Skocz do zawartości

318 tds - problem z odpalaniem, brak reakcji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Parę dni temu nabyłem BMW E36 318 tds. Niestety wytrzymał tydzień. Umyłem samochód, przyjechałem do domu. Pojechałem kawałek czekając na kolegę wyłączyłem samochód. Od tego momentu już nie odpalił. Nie mam immo, a alarm mam niefabryczny.

Zastanawiam się czy znaczenie miało mycie go i nie dostał zwarcia? Myślałem ze zablokował mi się alarm. Odłączanie akumulatora nic nie daje, próbowałem trochę z przekaźnikami i bezpiecznikami. Ruszałem nimi ale dalej nic. Aaa i jeszcze dodam że gdy chcę go odpalić nie słychać rozrusznika, a akumulator szybko się wyczerpuje. Po wyczerpaniu cala elektryka jakby siada. Stacyjka miga i wszystko się świeci.

Mam nadzieję że ktoś ma pomysły ponieważ chciałbym się nacieszyć samochodem bo jeszcze nie miałem okazji długo nim pojeździć. Wybaczcie małe błędy ale jestem nowy na forum :)

Opublikowano

Po pierwsze sprawdź kolego ten alarm bo może być tak że ktoś podczepił się z tym alarmem pod stacyjkę i odciął rozrusznik a jak to alarm za jakieś 100 pln to prawie pewne a jak mieszkasz w okolicach lublina, zamościa, krasnegostawu to daj znać może coś poradzę :) jak znajdę chwilę no i jeszcze może być akumulator że ma marną pojemność. Co do tego prądu to weź miernik odepnij jedną klemę wepnij miernik i sprawdź ile prądu pobiera na wyłączonym zapłonie.

POZDRO

Opublikowano
Niestety nic z tego nie pomogło. Prawdopodobnie padł immobilizer. Rozkodowanie 500 zł ale gość nie daje 100% pewności ze samochód nie bedzie mial zwarcia. Myslicie ze to sie opłaca i warto zaryzykować?
Opublikowano
Coś silnie dużo za te rozkodowanie a immobilajzer to mało prawdopodobne lepiej najpierw poszukaj tej centralik od dołożonego alarmu i spróbuj zrobić tak jak fabryka wypuściła a jeżeli to tanciarski alarm to pewnie wpięty jest tuż przy stacyjce
Opublikowano

W pierwszym poście napisałeś, że nie masz immo, teraz piszesz, że prawdopodobnie padł... to jak to jest? Mówisz o "immo" z tego dokładanego alarmu? Jeśli tak, to Kolega wyżej Ci napisał, żeby z niego zrezygnować, przynajmniej tymczasowo.

Znajdź w necie rozpiskę bezpieczników + przekaźników i zobacz, czy nie masz czegoś dołożonego w skrzynce bezpieczników [może tam być dokładany przekaźnik od alarmu]. Pewnie nie będzie, ale to nic nie kosztuje. Jeśli się okaże, że znalazłeś przekaźnik, który może być "immobiliser'em", to sprawdź, czy zwiera, jak przekręcasz kluczyk. Jeśli nie - zewrzyj go palcami. Jeśli tak - sprawdź, czy przekaźnik jest sprawny [bo to, że zwiera, nie znaczy, że zamyka obwód - tak wygląda tylko teoria]. Niedawno był temat o sprawdzaniu przekaźników.

Co więcej, za (pod) schowkiem na rękawiczki są różne moduły [np. komfort, wycieraczki], prawdopodobnie tam będzie centralka alarmu - możesz ją odpiąć. Rozpoznasz ją od razu.

To tak na "pierwszy rzut myśli".

Jeśli nie słychać rozrusznika, ale aku szybko traci moc, to możesz mieć zwarcie [bo prąd z aku tak szybko sam nie ucieka, musi gdzieś tą energię wytracić - chyba, że akumulator jest stary].

Żeby wyeliminować padnięty akumulator, zaświeć wszystkie światła i zobacz, czy dobrze świecą - jeśli tak, powinien być na tyle sprawny, by rozrusznik zakręcił. Jeśli nie, zmień akumulator / podłącz drugi po przewodach.

Opublikowano

z tym immo to sorki za wprowadzenie w błąd. to powiedział wielki znawca BMW ze nie ma :D jak sie okazało jest inaczej.

rozrusznik odpada - autko zostało podłączone na krotko i odpalił.

podobno ze stacyjki nie wychodzi prąd czy coś takiego. i mechanik jest przekonany że to immo. niestety nie jest na tyle pewny żeby zagwarantować że samochód będzie sprawny po rozkodowaniu które kosztuje 500 zl. Być może jutro immo zostanie rozkodowane i zobaczymy co będzie.

Opublikowano
Mam już samochód i o dziwo działa. Skasował mnie na 500 zł. Niby coś tam jeszcze wymienił ale sam za bardzo nie wie co bo to inny ,,spec ,, robił. Nie zlikwidował mi immo tylko zmienił kod i coś tam wyczyścił. Samochód działa ale sam mechanik mówi ze zlikwidował skutek ale nie wie co było przyczyną. Także ciekawa sprawa ale ciesze się ze samochód jest sprawny :D