Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, na początku chciałem się przywitać i od razu mam pytanie. Otóż wymieniałem podświetlenie włącznika świateł, poźniej podświetlenie nawiewu i podświetlenie zapalniczek(swoja droga nie naprawiłem tego ale to juz w innym temacie). Po wymianie okazało się, że nie świeci zadne swiatło wewnatrz razem z zegarami. Orientowałem sie juz na forum i dowiedziałem sie ze jesli bezpieczniki sa OK, a u mnie tak jest to winny jest potencjometr obok włacznika swiateł a konkretnie jakiś tam drucik. I teraz tylko nie wiem jak sie za niego zabrac, może ktos może mi pojaśnic jak go wymontować itd.. dzieki
Opublikowano
To jak sobie "poradzasz" z czymś to z łaski swej opisz w skrócie przynajmniej co i jak, na pewno się komuś to jeszcze przyda i nie będzie zakładał takiego samego tematu :)
Opublikowano

gdyby ktoś potrzebował wyjąc potencjometr e36 'sedan' niżej postaram się to opisać:

Na początek odkręcamy plastikowy element znajdujący się nad nogami kierowcy i poniżej kierownicy, przymocowany jest bodajże na 3 śrubach, nie trzeba go zdejmować ale odchylić tak aby dało się odkręcić śrubę od tego elementu z potencjometrem i regulacją wysokości świateł. Oczywiście odkręcamy tę śrubę (nie jestem pewien czy to jest niezbędne ale ja tak zrobiłem). Następnie odkręcamy dwie śruby od zegarów i wyciągamy go do siebie, należy wyjmować go ostrożnie i gdy będzie już na wierzchu trzeba przesunąć go maksymalnie w prawo aby oparł się na włączniku od wycieraczek. Zadowalające jest to, że nie trzeba odpinać od niego wtyczek. Teraz już tylko wystarczy przełożyć rękę przez dziurę, która powstała po wyjęciu zegarów i pchnąć potencjometr. Gdy będziemy go mieć na wierzchu odpinamy od niego wtyczkę i jest całkowicie nasz, powodzenia :D

Opublikowano
Tak czytalem z zaciekawieniem aby sie dowiedziec co byla przyczyna usterki i nie dowiedzialem sie,potencjometr do wymiany??Mam compacta i nie dziala mi podswietlenie potencjometrow nawiewu,podpinka po temat boys
Opublikowano
tzn. u mnie się to samo naprawiło :) rozebrałem potencjometr, podświetlenie nawiewu, włącznik świateł i podświetlenie popielniczek, i zacząłem powoli składać i jak się okazało wszystko zaczęło działać. Podejrzewam ze miałem po prostu zle podlaczona diode do podswietlenia popielniczki i to ona wszystko bruzdzila... a u ciebie byc moze spaliła sie tylko zarówka
Opublikowano
Tak czytalem z zaciekawieniem aby sie dowiedziec co byla przyczyna usterki i nie dowiedzialem sie,potencjometr do wymiany??Mam compacta i nie dziala mi podswietlenie potencjometrow nawiewu,podpinka po temat boys

Nawiewów tylko czy zegarów też? Jeśli wszystko pogasło to tak: wyjmujesz zegary, od środka zatrzaski odhaczasz, odpinasz wtyczkę i masz włącznik z potencjometrem w ręce, przepala się ta spiralka i należy ją połączyć (drut oporowy bardzo trudny do zlutowania), ewentualnie połączenie na krótko, wtedy będą cały czas zegary itp świeciły max jasno.

Opublikowano
U mnie nie dzialaja tylko podswietlenia potencjometrow ogrzewania,reszta sprawna,stalo sie z dnia na dzien,zadne bezpieczniki itp bo moja bunia to w ekstremalnie dobrym stanie utrzymana jest,az tak bardzo mi to nie przeszkadzalo ale zauwarzylem temat to przy okazji zagadalem,wiec co rozbierac trzeba??
Opublikowano

Jeśli tylko gałek od grzania to sama żarówka najprawdopodobniej się spaliła.

viewtopic.php?f=15&t=73237 zdjęcia już niestety wygasły.

P.S. jak będziesz zmieniał to uważaj na zwarcia + z - tej żarówki, ja miałem kabelek przetarty i przez to właśnie spalił mi się potencjometr od podświetlania wszystkiego.