Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam. mam e61 2.0d 2006r w automacie po kolizji. silnik odpala i samochod jezdzi bez zadnych problemow. podczas naprawy wymieniajac chlodnice okazalo sie ze jest tam olej. czy wie ktos czym moze to byc spowodowane.
Opublikowano
witam. mam e61 2.0d 2006r w automacie po kolizji. silnik odpala i samochod jezdzi bez zadnych problemow. podczas naprawy wymieniajac chlodnice okazalo sie ze jest tam olej. czy wie ktos czym moze to byc spowodowane.

jedna z możliwości - uszczelka pod głowicą.

jak olej jest w układzie chłodzenia to masz jeszcze szczęście - gorzej jak byłoby odwrotnie, tak czy siak robota :(

z pozdrowieniami

bArT

Matematyka to nie ma technika, moja tematyka matematyki nie dotyka. / k44

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

jedna z możliwości - uszczelka pod głowicą.

jak olej jest w układzie chłodzenia to masz jeszcze szczęście - gorzej jak byłoby odwrotnie, tak czy siak robota :(

Po której stronie uszczelki pod głowicą jest olej :shock: ?

Opublikowano
Po której stronie uszczelki pod głowicą jest olej ?

Po obu stronach:)

Ja nie wiem czy kledze przypadkiem nie chodzi o chłodnice powietrza czyli intercooler.

Pozdro

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Po której stronie uszczelki pod głowicą jest olej ?

Po obu stronach:)

Ja nie wiem czy kledze przypadkiem nie chodzi o chłodnice powietrza czyli intercooler.

Pozdro

A nie jest tak że od wewnętrznej (srodka) jest komora spalania a zewnętrznej ciecz chłodząca . Gdzie ona ma kontakt z olejem silnikowym ?.

Opublikowano

Jest tak ale sa jeszcze kanały olejowe. Jak uszczelka pójdzie to może przecisnąc olej do cieczy lub odwrotnie, mogą być jeszce jakieś pęknięcia w głowicy albo w bloku. Skoro samochód po kolizji, mogło nie być płynu i ktoś mógł przegrzać silnik, w gorszym wypadku głowica do wymiany. Ale kolega nie napisał, że olej znalazł w chłodnicy cieczy chłodzącej:)

Pozdro

Opublikowano
olej znalazlem w chłodnicy cieczy chłodzącej. zastanawiam sie tylko czy silnik nadal mial by moc i pracowal równo dodam ze w silniku nie ma wogole oleju.
Opublikowano

Co znaczy, że w silniku nie ma w ogóle oleju? Olej do układu chłodzenia może jeszcze przepuszczać na chłodnicy oleju, jest przy filtrze oleju. Najlepiej oddać auto w ręce mechanika bo to tutaj takie gdybanie tylko.

Pozdro

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano
Czy jest możliwe , aby przy uszczelnianiu chłodnicy oleju (wyciek spod uszczelki) ,olej przedostał się do płynu chłodniczego?Dwa tygodnie temu miałem uszczelniany silnik, dzisiaj profilaktycznie spojrzałem do zbiornika wyrównawczego a tam na korku "margaryna" i w wodzie też widać pływający olej.W silniku olej czysty.
Opublikowano
Hej, a nie pomyśleliście, że chłodnica cieczy chłodzącej ma również chłodnicę oleju silnikowego lub płaszcz chłodzenia oleju skrzyni biegów. Nie miałem nigdy e60, ale w starszych modelach to była norma. Jeżeli auto jest po dzwonie, to może chłodnica pękła w środku i gdzieś się przesącza. Nie chce mi się zajrzeć na realoem.com, ale autor może sprawdzić w momencie.
pozdrawiam Bartek
Opublikowano

Czyli podsumowując wątek, mogą być trzy przyczyny oleju w cieczy chłodzącej?

1-uszczelka pod głowicą

2-chłodnica oleju silnikowego

3-chłodnica oleju przekładniowego

Opublikowano

miałem to samo w innym aucie i mechanik stwierdził , że uszczelka pod głowicą ... auto pilnie potrzebne więc na hura na kanał , rozbiórka i naprawa ... po 2 miesiącach to samo ... okazało się , że chłodnica oleju , koszt nowej 2k pln , używana 100 pln ...

ja sprawdzałem sprężarką około 10 bar i było minimalne pęknięcie

Kamil
  • 3 tygodnie później...