Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
podpinam według schematu,opisze ci jak to robie,moze szanowni koledzy znajdą moj bład. przekazniki z orginalnymi kostkami wiec nie ma mozliwosci pomylić przewodów. styk 87 plus i przewód jasno czerwony z przełacznika szyb łaczę razem i podpinam prostownik z plusową roczką, kolejnie styki 87a i 86 to masa łacze wszystko razem oraz bronzowy przewód z przełacznika szyb i podpinam minus z prostownika styki 30 idą do silniczka szyb a 85 do przełacznika szyby. przełacznik do szyb sprawdzałem i jest dobrze podłaczone podswietla sie, teraz pytanie czy mam odpowiednie mechanizmy szyb? bo mam wejscie na dwie kostki,jedną na dwa piny grube,a drugie na 4 cieniutkie. oraz czy przekazniki są odpowiednie, mam takie same jak kolega ktory tutaj tez miał problem ale chodzą szyby. oraz na kosce jest dioda ktora łaczy styk przekaznika 86 - 85. prosze o jaki kolwiek pomysł co nie tak robię. pozdrawiam
  • Odpowiedzi 83
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Może masz pomylony opis styków, tzn inaczej jest na rysunku a inaczej idą połączenia. Wygrzebałem swój schemat, możesz spróbować wg. niego: Styki nr 30 idą do silnika szyby, styki 87 to minusy, łączą się ze sobą i z kablem od przełącznika. Styki 87a to plus, łączy się ze stykiem 85 jednego przekaźnika i stykiem 86 drugiego przekaźnika. Wolne styki 85 i 86 idą do przełącznika.
  • 9 lat później...
Opublikowano
Cześć. Zrobiłem wg. Schematu. Niestety mam przełączniki pod różową płaską kostkę i nie działa prawdopodobnie dlatego że ten Przełącznik podaje za małe napięcie ok 4-6 miliwoltów więc przekaźnik nie ma jak się zewrzeć. Czy ktoś mógłby coś poradzić. Może są jakieś Przekaźniki które potrzebują mniejsze napięcie.. Albo w środku coś przelutować.
Opublikowano
Odłącz wtyczkę od przełącznika i złącz kable odpowiedzialne za pracę silnika w górę lub dół. Wtedy wykluczysz przełącznik lub źle podłączona instalację. Czasami przekaźniki mają inny opis i trzeba przepiąć kable.