Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

jestem uzytkownikiem BMW e39 530d mam pytanko odnosnie kol a bardziej opon (letnich), w zeszlym sezonie mialem zalozone 225 55 16 a mam zbyt twarde zawieszenie wiec komfort jazdy po naszych drogach jest znikomy(koleiny dziury itd..) myslalem teraz zalozyc 215 60 16 zeby poprawic komfort jazdy. czy moglbys poradzic mi jaki profil zalozyc?? poniewaz niewiem czy np zmieszcza sie w sensie nie beda ocierac jak siadzie 5 osób,chodzi mi o te 215 60 16 lub o jakakolwiek porade pozdrawiam i z góry dziekuje za pomoc

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pewnie że możesz.Nic nie będzie się dziac bo to odpowiednik rozmiaru 225/55.Tyle że nic tym nie zyskasz prócz tego że będą węższe kapcie wysokośc opony zostanie taka jak w przypadku 225 bo profil czyli 55 czy 60 to jest % szerokości,a więc policz sobie 55% z 225 i 60% z 215 wyjdzie ci prawie to samo.
ec2Wze6.jpg
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie tak niedużo jak postawisz obok siebie koła 225/55 i 225/60 to będzie tak z 1-1,5 cm na wysokości dziac się nic nie powinno,ale będziesz miał taki nienaturalny wygląd auta na prof 60(taki balon) i złe wskazania liczkika(większy obwód koła).Dlatego aby zwiększyc profil daję się mniejszą felgę ale do twojej 530d nie podejdą 15-stki.Dlatego zakładaj nominał 225/55R16 i nie marudź ja na lato kładę felgi 18' profil opony 40 i też jeźdzę),podejrzewam że opony 225/55 kupisz taniej od tych 215/60 bo to niepopularny rozmiar więc będą drogie.
ec2Wze6.jpg
Opublikowano
Ja śmigam na 205\65 R15 zimą i 225\60 lato i komford jest super, tylko wygląd nie bardzo,ale trzeba wybrać, czy bezpieczęństwo czy szpan na szerokich kapciach i telepanie po naszych drogach.
Opublikowano
ja tez bede zakladal na lato 215/60/r16 do 530d turing, no chyba ze cena mnie zaskoczy
GDYBY PAN BÓG POPIERAŁ PRZEDNI NAPĘD CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH
Opublikowano
Ja śmigam na 205\65 R15 zimą i 225\60 lato i komford jest super, tylko wygląd nie bardzo,ale trzeba wybrać, czy bezpieczęństwo czy szpan na szerokich kapciach i telepanie po naszych drogach.

Mógłbyś rozwinąć swoją myśl? Bo bardzo mnie ciekawi, co ma według ciebie szerokość opony do bezpieczeństwa jazdy? Chyba im szersza opona tym lepsza przyczepność, efektywniejsze hamowanie itp prawda? A nie na odwrót.

Akurat na bezpieczeństwo jazdy szerokie opony mają pozytywny wpływ, co innego na spalanie bo spalanie wzrasta troszkę.

Bo życie zaczyna się od ośmiu cylindrów :) Moja 540iA

http://forum-lines.ru/rez/ab192360.gif