Skocz do zawartości

528 Nie wchodzi na obroty i nagrzała wydech do czerwoności

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Mam problem wczoraj odpaliłem bunie i coś nie tak dodaję gazu i nie reaguje tak jakby na wszystkie gary nie paliła, albo paliwa nie dostawała, nie chce się wkręcić powyżej 2000. Ale że byłem około 10 km od domu to próbuję jechać totalny brak mocy tylko na jedynce i dwójce jechałem około 30 km/h. Po jakichś 4 km coś mi zaczyna śmierdzieć w samochodzie zatrzymuję się macha do góry patrze a kolektor wydechowy czerwony i zaczęły się topić osłony i one tak śmierdziały. No i niestety na hol i do domu, nie mam pojęcia co to może być proszę o pomoc. Pierwsze oczywiście wybiorę się na kompa żeby sprawdzić błędy, może coś się wyjaśni. Samochód to 528 1996 bez gazu

Edytowane przez Grisza666
Opublikowano
powodow wiele komp zalatwiproblem !! ale na pewno problem z mieszanka jak kolektory na czerwono!! totalnie ja zalalo paliwem !! dobrze ze ci katalizator sie nie zapalil bo mialbys po 30km/h przejazdzce
czesci e30 !!!! [email protected] kom.514966488 WuWua stolica
Opublikowano
Myślę że jakby katalizator zatkał wydech to by wogóle zgasł silnik, i z tego co pamiętam to spaliny z rury wychodziły. I skąd takie nagrzanie wydechu?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Może za uboga mieszanka, wtedy traci moc, i rośnie temperatura spalania.

Ja obstawiam coś z układem paliwowym, ale bez komputera to sie chyba nie obejdzie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tak jak kolego sam zauważyłeś "tak jakby na wszystkie gary nie paliła" i to jest przyczyna.

Kiedyś też tak miałem padły mi cewki zapłonowe chyba na 2 cylindry(nie pamiętam dokładnie) wtedy nie ma iskry i paliwo które idzie do cylindra jest nie spalone zostaje wyrzucone w wydech.Z racji panującej temperatury w układzie wydechowym paliwo dostaje tam zapłonu i się spala co powoduje jeszcze wyższą temperaturę w układzie.Co do mocy to raczej normalne, że jej brak jeżeli efektywnie pracują np. 4 z 6 cylindrów.

Ja też przejechalem w takim stanie ze 20 km, po zatrzymaniu nie wiedziałem czy auto się pali i co się wogóle dzieje-spod samochodu wydobywał się jeden wielki dym.

Do wymiany poszły:świece zapłonowe,cewki zaplonowe,linki hamulca ręcznego(zapiekły się od temperatury),rozpadł się katalizator(też temperatura).

ec2Wze6.jpg
Opublikowano
Jeżeli cewki to powinny wyjść na kompie, zobaczymy. A jak Ci padły te cewki to tak nagle? Nie było wcześniej objawów? Bo mnie nagle to się stało wszystko, było ok zgasiłem auto, i po 10 min jak zapaliłem to beret. Ale myślę że możliwe że tak będzie jak piszesz.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To było dawno tak z 5 lat już.Ale jeżeli dobrze pamiętam to wcześniej miałem jakieś 2-3 szarpnięcia(tak jakbyś gwałtownie na chwilę nacisnął hamulec) i później od razu moc spadła jakbym jechał z zaciągniętym ręcznym.Później żałowałem że jechałem autem w takim stanie.Katalizator wyciąłem całkowicie,jakiś 1-mc po awarii zaczął dzwonic w środku(rozpadł się).
ec2Wze6.jpg
Opublikowano
Myślę że jakby katalizator zatkał wydech to by wogóle zgasł silnik, i z tego co pamiętam to spaliny z rury wychodziły. I skąd takie nagrzanie wydechu?

kumplowi nie zgasł

dojechał pomalutku bo szybciej się nie dało do gościa od tłumików a ten mu katalizator wywalił

oczywiście było to podparte telefoniczną diagnozą ( bezbłędną) p.Krystiana z serwisu w Katowicach

Opublikowano
Na kompie wyszedł błąd czujnika położenia wału i czujnika temperatury płynu chłodzącego, jutro będę wymieniał i zobaczymy. A zapomniałem dodać że jak wystygła to się okazało że normalnie pali i chodzi dobrze, od mechanika dojechałem normalnie tylko że mam 2 km i nie zdążyła się rozgrzać.
Opublikowano
Wymieniłem czujnik położenia wału i czujnik temperatury płynu chłodzącego i wszystko wróciło do normy zagrzałem ją i ok. Dzięki za rady. Pozdrawiam miłośników BMW :D
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dobrze że tylko tyle.Oby nie było skutków tego nadmiernego przegrzania.

Powodzenia i pozdrawiam.

ec2Wze6.jpg