Skocz do zawartości

316i Rozrusznik nie kreci

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ... Mam pytanko ... Po przejechaniu kilku km wygasilem bumke a przyjsci po kilku minutach nie chciała zapalic ... Kontrolki zaświeciły normalnie .. ale rozrusznik nawer nie drygnał :( w ciagu ostatniego tygodnia mialem juz 2 razy taka sytuacje ... gdy po ok 1 godziny przyjechałem ja scholowac to odpaliła na dotyk ... czy to moze cos z kompem czy jak ... i czy moze to miec zwiazek z tym ze jakies 3 tygodnie temu odłaczyłem ( przez wyjecie bezpiecznika ) alarmu i centralki ... centalke odłaczyłem poniewaz po podłaczeniu akumulatora zalanczal sie alarm i pilotem nie dało rady go wyłaczyc ... pozdrawiam i dziekuje ... czekam pomocy :cool2:

_______

Poprawiłem tytuł. Zapoznaj się z formatem tytułowania wątków dla tego działu. Następnym razem otrzymasz ostrzeżenie. mattiss

Opublikowano
Witam, jeśli masz np dokładany alarm z pilotami który posiada odcinanie zapłonu to mógł on się zepsuć, sam tak miałem i było identycznie jak opisujesz, sam się psuł i sam naprawiał... Może też immobilizer świrować ale najpierw bym sprawdził to co na początku pisałem, najlepiej wyrzuć to odcięcie zapłonu całkiem bo w tanich chińskich alarmach tylko problem przez to :?
Opublikowano
  • Autor
Witam, jeśli masz np dokładany alarm z pilotami który posiada odcinanie zapłonu to mógł on się zepsuć, sam tak miałem i było identycznie jak opisujesz, sam się psuł i sam naprawiał... Może też immobilizer świrować ale najpierw bym sprawdził to co na początku pisałem, najlepiej wyrzuć to odcięcie zapłonu całkiem bo w tanich chińskich alarmach tylko problem przez to :?

A jak to zrobic ??? myslałem ze wyjecie bezpiecznika wystarczy zeby odciac ten alarm i centralke :?

Opublikowano

Wyjęcie bezpiecznika nic nie zdziała, odetnie zapłon całkowicie, to by było zbyt proste:D Na początek zbadaj jedną rzecz, odkręć oba plastiki osłaniające stacyjkę (po jednej śrubce torx), weź miernik, jeden przewód gdzieś do masy samochodu a drugim do przewodu od rozrusznika przy stacyjce (jest to czarny jak się nie mylę) i będziesz widział czy przy przekręcaniu na rozruch silnika pojawia się +12V czy niema nic. Jeśli niema napięcia to znak że coś odcina zapłon. Możesz przy przekręconej stacyjce na zapłon (pozycja gdzie wszystkie kontrolki świecą) podać +12 na przewód od rozruchu na ostro i powinien odpalić (np bierzesz +12 z zielonego kabla od stacyjki i łączysz z tym czarnym od rozrusznika). Jeśli silnik pali po spięciu na krótko lecisz po kablu od rozruchu (czarnym) i patrzysz czy nie jest gdzieś przecięty i połączony z przewodem od dokładanej stacyjki, przekaźnikiem itp.

I uważaj bo ten przewód od rozruchu choć np u mnie był czarny u Ciebie już wcale nie musi, mógł ten co zakładał alarm go odlutować i dać jakiegoś innego koloru także wszystko badaj miernikiem dokładnie żebyś auta nie spalił :wink:

Ogólnie chodzi o to aby wyrzucić ten przekaźnik co będzie odcinał zapłon (przekaźnik od dokładanego alarmu) i spiąć do kupy oryginalny przewód od rozrusznika ze stacyjką (bo zapewne został przerwany).

Opublikowano
  • Autor

Wszystko ok i świetnie ... Pewnie nawet uda mi sie poszukac kogos z miernikiem i dam rade mu wytłumaczyc o co chodz :mrgreen:

Narazie bumka pali normalnie ( znaczy centarlki ani alarmu nie mam dlatego ze wyciagnalem bezpiecznik ) wiec nia śmigam :?

To co opisałes pewnie bym musial zrobic gdy znowu odmowi posłuszenstwa ?

A alarma chyba jest od poczatku autka ... bynajmniej pilot jest orginalny ...

Opublikowano
aaa jeśli oryginalny to trochę trudniej może być z ominięciem blokad, nie miałem z oryginalnym nigdy do czynienia ale nie wiem czy jeszcze pompy paliwa nie odcina on :roll:
Opublikowano
  • Autor
czyli to co opisałes wczesniej nie aktualne ???
Opublikowano
No nie wiem za bardzo jak wygląda sprawa oryginalnego alarmu...
Opublikowano
Jeśli rozrusznik nie kręci to pierwsza sprawa do sprawdzenia to przewody +/-.Korozja a i poluzowane śruby mocujące mogą być powodem problemów z odpaleniem,ostatnio pare razy taki temat był.
Opublikowano
  • Autor
ok ... ale na pych by wtedy chyba zapaliła ... a nie chciała :(