Skocz do zawartości

audio za rozsadne pieniadze w e90

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Członkowie klubu
:cool2:
sprzedam Cobb access port v3 pod silnik N55
  • Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Wyświetleń 294,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• Witam wszystkich, jest pytanie- tak wiem po raz kolejny bo jest takich tematów od groma ale nie ma tam konkretów. Potrzebuje głośników w drzwi do e90 są tam fabrycznie 100mm i takiej średnicy chcę zam

• To ja odpowiem, wszystko co wypisales to smietnik. Kup te ramki za "miliony" oraz ori tweetery i nie wymyslaj. 

Opublikowano

Kolejny problem :cry2:

Witam

Ukonczylem instalowac audio xion 200 dedykowany do bmw plus wzmacniacz JL Audio JX360/4 http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=238063&p=1793642#p1793642(relacjie z przebiegu instalcji wrzuce pozniej )

A wiec moj problem polega na "przebiciu" ciaglym dzwieku w glosnikach jak rowniez sluchy z dodawaniu gazu i reakcji na wlaczenie swiatel czyli wszystkiego zwiazane z elektronika :cry2: . Mase(gruby kabel) probowalem w trzech miejscach-bezposrednio z bateri i karoseri (zdrapany lakier ) sprawdzilem inny kabel minusowy cienszy -jeszcze gorzej . ruszylem glowa i wzialem druga bateri podlaczajac ja bezposrednio do wzmacniacza w tym samym miejscu co bateria samochodu (zeby nikt nie napisal ze zaklocenia sa spowodoweane bliskosci kabli glosnikowych ) sprawdzic czy polozylem dobrze kable i wszystko pieknie gra az jestem pod wrazeniem grania tego zestawiku tylko szkoda ze na innej bateri :( . Co jeszcze moge zrobic zeby pozbyc sie tego problemu rece juz mi opadaja :mad2: :mad2: .Pozdrawiam

Opublikowano

kiepski wzmak bym powiedzial ja to mialem w firmowy VW LT po podlaczeniu magnata 360 classic. Alternator powoduje zaklocenia zapewne czy tez zaklucenia sa jak auto nie chodzi?

Moj wzmak jest w bagazniku 1m kabla 20mm na plus kleme i jakis niecaly metr do karoseri, przykrecilem bez jakiegos dodatkowego czyszczenia do sruby pod mata w bagazniku to sa chyba sruby od miejsca gdzie przewidziany wzmak jest. dla ominiecia tego poszukaj czegos takiego http://allegro.pl/filtr-przeciwzakloceniowy-do-cb-i-car-audio-ef20-i3994967931.html moze zaklucenia znikna, nie wiem czy dziala jak nie to zmien wzmaka odaj to co masz i wez np. http://www.ebay.de/itm/ESX-QUANTUM-Q-FOUR-4-Kanal-Class-D-Kompakt-Verstarker-800-Watt-Digital-/161238755985?pt=CE_Auto_Hi_Fi_Autoverst%C3%A4rker&hash=item258a942a91 ja mam 1 kanalowego i zero zaklucen.

Opublikowano

jest ciagly slyszalny sygnal nawet jak auto nie chodzi . Opisze od poczatku . Kable sygnalowe pociagnelem od radia z kablem do " remote ' po lewej stronie progu wraz z glosnikiem z drzwi (kable pociagniete wszystkie nowe)i do bagaznik podlaczony pod hight input ,Plus z bateri - minus jak juz napisalem probowalem w trzech miejscach . Nasowa mi sie pytanie dlaczego jak podlaczylem inna baterie jest wszystko w porzadku? a kabel sygnalowy jest przeciez z radia samochod odpalony i wszystko pieknie gra bez zadnego konwertera RCA .

A co wzmacniacza polecil mi go Pan ktory zajmuje sie car audio i powiedzial mi ze identyczny montuje w swoich projektach a wiec nie wydaje mi sie ze jest az taki slaby :wink:

Dokładnie ten -Polecam Pana Bartka w dobobrze wszystkiego do caraudio :cool2:

Weekend jest, samochod rozlazony a nie chce dzwonic na weekendzie zeby on mi Poradzil co zrobic

http://www.automelodia.pl/realizacje/68-bmw-serii-92 -identyczny wzmacniacz w tym samym miejscu

Opublikowano

masz gdzies uwalona mase

poczytaj te tematy

http://www.strefacaraudio.pl/topic/11020-zaklocenia-swist-silnika-szumy-w-glosnikach-poradnik/

http://mojafirma.infor.pl/moto/auto-internauty/pozostale/252600,Czy-wiesz-jak-wyeliminowac-zaklocenia-w-radioodbiorniku-samochodowym.html

Pisales ze pod drugim akumulatorem zero zaklucen ale ten drugi aku nie byl podlaczony do klem od auta tylko wzmaka podlaczyles?

a jakie kable dalesn na sygnalowe i pradowe? wedlug manuala min 25mm takie dales?

