Skocz do zawartości

E36 320 Problem z obrotami/sondą/kod błędu 53 - HELP!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

Mam dość nie typowy problem ze swoim autem. Pojawia się on z częstotliwością raz na rok lub raz na dzień.

Po rozgrzaniu się do pionu auto gaśnie, jakby odcięło paliwo. Pod czas jazdy jak i na wolnych obrotach. Gdy chce je po tym odpalić to długo trzeba kręcić a jak jak już odpali to pracuje jakby na 3 gary , słabo reaguje na pedał gazu i odcina przy 3,5 tyś. Reguły nie ma , za chwile może odpalić jakby nigdy nic i jade dalej. :x

Byłem na diagnostyce (X431 DIAG) i wykazało błąd: 53 Oxygen-sensor heating. To znaczy że mam całą sondę do wymiany , czy tam jest jakaś grzałka?. Oto moje kolejne pytania:

1) Czy u mnie znajdują się dwie czy jedna sonda?

2) Czy ja mam czujnik wałka rozrządu i wałka korbowego? Czy to jedno i to samo?

3) Czy komputer mógł nie zapamiętać błędu z przed tygodnia jeśli np. ten czujnik wałka korbowego szwankuje?. Tak samo co jakiś czas ABS mi się zaświeca - dlaczego tego diagnostyka nie wykazała?

Dodam że wymieniłem pompę paliwa , jednak problem powrócił. Chyba obstawiam bardziej na jakieś przebicia na cewkach , no chyba że ta sonda...

Czekam na konkrety koledzy!

dzięki.

Silnik M50B20 bez gazu offcoze.

UWAGA!Brak dachu!

"Nie ma na świecie przyjaźni, która trwa wiecznie. Jedynym wyjątkiem jest ta, którą obdarza nas pies." /Konrad Lorenz/

Opublikowano
Grzałka jest w sondzie lambda , jeśli występuje błąd grzałki sondy to sprawdź na początek przekażnik od grzałki (najlepiej podmień) Jeśli przekażnik jest dobry to zostaje sprawdzić czy na dwóch czarnych przewodach przy sondzie jest napięcie 12V , jeśli jest to a błąd występuje to cała sonda do wymiany . Ale moim skromnym zdaniem sonda nie ma aż takiego wpływu na to aby silnik gasł i były problemy z jego uruchomieniem
Opublikowano

ok. dziękuje za info kolego.

... to sprawdź na początek przekażnik od grzałki (najlepiej podmień)...

On jest w puszcze z resztą bezpieczników?

UWAGA!Brak dachu!

"Nie ma na świecie przyjaźni, która trwa wiecznie. Jedynym wyjątkiem jest ta, którą obdarza nas pies." /Konrad Lorenz/

Opublikowano

On jest w puszcze z resztą bezpieczników?

Tak . A rozpiskę bespieczników i przekaźników znajdziesz gdzieś tu na forum A co do pytania nr 1 to masz jedną sondę , pytanie nr 2 posiadasz i jedno i drugie pytanie nr 3 niestety nie wiem :mad2:
Opublikowano
Jedno pytanko koledzy jeszcze: jak mogę rozpoznać czy sonda działa trzymając ją w ręku?

UWAGA!Brak dachu!

Opublikowano
O matko , ale meksyk , ale dzięki kolego.

UWAGA!Brak dachu!

Opublikowano

Witam

Co do pytania nr 3, to wydaje mi się, że sterownik ABS powinien pamiętać te błędy, jeśli Ci się ABS świecił. Kontrolka ABS może zaświecać się i gasnąć, gdyż sterownik informuje Cię o błędzie tylko w chwili jego wystąpienia, a nie jak przy airbagach - cały czas. Można spróbować podłączyć go do INPY (albo DIS), ona prawie na pewno odczyta błędy w ABS, jeśli takowe były. Możliwe, że od wystąpienia tych błędów do ostatniej diagnozy odłączałeś aku (??) i pamięć błędów się skasowała...

I tak samo jak seba myślę, że błąd sondy nie powodowałby takich objawów zdarzających się raz na "ileś tam".

Gdyby jakiś czujnik zależny od ECU złapał błąd, to na pewno komp by go wykazał.

Pozdrawiam

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png

Opublikowano

Koledzy. Udałem się na kolejną diagnostykę i mam chyba już coś konkretniejszego.

Tak się idealnie złożyło że auto akurat pod warsztatem odmówiło posłuszeństwa , czyli objawy jak pisałem wyżej. Diagnoza wykazała :

53 Ogrzewanie sondy

79 Czujnik obrotów/czujnik połozenia

84 Czujnik fazowy

68 Przepływomierz powietrza/masowy błędny

52 Przekaźnik pompy paliwa/przerwa zwarcie do masy

5 Wtryskiwacz cylinder 6 /przerwa zwarcie do masy

50 j/w tylko cylinder 2

Rozumiem że 79 to czujnik położenia wału korbowego a 84 to czujnik rozrządu?

No raczej zacznę z wymianą czujnika wałka korbowego.

A reszta błędów , czy mógł on pociągnąć je wszystkie za sobą?

Czy czeka też mnie wymiana 84? :sad:

Aha dodam jeszcze że po wykasowaniu błędów po 10 min jak awaria ponownie wystąpiła to już tylko pokazało błąd 79.

Witam

Co do pytania nr 3, to wydaje mi się, że sterownik ABS powinien pamiętać te błędy, jeśli Ci się ABS świecił. Kontrolka ABS może zaświecać się i gasnąć, gdyż sterownik informuje Cię o błędzie tylko w chwili jego wystąpienia, a nie jak przy airbagach - cały czas. ...

Z tym ABSem kolego przeczytaj ten temacik proszę :

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=48&t=147100

UWAGA!Brak dachu!

Opublikowano

Witam

Patrzyłem na kody błędów i 79 oraz 84 odnoszą się do czujnika położenia wałka rozrządu wg. mojej rozpiski kodów diagnostycznych BMW dla siemensa MS40. Wydaje mi się, że wystąpienie wszystkich błędów jest następstwem nagłego zgaśnięcia auta (bo pewnie tak się stało). Czy badaliście tym kts'em napięcie i pracę sondy lambda??

Korzystając z DIS można przetestować każdy układ, który wyrzucił błąd i jest to bardzo fajna zaleta tego systemu. Nie masz kogoś w okolicy, kto ma DIS? Poszukaj w dziale diagnoza.

Pozdrawiam

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png

Opublikowano

Ok ,dzięki kolego za info. Tak czy owak zaczynam od czujnika wału korbowego , zobaczymy co dalej , choć mam dużą i cichą nadzieje że rozwiąże to mój cały problem.

pozdrowienia

UWAGA!Brak dachu!