Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wiele osób z forum kupiło te zaworki z allegro i są zadowoleni a tak poza tym to normalne że tak powie bo możliwe że dzięki temu kupisz u niego. Czyli wychodzi na to że w Inter cars jest drożej niż w ASO BMW bo tu kosztuje 340 zł :)
  • Odpowiedzi 261
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Na razie zamieniłem zaworki miejscami i zobaczymy czy nadal będzie tracił moc.

A i od razu spisałem nr przepływomierza 0928 400 468.

Opublikowano
Czyli przepływomierz już nowy z nową obudową. Jeszcze przy okazji diagnozy komputerowej spisz nr oprogramowania w sterowniku i jeden punkt sprawdzania będziesz mieć za sobą. Oczywiście pewny będziesz już tego na 100%.
Opublikowano
Ok postaram sie jak najszybciej pojechać na jakiegoś kompa i napisze jak ma nr oprogramowania.
Opublikowano
W takim innym sklepie pytałem to zaworek do opla 220 zł a do bmw 280zł :D
Opublikowano
Zamiana miejsc czujników nic nie dała;/ samochód nadal czasami traci moc:(
Opublikowano
Nie bo koleś nie ma czasu sie podpiąć ;/ za dwa tygodnie kazał mi przyjechać:(
Opublikowano
Tak się zapytam w Twoim mieście nie ma konkurencji? To może by ją zrobił? :D A tak na serio to trochę długo, ale masz czas sprawdzić inne rzeczy. Ma szczęście nie jest to szkodliwe dla silnika, przynajmniej w moim wypadku nie było :)
Opublikowano
Tak się zastanawiam bo w pierwszym poście napisałeś, że mechanik chce sprawdzić wtryski i zrobić reprogramację za 350zl. Może rzeczywiście on sprawdził soft i miał podstawy tak mówić?
Opublikowano
Sam jezdzi e60 w dieslu, zajmuje się samymi dieslami wydaje mi sie że jakieś pojęcie ma. Ale czy sprawdził soft? nie wiem. Co do przepływki powiedział że jest w porządku i daje dobre wartości.
Opublikowano
Tak się zapytam w Twoim mieście nie ma konkurencji? To może by ją zrobił? :D

hehe :D mechaników jest od groma ale takich co mają pojęcie do czego służy komp to jest nie wielu, umieją sprawdzić czy jest błąd jakiś i tyle :cry:

Opublikowano

Robił diagnozę więc i sprawdził pewnie soft, a zna się jak twierdzisz, więc pewnie dlatego zaproponował reprogramację. Podjedź jak najszybciej do kogokolwiek z INPA niech sprawdzi Ci nr softu jest to ten nr:

http://img541.imageshack.us/img541/8235/adaptacja3.jpg

zdjęcie z tego wątku jeśli okazało by się, że masz stary soft a nową przepływkę, to za 2 tygodnie ten kumaty mechanik ci wgra nowy soft i problem masz z głowy! :)

Opublikowano
No wielkie dzięki za fachową odpowiedz :) A jeśli miał bym przepływkę sprawną a softa starego ekonomizer bedzie szedł do końca na 4 biegu?
Opublikowano
Tak jak pisałem u mnie szedł do końca, jedynie opadał w momencie spadku mocy, i to tylko czasami spadł na 16 zwykle jedynie odchylał się od 20l. U Ciebie jesli stoi równo na 20l to tylko dla świętego spokoju sprawdź ten soft, wtedy z czystym sumieniem napiszesz, że przepływka i soft na pewno to nie jest! :cool2:
Opublikowano (edytowane)

Panowie a wiecie może czy w moim bmw znajduję sie separator? i gdzie on jest? :oops:

Dodam jeszcze że po odpaleniu jakieś 10 sek święci mi się żółta kontrolka od oleju. Wpadłem na taki trop że może ma to coś wspólnego z moimi spadkami mocy.

Edytowane przez Dexter87
Opublikowano

Masz na myśli separator oleju czyli odma? czy jakiś inny separator? Jeśli chodzi ci o odmę to pod plastikową przykrywką pod która są uszczelki 9 i 10 znajdziesz filterek sznurkowy, w naszych nie montowali separatora, wymiana wskazana. A oto obrazek:

http://www.realoem.com/bmw/diagrams/k/l/122.png

Opublikowano
Czyli trzeba ściągnąć obudowę filtra powietrza żeby dostać się do tego filtra? A co powiesz o tej żółtej kontrolce która mi sie zapala pod odpaleniu samochodu?
Opublikowano
Żółta kontrolka to albo za niski poziom oleju w silniku należy natychmiast sprawdzić!! Lub uszkodzony czujnik poziomu oleju częsta przypadłość w 320d poszukaj na forum jest cała masa tematów. A odmę wymieniasz tak jak mówisz ściągasz obudowę filtra powietrza i będziesz mieć obudowę odmy na widoku, zresztą na forum jest instrukcja jak to wymienić.
Opublikowano
Tak wiem że żółta kontrolka to poziom oleju ale olej mam praktycznie na max zalany a kontrolka cały czas świeci. A zabrudzony filtr tej odmy jakie ma negatywne skutki?
Opublikowano

Odma ma za zadanie odpowietrzanie skrzyni korbowej jak będzie odma zatkana to silnik może spalać olej czyli auto zacznie kopcić. A jeśli poziom oleju masz OK tzn, że czujnik masz uszkodzony, możesz wymienić, ale też nie musisz jeśli będziesz regularnie sprawdzać poziom oleju.

EDIT: źle napisałem odma to odpowietrznik skrzyni korbowej, a filtr ma za zadanie zatrzymywanie oleju, tam gdzie jego miejsce czyli w skrzyni korbowej a nie kolektorze dolotowym.

Opublikowano
Tak wiem że żółta kontrolka to poziom oleju ale olej mam praktycznie na max zalany a kontrolka cały czas świeci.

Odciągnij nadmiar oleju bo zalejesz i zjarasz katy.

A zabrudzony filtr tej odmy jakie ma negatywne skutki?

oczywiście! zabrudzony=ZAPCHANY... a jak powszechnie wiadomo przy niedostatecznym przewietrzaniu skrzyni korbowej wytworzy się nadmierne i niebezpieczne nadciśnienie przez co olej i mgła olejowa zostaną wyciśnięte przez uszczelki silnika i jego osprzętu konsekwentnie doprowadzając do uszkodzenia silnika.

Opublikowano
Witam dziś przyszedł mi zaworek ciśnienia. Założyłem i oczywiście bez zmian kolejny wydatek i bez efektu:(