Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Zakładam nowy temat związany z hamulcami w serii 1 .

Jako że poszukuję ciekawych tarcz hamulcowych coś nacinanego , chciałbym zapytać czy ktoś z was nie zna sklepu gdzie można by było kupić takie tarcze ?

Kusi mnie pakiet BMW PERFORMANCE :

przód

http://www.redish-motorsport.com/resources/_wsb_497x331_Front+BMW+Performance+Brake+Kit.jpg

tył

http://www.redish-motorsport.com/resources/_wsb_446x298_BMW+Performance+Rear+Brake+Kit+-+Brembo+2+piston+yellow+monobloc+calipers+plus+324x22mm+discs+9.jpg

Niestety są i wady tego zestawu ;(

1. To oczywiście cena i dostępność - wg. katalogu ok.8400 zł po rabatach można uzyskać 7000 zł , można kupić tylko w ASO :(

2. Koła minimum 17 cali . Na lato OK , ale zima na 17-stkach wydaje mi się bez sensu .

3. Klocki są x2 droższe od zwykłych .

Może ktoś z was zna jakiś " odpowiednik " oryginalnego zestawu BMW PERFORMANCE . ? Nie mam na myśli tarcz by " tesco " tylko też coś z wyższej półki .

O hamulcach PERFORMANCE chyba najlepiej by się wypowiedział TREF bo jako jedyny ma takie .

Edytowane przez kamil20011
  • Odpowiedzi 182
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

podobno kolezanka Ania obczaiła że performance sa zakladane seryjnie w 130 lub 135(nie wiem czy wsadzaja ten silnik na 100%) ale w najwyższej wersji. Jakie są róznice na pewno nie są żółte a zwykłe siwe. Co do ceny to Ci nie pomoge bo nie wiem, ale powinny byc o wiele tańsze. :)

Z kołami to racja zima min 17 ja tak jeżdze już drugi rok i nie narzekam najgorzej wiosna jak dziury wyskakuja ale jeszcze żadnej nie skrzywiłem ale 2 oponki poszly do wymiany ale na koszt drogówki ;)

Co do klocków to na jesien zakładałem nowe z ATE koszt niecałe 350 zł za kąplet na przód - dodam że w ASO chca koło 1200zł :mad2:

Opublikowano

Nom właśnie , też pytałem o cenę klocków i cena podobna 1100-1200 zł . A możesz wypowiedzieć się na temat zużywania się klocków ? Dużo szybciej lecą od zwykłych ?

Co do tzw. siwych zakładane są w wersji 135i . Dokładnie takie jak poniżej

http://images37.fotosik.pl/587/5c5ef6921ffc3415med.jpg

Ale to już nie to samo :( zacisk inny , tarcza podobna bardziej do seryjnej chyba jedynie jest większa .

Dla porównania poniżej performance :

http://images37.fotosik.pl/587/464fdce8969b835dmed.jpg

Opublikowano

no faktycznie sa inne ale na pewno beda lepiej hamowac od twoich seryjnych. Nalezalo by sprawdzic klocek czy jest wiekszy albo czy nie jest 2 tloczkowy juz :)

co do zuzycia ciezko powiedziec narazie zrobilem okolo 10k na nich, na tamtych osobiscie przejechalem kolo 50k ale nie wiem czy to byl 1 zestaw czy drugi bo wksiazce serwisowej nic na ten temat nie pisza ale w zywotnosc 70k nie za bardzo chce mi sie wierzyc. :)

Jesli chodzi o odymianie felg to chyba tak samo jak bylo, jedyna roznica jak narazie to nie piszcza podczas hamowania bo tamte mialy tendencje taka zwlasza podczas jazdy po miescie (prawie jak autobus) :)

Opublikowano
A czy orientuje się ktoś czy hamulce zmieniły się w wersji po lifcie ? Bo większość hamulców jest zaznaczona od 2007 roku ( tarcze , klocki ) ale wydaje mi się że nic nie było zmieniane .
Opublikowano

Zestaw BMW Performance to jest to samo co w serii od 135i, różnią sie kolorem zacisków.

Zdjęcie powyżej trochę zaciemnia bo dałeś przedni od Performance i tylni od 135i :) Przedni od 135i wygląda tak: http://image.eurotuner.com/f/25449628+w750+st0/eurp_0909_11+project_bmw_135i_coupe+bmw_brakes.jpg

Kamil, są 2 zestawy Performance - jeden do 130i/123d, drugi do pozostałych.

Różnią się tylnimi tarczami i zaciskami. Nie wsadzisz tyłu od 130i i 123d do "mniejszych" jedynek.

Przody są takie same, można kupić też sam przód kompletny BMW Performance cos poniżej 4 tys zł, a stary tył domalować pod kolor u lakiernika :)

Ja zostaje przy serii, aż tak nie hamuję.

A czy orientuje się ktoś czy hamulce zmieniły się w wersji po lifcie ? Bo większość hamulców jest zaznaczona od 2007 roku ( tarcze , klocki ) ale wydaje mi się że nic nie było zmieniane .

Były zmiany. np. w 120d są wieksze tarcze z przodu, nie wiem jak w 116i, bo napewno masz "mniejsze" hamulce od tych w 120d np. tył masz pojedyńczy niewentylowany, w 120d mam podwójny wentylowany.

