Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wlaśnie swoja jedynkę i piątek prawdopodobnie będę " ociemniał " :) w firmie która się tym zajmuję , ale chciałbym zrobić w miarę oryginału . Lecz napewno nim nie będzie ponieważ pradowopobnie będzie to folią robione i przednie szyby również w tym samym kolorze i z takim samym % przyciemnione .

Kusi mnie jednak przyciemnianie piecowo ale nie znam cen ani gdzie coś takiego w Krakowie można zrobić

O folii myśliałem o firmie folia-tec w Krakowie . Widziałem już kilkukrotnie ich robotę , nawet Leszek Kuzaj u nich okleja swoje wszystkie samochody , i chyba wszystkie te auta widziałem i nie miałem zastrzeżeń . Boje się tylko że ta folia zaraz będzie odchodzić ...

Nie chce robić "karawanu" dlatego pytam o % oryginalnych szyb które czasami widuję w jedynkach i według mnie wygląda to bardzo ładnie .

Matii

poniżej masz zdjęcia jedynki z fabrycznie zrobionymi szybami.

Ja właśnie chciałbym tak samo zrobić a przednie boczne tak samo jak boczne tylne .

http://images47.fotosik.pl/622/a1d627a2886a01damed.jpg

http://images41.fotosik.pl/615/e076c22d6fe85d40med.jpg

http://images41.fotosik.pl/615/00a2e792bd6a57ddmed.jpg

Opublikowano

Kamil, nie zrozumieliśmy się - każda szyba, która jest montowana do auta (przednia czołowa, boczne, tylna) mają już w sobie przyciemnienie ok 25% i to jest max na co możemy sobie pozwolić.

Jeżeli chcesz przyciemniać folią to wszystkie boczne na max +30% a tylna 40-50% ja polecam na 40% ale powiedz, że chcesz czarną folię, a nie jakąś podobną do czarnej, a przy słońcu wyjdzie fiolet, czy granat :mad2: :duh:

zobacz moje poprzednie auto, jak miałem przyciemnione - polecam firmę z Raszyna sciemniacze.pl - mają bogatą galerię - folia do dziś jest na passacie i nic się nie dzieje, a szyba tylna jest podgrzewana :cool2:

boki na +30%

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/144ffc4231058eaf.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/371ee5bdefc75c78.html

Opublikowano
Ja kiedyś chciałem swoją przyciemnić i pojechałem na pomiar to przednie boczne miały chyba 82% przepuszczania światła i przyciemnienie każdą folią powodowało, że przekraczało się minimalny próg przepuszczalności światła. Daj znać jak ci poszło.. zapodaj jakieś foty może zdecyduje się mimo to :)

E30, E36, E60, E87, F48

Opublikowano

wiemy, jak jest... nic nie możesz naklejone na przednich szybach... nie dlatego, że jest za ciemno, a dlatego, że w chwili wypadku szyba sie nie pokruszy...

ja i tak przyciemniłem wszystkie, bo sam tył troche słabo wygląda, ale o gustach się nie dyskutuje :D

Kamil, zapodaj foto po operacji.

Opublikowano
Ja robiłem przednie boczne w swoje X3 w firmie technicolor z Kiełpina koło Zielonej Góry tylna oraz boczne tylne fabrycznie przyciemnione są na 80% i jest to podwójny fotochrom gość zna się na rzeczy usługa piecowego przyciemniania trwa 14 godzin z tego co mówił to nawet policja nie jest w stanie wiarygodnie określić stopnia przyciemnienia fotochromu ponieważ nie mają do tego urządzeń....... przód zrobił mi na 30% z certyfikatem z instytutu ceramiki i szkła w Krakowie i z tego co mówił to oni też mają odpowiednie wyposażenie do tego typu usługi tylko się nie chwalą więc jak jesteś na miejscu to warto zapytać.... koszt za 2 szyby to 1200zł brutto z bmw jest najgorzej pod względem rozbierania drzwi no co najważniejsze brak jakiegokolwiek śladu demontażu boczków drzwi...
Opublikowano

Właśnie troszku boję się tego ściągania tapicerek z drzwi , pózniej pytanie czy dobrze skręcili , czy śrubki wkręcili wszystkie , czy tapicerki nie połamali :(

Ale skoro robią Porsche , Lambo , Ferrarki i inne to BMW serii 1 dziwne im nie będzie :) .

Opublikowano

ja mam dobre nastawienie do szyb z folią :) zawsze, jak policja podjerzdżała to ja przednie szybki opuszczałem... Niestety kiedyś miałem przykrą sutuację, gdzie chcieli mi zabrać dowód rejestrecyjny za folię i żaden certyfikat nie pomaga- też taki kartonik miałem... z przodu NIC kompletnie nic nie można mieć.

w BMW nie będe przyciemniał szyb bo już jest tam bardzo ciemno z ta podsufitką

• 2 lata później...
Opublikowano
Ktoś kojarzy ile % przepuszczalności maja oryginalnie przyciemnione szyby w jedynce? Jest to 20 %? czy może więcej? Bo w czwartek jadę na ponowne przyciemnianie szyb i chcę to zrobić mniej więcej tak jak w oryginalne, bo bardzo ładnie to wygląda :cool2:
Opublikowano

Miałem zrobiony wczesniej tyl na 5% a przod na 50% i wygladalo to tak, ze tyl czarny a przod wydawal sie jakby nie bylo nic ruszone i po pol roku z tylu zdjalem folie. Jakby nie bylo problemów w polsce z przednimi szybami to caly samochod bym zrobil na 5% :norty: a tak to mysle, zeby tyl zrobic na 20% a przod mam zostawiony folie 50%, bo wydaje mi sie, ze to bedzie tyle ile w oryginale, ale moge sie mylic.. Dlatego sie pytam czy ktos sie orientuje ile maja fabrycznie sciemnione ;)?

To maja 35% przepuszczalnosci swiatla?