Skocz do zawartości

316i nie odpala po myjni z myciem podwozia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecnzie.

Posiadam BMW 316 i e 36 1991r

Piszę tu pierwszy raz choć nie raz tu bywałem jako gość. Mam problem byłem 3 dni temu na myjni bo mnie teściowa poprosiła bym umył auto! kupiłem ful opcje z myciem podwozia auto odpaliło i jechało na począdku normalnie nagle zaczeło troche przerywać i raz zgasło. Za jakimś tam razem odpalił i dojechałem do domu, wiechałem na posesje i wyłaczyłem silnik. wieczorkiem chciałem wiechać do garażu i już silnik nie odpalił. Kręciłem aż aku siadło! naładowałem aku i dalej nic auto stoji w ogrzewanym garażu i wszystko wyschło ale dalej tylko kręci! lecz teraz tak jak by łapał bo coś tam zapufa i staje. na forum znalazłem coś o pompie progowej i złączce od lambdy lecz nie mam kanału by się tam dostać! pompa progowa o której wspomniałem nie buczy jak czytałem jest idealnie cicho! zastanawiałem się czy paliwa nie brakło choć wskaźnik pokazuje 15L pomocy jakieś pomysły ? nawet z książki sam naprawiam nic nie wynika prucz tego jak sprawdzić pompe i czy paliwo do listwy dochodzi a bez kanału sondy nie sprawdze chba ze auto podniose wysoko a nie mam czym. jakieś pomysły? z góry dziękuję i pozdrawiam

_______

Poprawiłem tytuł. Zapoznaj się z formatem tytułowania wątków dla tego działu! Następnym razem będzie ostrzeżenie. mattiss

Opublikowano
moim zdaniem sonda raczej nie ja swoja odpinalem i odpalila i jedzila nieby takiego dramatu. raczej taki problem z układem elektrycznym moze iksry niedaje wcale i dlatego kreci i nieodpala sprawdz caly uklad najlepiej cewke kable itp....
Opublikowano

Cos musialo zalac mialem juz tak kiedys ale wszystko wyschlo i bylo ok.

Sciąg tylna kanape i tam zobaczysz dekiel od pompy paliwa. Przyloz tam ucho i niech ktos przekreci zaplon powinna sie pompa na chwile wlaczyc i bedzie buczec. Jak cisza to znaczy ze nie dochodzi napiecie do pompy albo po prostu siadla pompa akurat moze taki zbieg okolicznosci.

Opublikowano
wszędzie jest sucho juz zaglądałem do cewki do przewodów WN i resetowałem kompa ale nie odpaliła w ogóle. mam podejrzenie co do benzyny w zbiorniku bo przy 15 L powinna chlupać jak nią bujam a jest cicho albo mam przytępiony słuch! no pomyśle jak by co i jeszcze sprawdze przekażnik pompy paliwa albo sprawdze czy paliwo podaje.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Witam ponownie po długiej przerwie ;) a więc tak nie mam iskry na świecach! nie mam napięcia na cewce zapłonowej a jak sprawdzałem omomierzem cewka jest ok. nie umiem namierzyć z kąd powinno dochodzić napięcie do cewki. czy ktoś ma jakiś pomysł? z góry dziękuję a w między czasie zerknę do schematu elektrycznego ;)
Opublikowano
a może masz pod dywanem kierowcy wode i kable zaśniedziałe są, ja tak miałem i nie miałem iskry, nie miałem światełka u góry, szyby szwankowały, centralny zamek.
Opublikowano
Bajer polega na tym że wszędzie jest sucho auto stoi 2 tyg. w garażu i jest sucho i ciepło. na forum znalazłem coś o czujniku wału ale sam nie wiem może przekażnik? a właśnie nie mam elektrycznych szyb ani centralnego zamka ani alarmu ani nawet imobilaizera nie ma to auto nic typowy golas. więc chyba daleko nie trzeba szukać zastanawiam się jaki ma wpływ na to impulsator kopółka powinna być sucha choć jej nie rozbierałem ale kable i plastiki były tam suche.
Opublikowano
Witam ponowie mam nadal problem nie mam iskry w ogóle nie wiem co mam pomierzyć i jak odpiołem czujnik połorzenia wału i na 2 i 3 nóżce jest 8 ohm i nic wiecej! jak kręcę rozrusznikiem słychać jak by coś chciał złapać ale przerywa i kręci dalej! pomocy bo fura stoi nawet nie mam jak do mechanika sie wybrać czy elektryka z góry dziękóję i pozdrawiam ;)