Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich serdecznie :D

Dnia 15.02.2011 roku nabyłem BMW E36 316i coupe, koniec 1994 r. Mam kilka pytań na które mam nadzieje że pomożecie mi znaleść odpowiedzi, a mianowicie:

1. Jak sprawdzić w której wersji oryginalnie był OBC (komputer pokładowy)? Obecnie posiadam OBC-18.

mam wrażenie że ktoś poprostu nieudolnie próbował zamontować wyższej klasy, ponieważ pokazuje kosmiczne spalanie, chwilowe jak i średnie, nie pokazuje zasięgu i wyświetla się komunikat "check control nieaktywny". Nie posiadam również manetki do sterowania komputerem, czujnika poziomu płynu spryskiwacza, jak i chłodniczego (zaślepka).

2. Po przekręceniu kluczyka i uruchomieniu silnika, lekko świeci się kontrolka poduszek powietrznych. Tak musi być czy coś jest nie wporządku?

3. Gdy chcę zamnkąć samochód z kluczyka od strony kierowcy, zamykają się tylko te drzwi, natomiast po przekręceniu kluczyka od strony pasażera uruchamia się centralny zamek. Działa również domykanie szyb. Teraz moje pytanie:

a) co może być przyczyną niedziałającego cent. zamka od strony kierowcy?

b) czy przy domykaniu szyb poprzez przytrzymanie kluczyka w pozycji zamykania powinien również domykać się el. szyberdach?

4. Przy zamykaniu szyby od strony kierowcy czasami lubi się zatrzymać i lekko cofnąć. Tak samo przy domukaniu z cent. zamka. Jak można to naprawić?

5. Posiadam zamontowane halogeny w zderzaku lecz nie podłączone, i nie posiadam włącznika do nich. Czy instalacja jest fabrycznie podciągnęta, czy samemu trzeba robić?

6. Czy wszystkie E36 miały fabrycznie zamontowane antene do radia? Ponieważ nie widze u siebie klasycznej...

Prosił bym na odpowiadanie według numerków, bębe wiedział do którego pytania jest odpowiedz :wink:

Z góry wszystkim dziekuje za pomoc i przepraszam za bledy czy pomyłki :norty:

Edytowane przez franky112
Opublikowano

Prosilibyśmy o zmianę tytułu tematu wg formatu: viewtopic.php?f=68&t=120678

Niektóre odpowiedzi:

1) http://www.realoem.com/bmw/select.do - tu może coś znajdziesz.

2) Tak nie powinno być.

3)

a) możliwe, że krańcówka w drzwiach od kierowcy, choć nie jestem pewien i pewnie mogą być inne przyczyny.

b) tak

4) Na dole szyby jest elektromagnes, który sprawdza, na jakiej wysokości jest szyba. Mógł odpaść. [Ja tak miałem, objawy były takie same].

5) Niewykluczone, że to zależy od konkretnego modelu [w jakiej fabryce był składany, itd.], ja halogenów fabrycznie nie miałem i instalacji również nie.

6) Tak, masz antenę w tylnej szybie w formie wprasowanych ścieżek [tak, jak ogrzewanie].

Opublikowano
dzieki za odpowiedz. szukałem jeszcze dlaczego nie pokazuje zasiegu. znalazlem w necie kolor kabelka ktory powinien byc podlaczony do licznika i rzeczywiscie tak jest a mimo to nie pokazuje. no i dlaczego pokazuje tak duze spalanie?
Opublikowano

Ad. 2. Ktoś wykręcił żarówkę od kontrolki poduszek powietrznych i świeci tylko dioda w zegarach - podwójne zabezpieczenie. System airbag jest raczej pół-sprawny i należy się udać na kompa, żeby się dowiedzieć dlaczego.

Co do tego pytania o spalanie - sprawdź po numerze OBC, czy pochodzi ono od tej wersji silnikowej, jeśli nie, to może być przyczyną błędnych wskazań spalania. Ekonomizer Ci działa poprawnie??

Pozdrawiam

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png

Opublikowano
Tak, ekonomizer jest wporzadku. A jaki jest kod na wersje kompa? I jak dalej sprawdzić czy pochodzi od tej wersji silnika?
Opublikowano

No więc na moim komputerze 18-sto przyciskowym widnieją takie napisy jak:

SIEMENS

65.81 8 357 683

3895174488

HW05SW26

Dostałem również dzisiaj moduł check (jeszcze nie zamontowany):

CM BMW 61.35-8 367 981

575 663 954 001

Przypomne moje pytanie, dlaczego pokazuje mi kosmiczne spalanie, w granicach 20-25l/100 km.

Nie pokazuje zasięgu (na ile km starczy paliwa)

Czy jest roznica miedzy modulem CM a CCM?

• 2 tygodnie później...
  • 11 miesięcy temu...
Opublikowano
Odświeżę temat. Mam BMW 316i rok 96. Czy jest możliwe dołożenie komputera pokładowego do wyposażenia jeśli fabrycznie go nie ma? I co było by mi potrzebne?
Opublikowano
Odświeżę temat. Mam BMW 316i rok 96. Czy jest możliwe dołożenie komputera pokładowego do wyposażenia jeśli fabrycznie go nie ma? I co było by mi potrzebne?

:search: :search: :search: :search: :search: razy 100!!

Opublikowano

:search: :search: :search: :search: :search: razy 100!!

Kolego szukajka wysypała kilkanaście tematów po przejrzeniu nie znalazłem odpowiedzi.