Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ... Mam pytanko ... Po przejechaniu kilku km wygasilem bumke a przyjsci po kilku minutach nie chciała zapalic ... Kontrolki zaświeciły normalnie .. ale rozrusznik nawer nie drygnał :( w ciagu ostatniego tygodnia mialem juz 2 razy taka sytuacje ... gdy po ok 1 godziny przyjechałem ja scholowac to odpaliła na dotyk ... czy to moze cos z kompem czy jak ... i czy moze to miec zwiazek z tym ze jakies 3 tygodnie temu odłaczyłem ( przez wyjecie bezpiecznika ) alarmu i centralki ... centalke odłaczyłem poniewaz po podłaczeniu akumulatora zalanczal sie alarm i pilotem nie dało rady go wyłaczyc ... pozdrawiam i dziekuje ... czekam pomocy :cool2:

_______

Poprawiłem tytuł. Zapoznaj się z formatem tytułowania wątków dla tego działu. Następnym razem otrzymasz ostrzeżenie. mattiss

Opublikowano
Witam, jeśli masz np dokładany alarm z pilotami który posiada odcinanie zapłonu to mógł on się zepsuć, sam tak miałem i było identycznie jak opisujesz, sam się psuł i sam naprawiał... Może też immobilizer świrować ale najpierw bym sprawdził to co na początku pisałem, najlepiej wyrzuć to odcięcie zapłonu całkiem bo w tanich chińskich alarmach tylko problem przez to :?
Opublikowano
Witam, jeśli masz np dokładany alarm z pilotami który posiada odcinanie zapłonu to mógł on się zepsuć, sam tak miałem i było identycznie jak opisujesz, sam się psuł i sam naprawiał... Może też immobilizer świrować ale najpierw bym sprawdził to co na początku pisałem, najlepiej wyrzuć to odcięcie zapłonu całkiem bo w tanich chińskich alarmach tylko problem przez to :?

A jak to zrobic ??? myslałem ze wyjecie bezpiecznika wystarczy zeby odciac ten alarm i centralke :?

Opublikowano

Wyjęcie bezpiecznika nic nie zdziała, odetnie zapłon całkowicie, to by było zbyt proste:D Na początek zbadaj jedną rzecz, odkręć oba plastiki osłaniające stacyjkę (po jednej śrubce torx), weź miernik, jeden przewód gdzieś do masy samochodu a drugim do przewodu od rozrusznika przy stacyjce (jest to czarny jak się nie mylę) i będziesz widział czy przy przekręcaniu na rozruch silnika pojawia się +12V czy niema nic. Jeśli niema napięcia to znak że coś odcina zapłon. Możesz przy przekręconej stacyjce na zapłon (pozycja gdzie wszystkie kontrolki świecą) podać +12 na przewód od rozruchu na ostro i powinien odpalić (np bierzesz +12 z zielonego kabla od stacyjki i łączysz z tym czarnym od rozrusznika). Jeśli silnik pali po spięciu na krótko lecisz po kablu od rozruchu (czarnym) i patrzysz czy nie jest gdzieś przecięty i połączony z przewodem od dokładanej stacyjki, przekaźnikiem itp.

I uważaj bo ten przewód od rozruchu choć np u mnie był czarny u Ciebie już wcale nie musi, mógł ten co zakładał alarm go odlutować i dać jakiegoś innego koloru także wszystko badaj miernikiem dokładnie żebyś auta nie spalił :wink:

Ogólnie chodzi o to aby wyrzucić ten przekaźnik co będzie odcinał zapłon (przekaźnik od dokładanego alarmu) i spiąć do kupy oryginalny przewód od rozrusznika ze stacyjką (bo zapewne został przerwany).

Opublikowano

Wszystko ok i świetnie ... Pewnie nawet uda mi sie poszukac kogos z miernikiem i dam rade mu wytłumaczyc o co chodz :mrgreen:

Narazie bumka pali normalnie ( znaczy centarlki ani alarmu nie mam dlatego ze wyciagnalem bezpiecznik ) wiec nia śmigam :?

To co opisałes pewnie bym musial zrobic gdy znowu odmowi posłuszenstwa ?

A alarma chyba jest od poczatku autka ... bynajmniej pilot jest orginalny ...

Opublikowano
aaa jeśli oryginalny to trochę trudniej może być z ominięciem blokad, nie miałem z oryginalnym nigdy do czynienia ale nie wiem czy jeszcze pompy paliwa nie odcina on :roll:
Opublikowano
Jeśli rozrusznik nie kręci to pierwsza sprawa do sprawdzenia to przewody +/-.Korozja a i poluzowane śruby mocujące mogą być powodem problemów z odpaleniem,ostatnio pare razy taki temat był.