Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,

od jakiegos czasu borykam sie z problemem terkotania z silnika przy przyspieszaniu a pozniej na wiekszych obrotach dzwiek ustaje badz ginie przy pracy silnika

myslalem ze to normalne ale wczoraj sie kumpla autem takim samym przyjechalem i nie ma takiego dzwieku....

dzwiek nie jest to metaliczny tylko taki jak dla porownania diesel z pompowtryskami tylko ciszej....na biegu jalowym nie slychac nawet na postoju jak dodam gazu to nie slychac tego, tylko podczas jazdy....

przeszukalem forum ale nic nie znalazlem....czy to moga byc wtryski badz cos innego juz wysiada ?

dodam ze na pewno dwumasa mi sie domaga juz bo znacznie ja slychac przy gaszeniu silnika ...

dwumase regenerowac czy wymiana (troche duze koszty)

Opublikowano
Slychac to na kazdym biegu pod kazdym obciążeniem ? Czuć na pedale sprzęgła drgania ?

Xdrive

Koder

Opublikowano

Czy nie zbliża Ci się przypadkiem wymiana oleju w silniku? Być może masz to co u mnie - takie właśnie jakby ciche terkotanie, bulgotanie, nie wiem jak to nazwać - pojawia się w trakcie jazdy/dodawania gazu/kiedy silnik jest pod obciążeniem, na postoju/biegu jałowym jest cicho. Nie jest to w każdym razie jakiś głośny dźwięk tylko taki w tle pojawiający się. Otóż u mnie pojawia się to stopniowo, kiedy olej silnikowy kończy już swój okres eksploatacji i zbliża się czas jego wymiany - właśnie teraz mnie to czeka bo świeci mi się ostania zielona "cegiełka". W każdym razie po wymianie oleju na nowy to terkotanie u mnie znika i pojawia się ponownie znowu na końcu okresu eksploatacji oleju, kiedy zbliża się jego wymiana. Nie wiem - może w trakcie okresu eksploatacji olej traci swoje parametry i im bliżej wymiany tym trochę głośniej pracuje silnik. Póki co na Twoim miejscu zwróciłbym uwagę czy po wymianie oleju na nowy ten dźwięk zniknie czy nie.

Pzdr.

Opublikowano

no wlasnie.....tak mi przychodzilo do glowy czy to olej zwlaszcza ze od ostatniej wymiany minelo okolo 18tys ;/

chyba nie zbyt to ladnie wrozy....a terkocze mi juz od 4-6tys chyba...i w dodatku od mniej wiecej tego okresu turbo mi gwizda ;/

Opublikowano

U mnie jakichś gwizdów turbiny (chyba, że rano odpalam auto i jest zimne to przy lekkim dodaniu gazu jak się wsłuchać to słychać bardzo delikatny gwizd turbo do momentu kiedy się już wszystko trochę rozgrzeje i potem jest cicho, na wolnych obrotach tez nic nie gwiżdże - ale to ponoć dość normalne, ze przy zimnym silniku turbo może bardzo lekko sobie gwizdać) i innych dziwnych objawów nie ma.

Pzdr.

Opublikowano
Kolego podjedz na kompa, INPA albo OPS i sprawdz jak ci wtryski wtyskuja dawke, ja stawiam ze to terkotanie jest przyczyna zapieczenia wtrysku od kiepskiego paliwa, mialem taki sam problem, ale u mnie po jakims czasie sie uspokoilo, dolalem na caly zbiornik litr oleju do dwusowa, w nastepnym tankowaniu dodatek do paliwa i uspokoilo sie, ale trzeba bylo zrobic z 2000 km, wtrysk stuka tylko przy obciazeniu na niskich obrotach, np jak jedziesz trojka od 1500 obrotow stuka tak do dwoch tys, a pozniej ucicha, na wlnych obrotac jest spokuj, sprawdz na kompie ktory leje i jak, u mnie na piatym cylindrze jest ponizej 2 wiec jeszcze nie wymieniam, ale wkrotce zajme sie tym bo on juz dlugo nie pochodzi, pozdrawiam Eli
Opublikowano

tak sie maja wtryski u mnie...

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f08dfdf2ec25d73f.html

a jeszcze mysle bo wymienialem odme i zdejmowalem oslony z silnika zeby sie tam dostac, pozniej skladalem wszystko i zapomialem zalozyc takiej gabki na wtryski....chyba to nie mialo wplywu i te kostki od wtryskow nie dostaly po dupie przez brak tej gabki....cala zime tak przejezdzlem...ale zaloze to w weekend