Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

czy może ktoś z Was spotkał się z "problemem", że w przypadku zimnej skrzyni biegów (dopiero po ruszeniu) skrzynia nie przełącza szybciej na dwójkę, tylko samochód jedzie prawie na najwyższych obrotach na jedynce. Nie wiem, czy to normalne, że po prostu musi się rozgrzać, bo wystarczy że pojadę kawałek i po ponownym zatrzymaniu i ruszeniu biegi zmieniają się płynnie i bez żadnych szarpnięć. W przypadku startu z zimną skrzynią i silnikiem między dwóją i trójką jest lekkie szarpnięcie.

Czy powinienem mieć powody do obawy>

Pozdrawiam

Opublikowano

Raczej nie jest to normalne żeby skrzynia pozwalała kręcić zimny silnik do czerwonego pola. Może po prostu jak jest zimny szwankuje jakiś elektrozawór lub czujnik położenia przepustnicy. Zrób diagnostykę w dobrym serwisie ASB podczas odczytu na żywo powinno wyjść co jest nie tak. Oczywiście byłoby dobrze zrobić to tak jak mówisz po nocy kiedy skrzynia przeciąga zmianę biegu. U mnie skrzynia od czasu do czasu po mroźnej nocy przeciągnie trochę zmianę biegu z 1 na 2 przy spokojnym operowaniu gazem ale max do 2,5 tysiąca obr. gdzie normalnie zmienia przy 1,700 obr. gdy ruszam zimnym pojazdem bardzo powoli. Podczas tego lekkiego przeciągnięcia zmiany biegu też mam wrażenie że zmiana jest bardziej odczuwalna. Nie ma szarpnięcia ale w porównaniu do normalnej zmiany jest wyczuwalna.

Narazie zamiast kręcić na pierwszym biegu tak wysoko zimny silnik przełączaj się w trym M i sam zmień bieg przy niskich obrotach z 1 na 2. lepsze to niż kręcenie zimnego silnika do czerwonego pola.

Opublikowano
Jest dokładnie tak jak piszesz, tzn. przejście z 1 na 2 nie jest odczuwalne, ale czasem dłużej trwa. Ale nie jest tak, że wskazówka dochodzi do czerwonego obszaru, tylko około do 2500 - 3000 tys. obrotów. Zazwyczaj zawsze jadę powoli, a przed jazdą chwilę stoję, aby skrzynia pochodziła i olej się rozprowadził.
Opublikowano
A ja gdzieś czytałem ze ona rusza z 2 biegu :) Co nie zmienia faktu że ja też zaobserwowałem w bardzo mroźne dni skrzynia po ruszeniu wrzuca kolejny bieg na trochę wyższych obrotach niż normalnie.
Opublikowano

Czyli sytuacja całkowicie "naturalna". Przynajmniej na taką wygląda po waszych komentarzach.

Zastanawiam się tylko, jak ręcznie zmienić bieg w skrzyni. Mam M i S, ale nie widzę przycisków..

Opublikowano
Po rannym odpaleniu skrzynia przy takich mrozach jest w trybie dogrzewania, wiec troche przeciąga - u mnie przełącza na 2ke przy 2500obr. Jak sie troche rozgrzeje to juz jest ok. Pzdr