Opublikowano

Tak kable mam grube , dzisiaj znowu wykrecilem radio i wziąłem minusa bezpośrednio z radia (tak mi powiedziano) , z karoseri w trzech miejscach i kablami rozruchowymi do bateri wiecej masy nie mogl dostać ! I wciaz to samo . Rownież wyprobowalem kabel sygnalowego z głośnika sredniotonowego na krótko pod jeden kanał z hight input wciaz to samo ! Użyłem najtańszego konwertera RCA do cinch i nie szumi ale jakoś dźwięku - nawet nie bede sie wypowiadał bo szkoda słów - tem sposob odpada!! Nie po to inwestowalem w nowe kable ,wzmacniacz, głośniki wygluszenie drzwi zeby to dudnilo a nie grało . Dzisiaj jestem załamany :mad2: nie mam pomysłów co jeszcze mozna zrobic ! Czy jest taka możliwość ze wzmacniacz nie podchodzi do mojego samochodu . Jutro pozycze inny wzmacniacz podepne identycznie i zobaczymy .

Czytałem o pętli masy ale podlaczajac minus z radia ona nie powinna powstać .

Pozdrawiam

Wkur... wiony

Mariusz

Opublikowano

Kable mam takie http://m.redcoon.pl/B276928-Renegade-REN-20-KIT_Akcesoria-do-zabudowy

Sygnalowe takie same jak od głośników czyli1,5 mm ale one nie maja wpływu bo sprawdziłem innym kablem prowadząc sygnał z drugiej strony mowa o głośniki sredniotonowym( po za samochodem ) ktory nie ma nic wspólnego z okablowaniem wyprowadzonym z radia do wzmacniacz . A drugi akumulator był podłączony tylko do wzmacniacza i gra pięknie bez żadnych zakłóceń . To mnie dziwi i przy odpalonym samochodzie i kable sygnalowe te same z radia co byczą pod bateria samochodu . Dodam ze puściłem je razem z kablem remote z kostki iso za radiem przez schowek do progu dodałem kable poprowadzona z głośników w drzwiach i podobnie jak wiązka idzie do bagażnika .

5 metrowy plusowy kabel mam nadzieje nie ma wpływu na to

I na próbach remote krótkim kabelkiem bezpośrednio do plusa zeby ciagle działał wzmacniacz

Opublikowano

Gdy zaczynałem temat audio to też wykorzystywałem podłączenie IH INPUT we wzmacniaczu i niestety miałem to samo co Ty.

Nie łudź się, że to wejście jest mega super jakościowe - bo to nie prawda. Ja w końcu końców kupiłem dobrej jakości konwerter i problem zniekształceń spowodowanych elektroniką w aucie zniknął. Jak byś był zainteresowany to mam do sprzedania taki konwerter HELIX AFC - w razie czego wal na pw dogadamy się.

Opublikowano
Swojego czasu jak interesowałem się instalacja audio do e92 każdy mówił o konwerterze HELIX AFC. Więc chyba coś w tym będzie.
Opublikowano
Bo on coś gra i jest o wiele lepszy niż każde wejście HI INPUT we wzmacniaczu
Opublikowano
Gdy zaczynałem temat audio to też wykorzystywałem podłączenie IH INPUT we wzmacniaczu i niestety miałem to samo co Ty.

Nie łudź się, że to wejście jest mega super jakościowe - bo to nie prawda. J

nie zgodze sie z toba w jednym wzmacniaczu bedzie wejscie ok w innym [BAD] jak powiedzialem w moim ESX zero zaklucen. i kablami wchodze przez hi input.

Opublikowano
Jakość dźwięku uzyskanego z tego helixa będzie na pewno lepsza niż z Twojego esx. Nie mówię o zakłóceniach bo to inny temat.
Opublikowano
Jakość dźwięku uzyskanego z tego helixa będzie na pewno lepsza niż z Twojego esx. Nie mówię o zakłóceniach bo to inny temat.

ciekawegadasz tak po konweter chcesz opchnac :mrgreen:

Opublikowano

nie będę się z tobą licytował bo to nie ma sensu - masz esx który gra pięknie :cool2:

Koledze nie gra i dlatego pisze co może mu to granie uzdrowić, btw uwierz mi ja nie mam ciśnienia aby go sprzedawać :mad2:

