Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

witam

mam takie pytanko....mam do pracy 15km i zauwazylem ze nawet wskazówka od tem nie wychodzi poza 2 kreske, autko na lpg , a zeby stała w pionie to musze go zdeka na 2 biegu przycisnac, a jak juz wyjdzie poza 2 kreske i dam na luz jak jade z gorki to stopniowo schodzi do niebieskiego pola....czy to wina termostatu????.. i jeszcze jedno sprawdzalem tem zewnetrzna( od czujnika ten co jest pod zderzakiem ) na funkcjach ukrytych na 7.1 i mam 80, 85 !!! skacze sobie gdzie w ogole jak moze byc na zewnatrz plus 80stC?....a na wyswietlaczy mam prawidlowa tem np. -3 ....o co tu chodzi??? :?: :?: :?: bo test 7 to od chlodnicy a 7.1 to tem zew.

Edytowane przez maciek20x
Opublikowano
Z tego co sobie przypominam to test7 jest zdaje się temperatura cieczy chłodzącej, może termostat się zaciął i masz cały czas otwarty, albo coś z wiskoza skoro nie może złapać temperatury.
Opublikowano
A mojego doświadczenia (kilka tygodni temu) na 99% termostat AGR. Po trasie 30km wskazówka nie zawsze była w pionie (przy temp. zewnętrzenej ok. 0 stopni) Po wymianie termostatu po ok. 2-3km wskazówka jest w pionie, a test zagarów pokazuje 92-93 stopnie.
Opublikowano

Jeśli kreska po paru kilometrach nie stoi w pionie,a do tego opada jak jedziesz na luzie to na bank masz do wymiany termostat.

Miałem tak samo. Po wymianie termostatu wskazówka jest w pionie po 3 - 4 km niezależnie ile jest stopni na dworzu.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Najpewniejszy sposob by to sprawdzic:

Odpal samochod i poczekaj az sie zagrzeje do 60-70 stopni, podnies maske i dotknij przewodu miedzy termostatem a wlotem chlodnicy, powinien byc najwyzej letni. Jesli chlodnica jest juz ciepla to masz 100% pewnosci ze termostat jest uwalony.