Opublikowano

Matii , nie chce się wymądrzać ale......

Zdjęcie które dodałeś jest faktycznie BMW 135i ale po modyfikacjach , nie są to tarcze oryginalne .

Mam sporą galerię zdjęć 135i i serio są tarczę takie jak ja wstawiłem zdjęcie ( może faktycznie tył ) ale z przodu również są takie same ( oczywiście większe ) ale chodzi mi o ich wygląd .

Opublikowano
Ok, mój błąd tarcza w 135i jest taka sama tylko bez wiercenia i nacięć.

Zacisk jest taki sam jak w BMW Performance, nie chcę się czepiać ale koło ktore wkleiłeś to zdjęcie tyłu :wink:

Tak przyznałem się o tym wyżej w poście :) .

Opublikowano
Kamil poczekaj jeszcze trochę aż w Polsce będą sprzedawać 1 M coupe i od niej przełóż hamulce :)
Opublikowano
w 1M raczej nic lepszego nie będzie, a na rynku wtórnym szybko ich nie znajdziesz :p
Opublikowano

Hej

Ja zamawiałem pakiet aerodynamiczny Performance do E90 w www.bmw.shop.pl

Tam co prawda mają generalnie katalog numerów, ale zamawiają części.

Ostatnio kupiłem zestaw filtrów i jestem zadowolony.

Opublikowano

Kurcze jest problem , upolowałem dwa serwisy w których cena jest w miarę możliwości "okazyjna"

Lecz po nr vin mojego samochodu wychodzi że moje auto nie jest przystosowane do tych hamulców i nie będą pasować .

Pasują dopiero "chyba" od kwietnia 2007 roku ( tak jak po lifcie )

Moje pytanie jest takie czym to się może różnić ? Skoro tarczę , klocki , zaciski są takie same ?

Niestety żaden dealer w Polsce nie zna na to odpowiedzi i mówi jednoznacznie cyt . " możemy to dla Pana zamówić , ale to na Pana ryzyko "

Dealer BMW Bawaria Motors również wyraził taką opinię i nie zna dlaczego tak jest .

Co myślicie , co może ew. nie pasować i czy da się to zrobić na miarę oryginału ?

Opublikowano
Może dlatego, że wg vin Twoje auto ma felgi 16 cali, a hamulce performance wymagają felg 17 cali?

Pytałem właśnie pytałem o to , ale podobno nie jest to z tym związane . To było pierwsze moje pytanie przez telefon :)

Pan z działu części Warszawa powiedział mi że może to być związane z jakimś modułem od hamulców gdzie po 2007 rok jest on inny niz w 2006.

Opublikowano
Może dlatego, że wg vin Twoje auto ma felgi 16 cali, a hamulce performance wymagają felg 17 cali?

Pytałem właśnie pytałem o to , ale podobno nie jest to z tym związane . To było pierwsze moje pytanie przez telefon :)

Pan z działu części Warszawa powiedział mi że może to być związane z jakimś modułem od hamulców gdzie po 2007 rok jest on inny niz w 2006.

Po pierwsze szukali ci po zlym numerze części, powinieneś szukać tego : 34110444771 a nie tego: 34110444738

Po drugie te historie z modułem to chodzi o dokodowanie modułu DSC, a według BMW kodowanie opcji Perf. Hamulce jest możliwe od 03/2007 dla 4cylindorywch i od 06/06 dla 6cylindrowych modeli.

O co chodzi z tym kodowanie, nie wiem, bez tego też będzie lepiej hamować :) Chodzi pewnie o przesunięcie punku załączania ABS, nie wiem nie znam się, jak masz czas to poszukaj gdzieś na necie, widziałem opis do tego.

PS: Z tego co kojarzę to tylnie zaciski w tym zestawie 34110444771 są szare a nie złote jak przód. :cry:

Opublikowano

Kurcze to wszsytko jakieś chore jest .

Dzwoniłem podałem numer drugi i niestety te same wieści .

Co ciekawe szukali tam jakoś i wychodzi że do mojej wersji to nie pasuję ale do innych 116i , 118i itd .. przed liftem pasuje :) to moja co może x1 :) Nie rozumiem ich .

Jeden gość mówi że nie ma prawa aby coś nie pasowało bo wszystko jest takie samo w tych podstawowych silnikach dopiero coś się zmieniało chyba w dieslach i 130i --->

Dla mnie to jest dziwne , może to być tak samo jak z wnętrzem z którym było bardzo podobnie

Wszyscy twiedzili że sterowania do regulacji elektrycznej pleców itd . nie będą działać na 100% podłączyłem wtyczki wszystko działa .

Ehhh wydać tyle kasy aby powiesić sobie te tarczę na ścianie " bezcenne" . Co robić ? Pytałem czy pisanie do BMW POLSKA coś da ale twierdzą że odpowiedź będzie taka sama .

Opublikowano (edytowane)

Ehhh wydać tyle kasy aby powiesić sobie te tarczę na ścianie " bezcenne" . Co robić ? Pytałem czy pisanie do BMW POLSKA coś da ale twierdzą że odpowiedź będzie taka sama .

Jak coś to ja za pół ceny odkupię od Ciebie :) do 120d ten zestaw napewno wchodzi :8)

Edytowane przez matti