Skocz do zawartości

316i jak naprawić prędkościomierz obrotomierz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

bmw e36 1.6 rok 1994

Witam,

W moim samochodzie czasami zacina się prędkościomierz i obrotomierz - dopiero po pewnym czasie zaczynają działać wskazówki. Jedno od drugiego nie jest zaleźne, mogą zacinać się razem jak i również osobno. Wskaźnik od temperatury silnika w ogóle nie działa. Jak to można naprawić? Od spalania i ilości paliwa działa cały czas... Z góry dziękuję za pomoc...

Edytowane przez Gość
Opublikowano
Rozkręcić i na początek do przelutowania wszystkie kondensatory :?
"Nieudana Operacja To Połowa Udanej Sekcji"
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Robiąc test zegarów takie coś wyszło:

http://www.youtube.com/watch?v=P9ZDt8R2DqE

Obecnie przy 60km/h rusza prędkościomierz, a obrotomierz przerywa, wskaźnik temperatury w ogóle nie działa. Wskazówki stoją tak jak na początku filmiku, tzn nie są na 0. Ma ktoś pomysł jak to naprawić? Przy okazji test zegarów wyszedł tak:

1 - 375042

2 - 00000

3 - 04712

4 - 66417

5 - 190

6 - 40

Opublikowano

Spróbuj je rozkręcić, sprawdzić ścieżki, styki, zdemontuj wskazówki, przeczyść dokładnie, mogą się mechanicznie zacinać.

Jak kupisz nowe zegary, to będziesz miał nowy przebieg.

Opublikowano
Działają już zegary, oprócz od temperatury, ale to pewnie czujnik jest. Teraz kolejne pytanko mam - pod co jest podłączone zasilanie od szyby, bo jedna nie działa. Czy bezpiecznik też jest jakiś do nich, jeśli tak, to do każdej oddzielnie?
  • 1 rok później...
Opublikowano

Odgrzeje kotleta:

Tak samo mi prędkościomierz i obrotomierz się zacina. Wie ktoś jak naprawić??

X2 M35i
Opublikowano
Miałem identycznie. szkoda czasu na zabawę. Używany licznik ok 100 zł. A można znaleść z mniejszym przebiegiem. Wymiana nie jest skomplikowana.
Opublikowano

Dodam jeszcze że ma ciachy, jak nagrzeje się.

Właśnie rozebrałem, go i nic na oko nie widać.

Poprzeczyszczałem co mogłem i zobaczę czy coś pomoże :)

Szkoda mi mojego bo jest jeszcze oryginalny od nowości :)

X2 M35i