Opublikowano
Podłączylem konwerter made in china od znajomego i ta opcja odpada . Jak to mozna wytłumaczyć ze pod innym akumulatorem nie trzeba konwertera a sygnał wzięty z radia, wiązki kabla sygnalowego w tym samym miejscu samochód odpalony i zero zakłóceń .? Moze ktoś mi to wytłumaczyć ? :duh:
Opublikowano

U mnie wyjście hight input podłączone pod inna baterie gra czysto i byłbym zadowolony z tego wyjście gdybym nie musiał wozić drogiej bateri w bagażniku :mad2: i co pare dni ja ładował ! :mad2:

Jutro stawiam instalacje krok po kroku jeszcze raz z wszystkimi kablami puszczonymi daleko od wiązki zasilania samochodu i podlacZe inny wzmacniacz ---- mam nadzieje ze sie jutro wszystko wyjasni! :duh:

Opublikowano

Kolego masz ewidentny problem z masą. Jezeli jestes pewny ze instalacja ktorą wykonales jest prawidlowa to masz kilka rozwiązań: zmieniasz wzmacniacz ( nie kupuj w ciemno, wczesniej sprawdź w aucie), stosujesz wysokiej jakości konwerter lub najdrozsze rozwiazanie - stosujesz procesor np. helix dsp, audison, gladen etc.

Uwierz że walczyłem troche z audio w e90 i nie jest to łatwy temat, szczegolnie chcąc wykorzystać oyginalną jednostke jako źródło.

Opublikowano
Wlasnie jestem tego przykładem e92 zmora . Tylko gdzie jest uwalona ta masa jak do tego dojść ? Dodam jeszcze jak podłączylem minus w trzy rożne miejsc karoseri ? Do klemy i do minusa za radiem to odrobine buczenie przyciuchlo ake wciaz słyszalne a po odpaleniu silnika przebicie alternatora .
Opublikowano
Wiem dokladnie o co chodzi :) jak będziesz mial inny wzmacniacz podmień go i sprawdź czy nie zniknęły te dzwięki. Niektore wzmaki maja lepsze filtry, a inne gorsze i dlatego z jednym jest ok a z innym nie. W bmw to loteria te auta mają mase elektroniki która nie wplywa korzystnie na tego typu upgrady.
Opublikowano
Dzieki za zainteresowanie :cool2: jutro dam znac , jak wstane wczesniej po nocce w pracy .
Opublikowano
to nic nie da :) podmień wzmacniacz.
Opublikowano

Czy zwykle ramki "nie hifi" e90/e91 posiadaja wewnatrz wypelnienie w ksztalcie trojkata, ktore mozna przelozyc do ramek hifi przy instalacji tweeterow hifi.

http://i640.photobucket.com/albums/uu126/en6jwrs/Picture.jpg tutaj na przykladlowym zdjeciu.

Sugerujac sie katalogiem (moj vin kw13131) http://bmwfans.info/parts-catalog/E91/Europe/320d-M47N2/R-N/feb2006/browse/vehicle_trim/door_window_lifting_mechanism_front_2/ to wystepuja, ale znajomy ktory robil taka wymiena twierdzi ze nie pamieta czy takie mial.

Opublikowano
Tak w zwykłych też masz to wypełnienie.
Opublikowano

A wiec przed chwila skonczylem.Kto czytal wczesniejsze posty wie o co chodzi. Dzisiaj rozebralem znowu caly samochod zeby kabel sygnalowy poprowadzic daleko od zasilania samochodu ale to tez nie pomoglo wyprobowalem wszystkie mozliwe opcje ktore mi poradziliscie i jak rowniez zaczerpnalem informacji fachowcy ktory polecil mi ten wzmacniacz i zarzekal sie ze bedzie dobrze gralo pod hight input z tym wzmacniaczem bo montuje identycznie w swoim zakladzie,nie mozliwe ze cos zle podlaczylem jezeli przez konwerter muzyka gra ,slabiej jakosciowo ale gra.Czyli cala instalacje polozylem dobrze - poddalem sie i zalozylem konwerter RCA i przez cinche do wzmacniacza. Jakos dzwieku gorsza niz przez hight input. Widze ze duzo ludzi zmienialo audi w e90 moze ktos mi napisac czy komus sie udalo puscic przez hight input i nie bylo zaklócen ?i skad pociagnal kable sygnalowe ? Niestety e92 pokonala mnie relacje z przebiegu instacji wrzuce jak puszcza mi nerwy . :mad2:

Pozdrawiam

Mariusz

Ciagle nikt mi nie wytlumaczyl dlaczego jak podlaczylem inna baterie do wzmacniacza gralo wysmienicie!!!???????