Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam następujący temat do omówienia - posiadam E60 LCI i przymierzam się do montażu M Pakietu.

Dziś sprzedawca z allegro powiedział mi, że do zderzaków M Pakietowych muszę zmienić czujniki parkowania ponieważ przed LCI czujniki były większe o średnicy 22 mm a ja mam po lifcie i są mniejsze 17 mm. Podobno w pakietach po liftingu nie zmienione zostały wymiary czujników parkowania i zostały te "stare" czyli większe.

Czy ktoś się z tym spotkał ?

Modyfikacje mojego E60:

Czarna podsufitka; sportowa kierownica; listwy wewn. alu z lekkim szlifem; nagłośnienie Logic7; sportowe pedały BMW; lusterka zewn. fotochrom el. składane; felgi BMW 246 (18"); przyciemnione szyby; ledowe podświetlenie tablicy rej.; wygłuszanie drzwi

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Zgadza się kolego. Jeśli masz autko po lifcie z PDC i masz zamiar zamontować M pakiet zewnetrzny to musisz kupić czujniki PDC z przed liftu.
  • 1 rok później...
Opublikowano

Cześć Piotr,

zrobiłeś to??? ... bo nie pociągnąłeś dalej tematu?

Ja mam sytuację prostszą (nie miałem w aucie PDC) bo mam auto przed liftem i również zakładam M-pakiet i PDC.

Oczywiście nie obyło się bez pomyłek. Najpierw kupiłem wiązkę zderzaków po lifcie.

Jestem przed montażem i z tego co wiem potrzebny jest moduł, panel sterujący w konsoli deski rozdzielczej,

wiązka zderzaka przód i tyl z czujnikami (przed liftem) i wiązka dodatkowa do pakietu doposażeniowego.

Kto Ci to zamontował i czy były jakieś problemy.

Pozdrawiam

P.S.

Przy okazji witam wszystkich bo przeniosłem sie tutaj z forum BMW7er.

Wcześniej: 2 x e39 SUPER :-) e38 SUPER :-) e65 PORAŻKa :-( e60 535d rewelacja F01 750i - nie polecam :-( F01 750d - rewelacja :-)

Doposażenie: M-pakiet, Monitory tył, Nawigacja NBP, I-Tuch

.

Opublikowano
Cześć Piotr,

zrobiłeś to??? ... bo nie pociągnąłeś dalej tematu?

Ja mam sytuację prostszą (nie miałem w aucie PDC) bo mam auto przed liftem i również zakładam M-pakiet i PDC.

Oczywiście nie obyło się bez pomyłek. Najpierw kupiłem wiązkę zderzaków po lifcie.

Jestem przed montażem i z tego co wiem potrzebny jest moduł, panel sterujący w konsoli deski rozdzielczej,

wiązka zderzaka przód i tyl z czujnikami (przed liftem) i wiązka dodatkowa do pakietu doposażeniowego.

Kto Ci to zamontował i czy były jakieś problemy.

Pozdrawiam

P.S.

Przy okazji witam wszystkich bo przeniosłem sie tutaj z forum BMW7er.

Piotr nie pisał nic więcej, bo on miał PDC, tylko musiał zmienić czujniki na wersję z przed liftu i on miał dużą prostszą sytuację niż ty. W jego przypadku wystarczyło zmienić czujniki i wiązki, a ty jak już będziesz miał wszystkie graty pozakładane to jeszcze trzeba to zakodować w aucie.

Opublikowano
Cześć, w końcu odpuściłem temat mpakietu. Pozdrawiam !

Modyfikacje mojego E60:

Czarna podsufitka; sportowa kierownica; listwy wewn. alu z lekkim szlifem; nagłośnienie Logic7; sportowe pedały BMW; lusterka zewn. fotochrom el. składane; felgi BMW 246 (18"); przyciemnione szyby; ledowe podświetlenie tablicy rej.; wygłuszanie drzwi

Opublikowano
Cześć, w końcu odpuściłem temat mpakietu. Pozdrawiam !

Odpuściłeś :shock: ? Nie ma nic bardziej przyjemnego dla oka jak dodać M-pakiet do E60 :mrgreen: .

Opublikowano
A ja założyłem i M-pakiet i PDC. Zakładał mi Rafał z Więckowskiego 87 w Łodzi którego tą drogą serdecznie pozdrawiam i polecam wszystkim którzy mają problemy z elektronika w Łodzi lub w okolicy

Wcześniej: 2 x e39 SUPER :-) e38 SUPER :-) e65 PORAŻKa :-( e60 535d rewelacja F01 750i - nie polecam :-( F01 750d - rewelacja :-)

.

Opublikowano
Ja właśnie jestem na tym samym etapie - zmiana czujnikow na wieksze i mam pytanie, czy instalacja tez jest inna?Czy wystarczy ,żę przetne kable i polutuje do nowych czujników?
Opublikowano

Nic nie musisz ciąć :duh: . Wymienianiasz tylko wiązki pod przednim i tylnym zderzakiem. Koszt w ASO jakieś 170zł sztuka. Musisz kupić wiązki do czujników z przed liftu. Mają one inne kostki od strony czujników. Możesz poszukać na allegro, ale tam bez transportu chodzą po jakieś 100zł.

PS. No chyba że masz czyjniki z kostakami to możesz przerobić wiązki.

Opublikowano
Chcę wymienić przedni zderzak ze zwykłego na M pakiet. Jakie elementy muszę dokupić (oprócz samego zderzaka) do mojego auta aby wszystko było OK? mam model sprzed lifta. :D
Opublikowano
Mam to za sobą więc o ile dobrze pamiętam to musisz wymienić oprócz samego zderzaka: kratki w zderzaku, absorber pod zderzak bo w M pakiecie jest znacznie grubszy, dwa adaptery żeby można było przykręcić zderzak do belki (cena w serwisie około 120 zł) kanały nawiewu na tarcze hamulcowe oraz osłony dolne lewą i prawą. Wiązka i PDC zostają od starego zderzaka

.

Opublikowano
Absorber to lement wykonany z pianki (coś podobnego do styropianu) przychodzący pomiędzy belkę zderzaka a poszycie. Przejmuje na siebie (absorbuje) część uderzenia w przypadku kolizji.

.

Opublikowano
Dzięki, chodziło mi właśnie o to czy wiązkajest rozłanczalna :)