Skocz do zawartości

Prośba o diagnostyke e39 3.0d 1999r

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

dzis gdy jechałem do pracy pojawił mi sie komunikat- sprawdz poziom oleju!

zdziwiony byłem co nie miara, bo od wymiany do wymiany auto nie bralo nawet kropli oleju. Az do dzis.

Wiec po pracy szybko imbus w reke i odkrecamy osłony silnika i co widze troche napocone we wskazanym przeze mnie miejscu.

Oczysciłem to miejsce na blysk, odpalam silnik troche pogazowalem i pojawilo sie we wskazanym miejscu kilka kropli oleju.

Czy ktos moze mi pomoc? Co jest przyczyna tego stanu rzeczy?http://img219.imageshack.us/img219/3871/zestrzaka2.png' alt='zestrzaka2.png'>[/img]

Opublikowano
  • Autor
troszke dokreciłem i zobacze jutro jak wroce z pracy.
Opublikowano
  • Autor
dzis w pracy pozdejmowałem osłony pod silnikiem oraz skrzynia. sucho i czysto. po dokreceniu śrub pojechałem do pracy i z powrotem nie oszczedzajac sprzetu(160-180km/h) nie widac nawet kropelki oleju w tych okolicach.mam pytanie czym jest spowodowane te minimalne pocenie?
Opublikowano
Sprawdź odmę.
Wszyscy wiedzieli że tego nie da się zrobić. Aż pojawił się jeden co nie wiedział...i zrobił.
Opublikowano
  • Autor
nie jestem specjalista w dziedzinie mechaniki ale moje podejrzenia padaja na oring pod pompa podcisnienia. myle sie?
Opublikowano
  • Autor
odma zmieniana rok temu przejechane ok 24 tys km filtry zmieniane na czas wczoraj sprawdzilem powietrza(wymieniany w pazdzierniku ok 11tys km temu) tylko z jednej strony lekko przybrudzony
Opublikowano
Jeśli we wnęce filtra powietrza jest choć mgiełka olejowa to bankowo do wymiany odma!
Opublikowano
  • Autor
pytanie do mecenasaa niech bedzie ze odma do wymiany ale co z zapocona pompą podcisnienia, skad ten olej?
Opublikowano
  • Autor
mecenasie zrobilem jak radziłes. wymieniona odma, przy okazji filtr oleju i sam olej, od siebie dołozyłem filtr paliwka. Dodam z przyjemnoscia iz rezultaty juz widac- autko ozywiło sie troszke... :P dzieki ps. za kilka dni napisze czy gdzies wydmuchuje olej, bo dokładnie wyczysciłem wszystko kompresorem.
Opublikowano

Zatkana (niedrożna) odma = za duże ciśnienie oleju w silniku, "pot olejowy" i krople pojawiają się wtedy w miejscach gdzie uszczelki nie są już pierwszej świeżości, tzw. najsłabsze punkty, które dadzą z czasem o sobie znać. Najczęściej przy zatkanej odmie olej zasysany jest przez turbinę przez co wymięka jedna uszczelka (poz. 7 na schemacie):

http://www.realoem.com/bmw/diagrams/v/i/238.png

To czego nie wciągnie turbo rozmazuje się po komorze filtra powietrza i przy okazji przepływomierzu.

Jestem gotów się założyć :wink: , że w miejscu tej uszczelki pod turbiną wiszą sopelki oleju.

Opublikowano
  • Autor
sprawdze te "sopelki" jesli będą to jestes WIELKI
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
po 2 tygodniach i przejechanych 500 km jestem za odma. jednak nie ma zadnych sopelkow na turbinie :P autko sprawuje sie bez zarzutów zadnych ubytkow oleju. jutro w nagrode demontuje oba fotele i kanape i wypiore wykladziny i cala tapicerkę piana activ... a w przyszlym tygodniu polerka i liquid woskowy na lakier :lol: