Skocz do zawartości

[E36] 318i '98 - hałas z tyłu samochodu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Od czasu do czasu daje się słyszeć podczas jazdy hałas (takie szorowanie jakby coś pracowało bez smaru) z tyłu samochodu. Okazje przy jakich ten hałas sie pojawia to ostre zakręcanie, jazda po nierównym terenie. Tak sobię dedukuję czy nie jest to spowodowane agonalnym stanem pompy paliwa która gdy tylko zaczyna pracować "na sucho" powoduje właśnie taki hałas? Jeszcze dodatkowa poszlaka na potwierdzenie mojej teorii jest taka że im mniej paliwa tym częstsze objawy. Przebieg ~ 265 tys. km. Mieliście może coś takiego?? I jakby co to czy pompa jest pod tylną kanapą? I ewentualnie jakiego producenta zamiennika szukać?

pozdrawiam

GS

Opublikowano

Tak, pompa jest pod kanapą.

Rozumiem, że nie masz 100% pewności, że to pompa, a skoro zauważyłeś, że hałasuje, gdy jest mało paliwa, to zalej tak z pół baku i zobacz, czy przejdzie [nie będzie pracować na sucho].

Co do nowej, to różne są opinie, ale raczej odradza się zamienniki. Można szukać ori z rozbitka, ale trzeba trafić.

Sam nigdy nie miałem zamiennika pompy, więc niestety nie doradzę żadnej konkretnej firmy.

Ważne, żeby dała dobre ciśnienie [bodajże min. 3 bary].

Opublikowano

Obserwacja z dnia dzisiejszego:

prawie pół zbiornika paliwa, samochód zaparkowany na zjeździe (maska 50 cm niżej niż w poziomie). Przy włączonym silniku na zewnątrz samochodu nadal coś słychać z tyłu - dla mnie to brzmi tak jakby to paliwo przykrywając pompę nie powodowało smarowania które wycisza szorowanie a raczej tłumi hałas generowany przez pompę cały czas.

mieliście może coś takiego?

GS

Opublikowano

Witam

Możesz sprowokować jej złą pracę sprawdzając ją wyciągniętą z baku. Podłącz na krótko, daj jej chwilę pracy na sucho i będziesz wiedział, czy to ona powoduje ten dźwięk. Co do nowej pompy, to jedni chwalą sobie zamienniki chińskie i nie narzekają, a ja polecam Ci Boscha, bo przychodzi w całym zestawie montażowym z nowym sitkiem, kabelkami etc oraz instrukcją dokładną jak to poskładać :cool2: Oczywiście jest znacznie droższa niż każda chińszczyzna.

Pozdrawiam

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png