Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

dzis gdy jechałem do pracy pojawił mi sie komunikat- sprawdz poziom oleju!

zdziwiony byłem co nie miara, bo od wymiany do wymiany auto nie bralo nawet kropli oleju. Az do dzis.

Wiec po pracy szybko imbus w reke i odkrecamy osłony silnika i co widze troche napocone we wskazanym przeze mnie miejscu.

Oczysciłem to miejsce na blysk, odpalam silnik troche pogazowalem i pojawilo sie we wskazanym miejscu kilka kropli oleju.

Czy ktos moze mi pomoc? Co jest przyczyna tego stanu rzeczy?http://img219.imageshack.us/img219/3871/zestrzaka2.png' alt='zestrzaka2.png'>[/img]

Opublikowano
dzis w pracy pozdejmowałem osłony pod silnikiem oraz skrzynia. sucho i czysto. po dokreceniu śrub pojechałem do pracy i z powrotem nie oszczedzajac sprzetu(160-180km/h) nie widac nawet kropelki oleju w tych okolicach.mam pytanie czym jest spowodowane te minimalne pocenie?
Opublikowano
Sprawdź odmę.
Wszyscy wiedzieli że tego nie da się zrobić. Aż pojawił się jeden co nie wiedział...i zrobił.
Opublikowano
odma zmieniana rok temu przejechane ok 24 tys km filtry zmieniane na czas wczoraj sprawdzilem powietrza(wymieniany w pazdzierniku ok 11tys km temu) tylko z jednej strony lekko przybrudzony
Opublikowano
mecenasie zrobilem jak radziłes. wymieniona odma, przy okazji filtr oleju i sam olej, od siebie dołozyłem filtr paliwka. Dodam z przyjemnoscia iz rezultaty juz widac- autko ozywiło sie troszke... :P dzieki ps. za kilka dni napisze czy gdzies wydmuchuje olej, bo dokładnie wyczysciłem wszystko kompresorem.
Opublikowano

Zatkana (niedrożna) odma = za duże ciśnienie oleju w silniku, "pot olejowy" i krople pojawiają się wtedy w miejscach gdzie uszczelki nie są już pierwszej świeżości, tzw. najsłabsze punkty, które dadzą z czasem o sobie znać. Najczęściej przy zatkanej odmie olej zasysany jest przez turbinę przez co wymięka jedna uszczelka (poz. 7 na schemacie):

http://www.realoem.com/bmw/diagrams/v/i/238.png

To czego nie wciągnie turbo rozmazuje się po komorze filtra powietrza i przy okazji przepływomierzu.

Jestem gotów się założyć :wink: , że w miejscu tej uszczelki pod turbiną wiszą sopelki oleju.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
po 2 tygodniach i przejechanych 500 km jestem za odma. jednak nie ma zadnych sopelkow na turbinie :P autko sprawuje sie bez zarzutów zadnych ubytkow oleju. jutro w nagrode demontuje oba fotele i kanape i wypiore wykladziny i cala tapicerkę piana activ... a w przyszlym tygodniu polerka i liquid woskowy na lakier :lol: