Skocz do zawartości

320d - "Krzywe" tylne koło - problem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Panowie, koledzy zauważyłem ostatnio, że mam krzywe tylne lewe koło, tzn. jak spojrzę od tyłu auta to tylne koło nie zgrywa się z przednim. Stoi tak jakby było "rozkraczone". Co może byc nie tak? Krzywy wahacz, coś z piastą koła? Czy może amortyzator, ponieważ nie dawno wymieniłem komplet - prawe, lewe. Również ich mocowania. Auto mam ok. pół roku, być może nie dopatrzyłem przy zakupie i tak już było. Może auto było uderzone? :cry2:
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

sprawdź sprężyny plus częśc nr 2 z tego obrazka, ostatnio je zmieniałem przy takim samym aucie i były kompletnie zużyte, powodując przechył koła a ponadto trzeszczały mi okrutnie na dziurach, cicho ale słyszalnie, nie do zlokalizowania dźwięk, teraz cisza, nie masz dźwięków?

http://www.realoem.com/bmw/diagrams/q/b/17.png

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
aha no i oczywiście nr 4, standardowo zużyte, sprawdź również
Opublikowano
  • Autor
aha no i oczywiście nr 4, standardowo zużyte, sprawdź również

gdzie się zaopatrzyć w takie części? ASO? jaki koszt?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
element nr 2 kupiłem zamienniki firmy spidan, nie tanie jakieś 200pln za kpl, gumy do wachacza nr4 brałem oryginał z aso, koszt to niecałe 100pln za obie, wiem że jest szeroka dostępnośc tej części także w zamiennikach. O ile wymiana gum to prościzna, zrobiłem to w godzinkę z 3 narzędziami, o tyle tuleje to lekka zagwozdka, bez specjalnej śruby pociągowej nie do zrobienia na aucie, trzeba demontowac górny wachacz aby włożyc pod prasę - dzionek mi zszedł na tym.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
pisząc "górny wachacz" miałem na myśli element nr 1 z obrazka :) czyli hm, piastę, powiedzmy. Z kompletnie zdemontowaną tą częścią obie rzeczy idzie prosto wymienic
Opublikowano
  • Autor

Czyli kwota wychodzi ok 300 - 400 pln za części i dzień roboty. No ok. do zrobienia :D

Czy nie warto najpierw podjechac do fachowca na pomiaray auta pod względem ewentualnego wcześniejszego "dzwona". Przypuszczam, że tak mogło być, może auto zostało uderzone w koło i jest teraz krzywe.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
pomiary to może sobie odpuśc, ale po takim demontażu tak czy owak niezbędne jest ustawienie geometrii we wszystkich płaszczyznach. jeżeli zostanie to zrobione na zestawie podpiętym pod komputer z bazą danych, to podczas ustawiania i tak wyjdą ewentualne nieścisłości w położeniu kół
Opublikowano
a przy okazji możesz wymienić wszystkie 7 tulei dyfra i ławy dyfra bo i tak rozpinasz tylne zawieszenie....

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano
  • Autor
a przy okazji możesz wymienić wszystkie 7 tulei dyfra i ławy dyfra bo i tak rozpinasz tylne zawieszenie....

...mógłbyś podać jakieś linki z tymi tulejami??...możliwe jest aby przy wymianie amortyzatorów koło się rozjechało? ostatnio wymieniłem, może przez to jest krzywizna??

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

ja korzystam z takiego linku, w kraju może nieprzydatny ale przynajmniej będziesz wiedział czego szukac; http://webshoppilot.tecdoc.net/gkn/?#

proponuje wybrac auto z lewego dolnego rogu poprzez "vereinfachte suche", pod produktgruppe masz wyszczególnione dostępne części dla twojego auta, szczególnie 2 pierwsze cie interesują. potem korzystasz z cennika: http://www.spidan.nl/price/spidannl/pdf/2011/Silent%20blocks%2015022011.pdf

i już wiesz co ile mniej więcej :) twoja lista powinna wyglądac tak, wszystkie dostępne w tym aucie silient bloki;

410933 - 13.80e

411123 - 13.10e

411124 - 16.90e

411125 - 31.50e

411296 - 22.35e

411682 - 14.50e

411683 - 7.30e

może nakieruje cie to na jakiś polski odpowiednik powyższych linków, pozdr