Skocz do zawartości

525 TDS - problem z odpalaniem na ciepłym oraz ASC

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!kupilem niedawno BMW 525 TDS E39 i mam delikatny problem z odpalaniem , a mianowicie dosc dlugo kreci jak silnik jest cieply a gdy jest zimny pali na dotyk.Auto ma przebieg 160 tys. km. i wyglada jak nowe , zawieszenia tez ma w swietnym stanie wiec wyglada ze przebieg jest prawdziwy.Moze mi ktos powiedziec co to moze byc???Aha i jeszcze jedno gdy ASC jest wylaczony to kontrolka sie swieci czy nie???

Z gory dzieki za odpowiedz.

Opublikowano
Aha i jeszcze jedno gdy ASC jest wylaczony to kontrolka sie swieci czy nie???

Z gory dzieki za odpowiedz.

Gdy ASC jest wyłączony kontrolka powinna świecić.

Opublikowano
troche tu na forum juz o tym pisano: objawy pompy zepsutej
zh
Opublikowano
  • Autor
Ok dzieki!!!a moze mi ktos powiedziec jak mozna sprawdzic czy przebieg jestt prawdziwy???czy to prawda ze jak bede krecil kluczylien w stacyjce to powinien sie pokazac prawdziwy przebieg???Aha i ile taka pompa wytrzymuje tysiecy kilometrow???
Opublikowano
zastanawia mnie jedna rzecz ilu z was mówiąc ze to pompa czyli nastawnik wymienilo nastawnik osobiście i problem zginoł mialem ten sam problem w e36 td świeżo po zakupie w moim przypadku był przestawiony rozrząd przez naturalne wyciągnięcie się łańcucha po przeb 240 tys bo jeśli ktoś daje pompe do napraw regeneracji to rozbiera rozrząd i ustawi go do brze sprawdż rozrząd istatyczny kąt wyprzedzenia wtrysku pzdr

Syrena z sercem od rekina!

http://img264.imageshack.us/img264/227/resize1yf.jpg

Duże Zdjęcie

Opublikowano
czy to prawda ze jak bede krecil kluczylien w stacyjce to powinien sie pokazac prawdziwy przebieg???

nie

:: Moje auto ::

:: Nieważne czym jedziesz, ważne dokąd ::

Opublikowano

Problemy z paleniem w dieslach na ciepłym wynikają z opóźnionego kąta wtrysku, a powodem tego może być zużywanie sie rozdzielacza wtrysku na pompie wtryskowej lub zużycie łańcuchów rozrządu.

Nie raz już pisałem o tym że 200 tys. przebiegu w dieslach to łańcuch obowiązkowo do wymiany.

Opublikowano

Mam kilka pytanek:

Jak sprawdzic czy łancuch jest do wymiany czy nie??

Czy to prawda że nieraz wystarczy wymienic tylko napinacze???

Bo ja mam 325 tds którego sam sprowadziłem z francji i miał na liczniku 280tys ja juz 15 tys zrobilem.

Nie mam ksiazki serwisowej i nie wiem czy kiedys był wymieniany rozrząd czy nie, podobnie katalizator nie wiem kiedy był i czy wogóle był wymieniany????

Czy przestawieni na pompie kąta wtrysku może pomóc w paleniu na ciepłym silniku???

jescze jedno w którym dokładnie miejscu znajduje sie czujnik tem. silnika widziałem 2 pod kolektorem ssącym i nie wiem który odpowiada za wskaznik tem???

NAPRAWA STEROWNIKÓW ABS BOSCH-a

Promocja dla klubowiczów 200zł :)

gg 2921736

602 888 262

LUBESLKIE okolice Łukowa

Opublikowano

Odkręcajac korek wlewu oleju i ruszjac łańcuchem na boki mozna ocenic jego stan, ale trzeba go umieć ocenić tylko po tym odczuciu.

Można także spróbować ustawić kąt wtrysku na czujnik i gdy nie bedzie to możliwe, bo wahania czujnika są różne to również oznaka zużytych łańcuchów.

Często mocno już zużyte łańcuchy głośno pracują i na ucho można je usłyszeć.

Wymiana samych napinaczy to bzdura, bo robota jest ta sama jak do łańcuchów - chcesz płacić dwa razy za to samo?

295 tys. to juz według mnie stanowczo za dużo i przygotuj się na wymiane oprócz łańcuchów także kół zębatych. Nie sądzę aby francuz je wymieniał.

Przestawienie kąta wtreysku może pomóc, ale jak nie zrobisz porządku z łańcuchami, to będziesz tego żałował i wolałbym nie być w Twojej skórze.

Czujnik temperatury silnika dla wskaźnika znajduje się w przedniej części głowicy, a dla sterownika w tylniej części głowicy - oba jako pierwsze od połowy głowicy, bo na samych krańcach są czujniki typu switch dla żaluzji i wentylatora klimy.

Opublikowano

A moze sie orientujesz ile może kosztowac wymiana rozrzadu.

Ile kosztuje sam łańcuch????

NAPRAWA STEROWNIKÓW ABS BOSCH-a

Promocja dla klubowiczów 200zł :)

gg 2921736

602 888 262

LUBESLKIE okolice Łukowa

Opublikowano
witam kolege Roberta problem rozrządu w tds nie polega na rozciągnięciusię łańcuchów\jak gumy w majtkach\ bo równie ważne są dwa ślizgi i najważniejsze to kółko na wale korbowym\ bo jet najmniejsze a robi najwięcej\ i sprawdzając stan zużyciłańcucha przez korek wlewu oleju życzę powodzenia Aby ustawićkątwtrysku\094+-002\trzeba njpierwustawić ozrząd na znaki\iskoro przebieg jest powyżej 20 tys\podłożyć 4.2mm pod przyrząd ustawcz weałeka rozrządu a propos czujników tempr to w tds nie ma czujników ani z przodu ani z tyłu bo są po stronie wtrysk€w poniżej a czujnik temp klimy w chłodnicy ps.nie spotkalem się jeszcze w żadnej literaturze z przebiegiem po którym nleżało wymienić rozrząd lub też\ strzelił by komuś łańcuch\.pz

Syrena z sercem od rekina!

http://img264.imageshack.us/img264/227/resize1yf.jpg

Duże Zdjęcie