Skocz do zawartości

[SERIA 1] Hamulce - tarcze , klocki , zaciski

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dlatego ostatnie 100 metrow sie toczymy i chlodzimy tarcze :)

Ja w swoim zyciu tym sposobem cypisek spalilem klocki textara ale zadnej tarczy nie wykrzywilem.

Wykrzywilem ze 2 komplety tarcz myjac co wieczor felgi z soli w okresie zimowym :)

Felgi przezyly zime a tarcze juz nie...Dlatego polecam stalowe na ten okres.

MADE IN PRL
  • 4 miesiące temu...
  • Odpowiedzi 182
  • Wyświetleń 49,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Odświeżę troszkę temat, powiedzcie mi jakie najlepsze tarcze do 120d ? słyszałem ze tylko oem'y bo sie nie krzywią a inne po 10-15tys kapota. Czy wiecie coś na ten temat?

Wiecie Jakie zakładają w serwisie?

Opublikowano

Walkowane wiele razy ;)

BMW w większości przpadków na 1szy montaż stosuje Zimmermanna i te tarcze sprawdzają się najlepiej ale biorąc pod uwagę prawidłowy montaż to spokojnie dają rade inne markowe takie jak np Textar, TRW czy Ferodo.

Opublikowano
A co z ATE tez podobno montowane na pierwszy raz? Czyli spokojnie mogę zakładać coś innego bez obaw na jakieś szybkie pokrzywienie? :)
Opublikowano

ATE nie jest stosowane na 1szy montaż, ta firma nie produkuje ani tarcz ani klocków ;)

Spokojnie możesz montować każdy markowy produkt pod warunkiem, że będzie to wykonane prawidłowo :) Nie zmienia to jednak faktu, że cenowo wymienione mogą wyjsć bardzo podobnie do Zimmermanna, który jest najlepszy i najprawdopodobniej w Twoim aucie zastosowany był oryginalnie ;)

Opublikowano
Na moich ori tarczach od 135i na pudełkach jest napisane ate

Z3 Coupe jest

Z4 Coupe jest

Opublikowano

Owszem i napis ten dotyczy systemu hamulcowego zastosowanego w aucie ;)

Skoro firma ta nie produkuje tarcz ani klocków to nie sposób by dostarczała na pierwszy montaż :lol:

Opublikowano
Owszem i napis ten dotyczy systemu hamulcowego zastosowanego w aucie ;)

Skoro firma ta nie produkuje tarcz ani klocków to nie sposób by dostarczała na pierwszy montaż :lol:

Czyli napis ate jesta du..y

Z3 Coupe jest

Z4 Coupe jest

Opublikowano

Ehh :D

Znajdź w takim razie cokolwiek o fabryce tarcz czy klocków ATE ;) Nie robią i nigdy nie robili. Możesz mi wierzyć na słowo :)

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Krótkie pytanie... :)

W mojej 120d siedzą z przodu tarcze 292x22. Czy wejdą tarcze 300x24?

Pytam dla pewności, bo o ile pamiętam, coś tam luzu było między jarzmem a tarczą. Ale 8mm, to i mało i dużo.

Tarcze Borg&Beck, które kupiłem we wrześniu pokrzywiły się. Wcześniejsze ATE, kupione od pana Macieja też się pokrzywiły.

Teraz przymierzam się do... np. Brembo. :idea:

http://www.mister-auto.ie/en/front-brake-discs/bmw-1-e81-e87-120d-163hp_v17931_g900007.html

Edytowane przez Wioletta

Konie mechaniczne w skrócie - KM

Myślałeś kiedy by zostać dawcą szpiku kostnego? To nie boli.

http://www.dkms.pl/dawca/rejestracja/index.html

Nie zwracajcie uwagi na mego nicka, najczęściej mąż się wypowiada.

Opublikowano
nie wejda 300... najlepiej kup zestaw tarcze + klocki + zaciski z 330d kosztuja grosze hamuja rewelacyjnie... mam u Zony w 1er takie wlasnie rozwiazanie.... tarcze EBC turbogroove + zaciski 330d z jarzmami + klocki textar + stalowy oplot. wszystko pasuje plug&play.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Dzięki cypisek21! :cool2:

Pewnie jarzma też...

