Skocz do zawartości

320d przegrzewa sie i wchodzi w tryb awaryjny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.Właśnie zmieniłem swoje e46 na e91 z 2007r. ale mam problem z przegrzewaniem silnika.

Może ktoś juz mia taki problem i mógłby coś podpowiedzieć.Płynu jest full,dziwne jest to,że po zapaleniu zimnego silnika wentylator włącza się od razu.Gdy jezdzę z ogrzewaniem na full to problemu nie ma ale wciąż wentylator chodzi na wysokich obrotach, gdy tylko zdejmę troche ogrzewanie po chwili komunikat ,że silnik przegrzany i mam go zgasić.Zastanawiam sie czy to wina termostatu czy może jakiegoś czujnika temp.Liczę na jakies podpowiedzi ,które mnie nakierują gdzie szukać problemu.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Na początek podepnij auto pod komputer.
http://i.imgur.com/eyc1PrK.jpg
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Sprawdzałeś czy układ nie jest zapowietrzony
Opublikowano

Wiatrak się załącza od razu jak klima jest włączona, jak wyłączysz klimę - to nie powinien. Objawy sugerują moim zdaniem, że masz problem z termostatem głównym, który się nie otwiera. Jak ujmujesz ciepła z silnika włączając ogrzewanie to się nie przegrzewa, bo ogrzewanie omija termostat główny.

Najpierw bym go sprawdził. Ale może być też uszkodzony czujnik temperatury i pokazywać wyższą niż jest w rzeczywistości temperaturę, chociaż to moim zdaniem jest mniej prawdopodobne niż termostat. W moim 320d silnik się ładnie odpowietrza sam o ile jest dostateczny poziom płynu chłodzącego w zbiorniczku, uważam więc że to raczej nie odpowietrzanie. Zwłaszcza, że jak piszesz, ogrzewanie działa pięknie :D .

Pozdrowienia od lenia
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Ostatnio mój brat naprawiał 520d po lifcie 177km. Okazało się że walnięty był czujnik temperatury. Wentylator cały czas wariował.

Proponuję wejść do ukrytego menu i sprawdzić temp. Później odepnij przewód od czujnika temp i sprawdź co się dzieje.

Jeśli masz nowy silnik 2.0d tzn 143 km , 177 km i potrzebujesz nowy oryginalny termostat z uszczelką w dobrej cenie, to pisz PW.

http://allegro.onet.pl/nowy-oryginalny-termostat-bmw-silnik-2-0-diesel-i1467727437.html

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

BMW F30 2013 316i

Opublikowano
  • Autor
Dzięki serdeczne , po podpięciu pod kompa okazało sie ,że był walnięty czujnik temperatury cieczy chłodzącej( ten z przodu w głowicy)cały czas pokazywał 139 stopni.ASO czujnik 72zł, wymiana 5minut.Teraz chyba wszystko gra.Jeszcze raz wielkie dzięki .