Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
ja bym nie wymieniał. W 8 przypadkach na 10 zaczynają się problemy. Moje BMW 535d rocznik 2005 automat ma przebieg 224 tys. i nie zrobię tego. Rozmawiałem z mechanikiem,który prowadzi serwis BMW i wymiana oleju to nie taka prosta sprawa,oprócz oleju trzeba wymienić jakieś filtry,siateczki i inne duperele. jeżeli tego nie zrobisz to na 90% masz po skrzyni wiec się dobrze zastanów-pozdro
Opublikowano
ja bym nie wymieniał. W 8 przypadkach na 10 zaczynają się problemy. Moje BMW 535d rocznik 2005 automat ma przebieg 224 tys. i nie zrobię tego. Rozmawiałem z mechanikiem,który prowadzi serwis BMW i wymiana oleju to nie taka prosta sprawa,oprócz oleju trzeba wymienić jakieś filtry,siateczki i inne duperele. jeżeli tego nie zrobisz to na 90% masz po skrzyni wiec się dobrze zastanów-pozdro

na takie tematy zacznij rozmawiać z ludźmi, którzy zajmują się automatycznymi skrzyniami biegów :)

pozdrawiam

Opublikowano
To jak to jest z olejem wymieniać czy nie narazie nic się nie dzieje w serwisie wymieniają ole filtry i jakieś tam zimeringi czy uszczelki coś takiego ale nie wiem czy wymieniać
Opublikowano

Jak najbardziej wymieniać! Nalezy to robić co ok 80-90 tyś km (wbrew zaleceniom producenta). Niestety ta wymiana jest dość kosztowna, do e60 po lifcie wchodzi ok 9 litrow oleju (na nowa skrzynie), co prawda calego się nie da zlać ale trzeba liczyć jakieś 7,5l co daje ok 700zł za olej plus filtr oleju, ktory jest niestety zintegrowany z miska olejową - koszt ok 1000zł + robocizna. Ja za wymianę Oleju w skrzyni w 335i zapłaciłem 1800zł. Ale to nic w porównaniu do ceny skrzyni :)

pozdro.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Wlali Ci Castrol i jestes zadowolony ? A tyle sie pisze aby lac tylko oryginal, lepiej zmien olej poki czas
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
BMW leje castrol, ale do silnika a nie do skrzyni. Orginalny olej jest w charakterystycznych 20l wiadrach. I jest w przeciwieństwie do wielu płynów ATF jest koloru żółto-miodowego. Nie wiem kto to produkuje (może nawet i castrol), ale jest to jakaś kompozycja wskazana nawet w dokumentacji producenta skrzyni ZF

http://obrazki.elektroda.pl/1762222500_1300556061_thumb.jpg

Shell to produkuje