Opublikowano
Tylko na 330 mm fela min 17 jak kogos interesuje to mam zaciski pod tarcze 330 MM. Z mojej 123

Z3 Coupe jest

Z4 Coupe jest

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Tylko na 330 mm fela min 17 jak kogos interesuje to mam zaciski pod tarcze 330 MM. Z mojej 123

Chętnie bym odkupił... niestety, sprawa się komplikuje, bo na zimę mam szesnastki. :(

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Cześć!

Mam jedynkę 120d 177km po lifcie. Według VIN na RealOEM powinienem montować tarcze o średnicy 300mm zarówno z przodu jak i z tyłu. To możlwie? Kolega wyżej pisał, że do 120d nie wejdą te o średnicy 300mm. Według aukcji internetowych 300 pasują do mojej 120d.

Numer VIN: PZ06173

Numery tarcz wg realOEM:

Przód: 300x24 34 116 854 998

Tył: 300x20 34 216 855 007

Z góry dzięki za odpowiedź!

Opublikowano
silnik M47 ma tarcze 292 przod a n47 ma 300 przod
Opublikowano

Tarcz nie zakłada się na silnik ;)

Przód 300x24

Tył 300x20

Opublikowano

e90 LCI n47 ma z przodu tarcze 312X24 takie same jak w e84 lub f3x silniki N47, N20, B47, B48 nawet f30 330i ma takie tarcze.

felgi R16 wchodzą bez problemu. nie wiem tylko jaka różnica w hamowaniu w stosunku do 300x24. niestety wydaje mi się, że zaciski montowane do tarcz 300 nie podejdą do tarcz 312.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Cześć!

Mam jedynkę 120d 177km po lifcie. Według VIN na RealOEM powinienem montować tarcze o średnicy 300mm zarówno z przodu jak i z tyłu. To możlwie?

Nie tylko możliwe, ale i pewne!

Ja mam m47, więc tarcze mniejsze 292x22 (tak przód, jak i tył).

Cypisek ma rację! :)

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
Panowie, a co powiecie o klockach EBC. Mowa o podstawowych, nie kolorowych stuff'ach :D
Sprzedam:
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Nie kupiłem Brembo. Kupiłem Zimmerman'a + klocki Ferodo premier, i znów powtórka z "rozrywki". Nawet nie dobiłem do 10 tys. km. i przy hamowaniu trzęsie kierą. :mad2:

Widzę, że nie ma sensu eksperymentować z innymi tarczami, tylko obecne dać do przetoczenia. :wink:

Ps. czy ktoś z Was stosował te odpowietrzniki hamulcowe? Dobrze by było bez pomocy drugiej osoby odpowietrzać hamulce. :)

http://allegro.pl/odpowietrznik-automatyczny-m8x1-speedbleeder-i5800158114.html

Opublikowano

Wioletta a czemu nie założyłes EBC?

Nie ma nic lepszego w tej cenie do bmw.

Ja z przodu mam TRW tarcze z polskiej produkcji z włoskimi klockami TRW wyprodukowanymi przez lucasa :D

Na tyle oryginały bmw z textarem serii OEM.

EBC już leży na podmiane i się kurzy bo zestaw który mam nie ma ochoty się przedwcześnie zużyc... :evil:

MADE IN PRL
Opublikowano

co do odpowietrzania układu od zawsze stosuje strzykawke i weżyk. dziala rewelacyjnie wszystko mozna zrobic samemu :)

co do toczenia. zanim to zrobisz koniecznie włóż tarcze do piekarnika na 1h do 1.5h na 230-250'C wkladaj juz do cieplego. ten proces obrobki cieplnej redukuje naprezenia w odlewie.

po tym jak ostygna mozesz smiało dawac do toczenia.

masz urzadzonko do pomiaru bicia ?? o jakiej deformacji mowa?? a moze trzesie bo struktura tarczy jest niejednorodna? na to nic nie uradzisz.. tylko zlom

Opublikowano
Wioletta a czemu nie założyłes EBC?

Nie ma nic lepszego w tej cenie do bmw.

Ja z przodu mam TRW tarcze z polskiej produkcji z włoskimi klockami TRW wyprodukowanymi przez lucasa :D

Na tyle oryginały bmw z textarem serii OEM.

EBC już leży na podmiane i się kurzy bo zestaw który mam nie ma ochoty się przedwcześnie zużyc... :evil:

EBC takie dobre ? Textar czy Zimmermann zdecydowanie lepszy ;) Miałeś okazje już testować czy opierasz się na czyjejś opinii ?