Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam.Uzywam oleju 5w-40.Czeka mnie wymiana.Srednio co 2-3 tysiace a niekiedy nawet 1000 km musze dolac okolo litr oleju.Dolewalem oleje roznych marek, oczywiscie tej samej specyfikacji jednak bez lepszego efektu.Teraz chcialbym sprobowac wlac oryginalny olej BMW.Co polecacie? 5W-30 czy 0W-40.Auto ma przejechane 1140000 tysiecy. BMW E46 320i M54. Dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam
Opublikowano

Witam

M54 ma to do siebie, że lubi olej. Poszukaj na forum wątków o tym jest wiele... Można się przyjrzeć stanowi uszczelniaczy olejowych i zmierzyć kompresję, ale wydaje mi się, że to zwyczajna przypadłość M54. No i zweryfikowanie stanu odmy silnika i ewentualna jej wymiana też mogą pomóc. Co do oleju oryginalnego BMW - to po prostu castrol. Polecam Ci Motula, Valvoline, albo Shell i bynajmniej nie 0W, bo jest jeszcze rzadszy, niż ten obecnie używany i może go silnik brać jeszcze więcej...

Pozdrawiam

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png

Opublikowano
Witam.Uzywam oleju 5w-40.Czeka mnie wymiana.Srednio co 2-3 tysiace a niekiedy nawet 1000 km musze dolac okolo litr oleju.Dolewalem oleje roznych marek, oczywiscie tej samej specyfikacji jednak bez lepszego efektu.Teraz chcialbym sprobowac wlac oryginalny olej BMW.Co polecacie? 5W-30 czy 0W-40.Auto ma przejechane 1140000 tysiecy. BMW E46 320i M54. Dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam

1,140,000,000 - przy tym przebiegu to dziwie sie ze nie pali wiecej oleju niz benzyny. :P Zeby zrobic taki przebieg musialbys okrazyc ziemie 28500 razy. :)

Opublikowano
jaki dowcipny ten "kreciatko"... hmm w takiej sytuacji to polecilbym zastosowanie czegos w stylu valvoline 10W60.. bedzie chyba najodpowiedniejszy.. nie ma sie co brac za remont silnika:) chyba, ze nie bedzie zadnej poprawy- wtedy rzeczywsicie warto zrobic przeglad i dowiedziec sie co moze byc przyczyna
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A może odma nadaje sie juz do wymiany ?
  • 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...