie do naprawienia. Tylko złom !

Pozdrawiam.

Bartek