Skocz do zawartości

325i Pytanie o lakier - Zdjęcia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam...

Próbuje doprowadzić moją E36 do ładu i stąd kolejny problem :) Przód mojego compacta czyli maska, błotniki oraz drzwi są normalnie masakryczne, jakby pomalowane wałkiem i farbą :) Jak kupowałem to koleś mówił że chciał zrobić czarny mat na całym aucie ale nie stykło mu z sianem. Tył auta mam normalny, świecący, igła, ale przód jest matowy i chropowaty, nie gładziutki tylko taki chropowaty. Daje zdjęcia poniżej w linku, zobaczcie czy to się da spolerować? Napewno nie pastą odrazu, chodzi tutaj o zmatowienie. Czy to coś da? Muszę tutaj użyć papieru wodnego a później pasty? Co mogę zrobić z tym lakierem? Proszę o wypowiedzenie się kogoś kto ma o tym trochę pojęcia. Dziękuje.

http://www.maksymw.cba.pl/lakier.html

Pozdrawiam,

Maks

Opublikowano
  • Autor
Ok proszę o usunięcie tematu. Tam mało osób wchodzi dlatego tutaj dałem temat.

Pozdrawiam,

Maks

Opublikowano
papier 1200 do wyrównania i pasta polerska np.G3 i powinno dać się spokojnie doprowadzić do ładu pod warunkiem że jest odpowiednia grubość klaru
A little piece of heaven in my hands
Opublikowano

Przenoszę Twój temat do działu zasugerowanego słusznie przez sebę. Nie ma problemu z tym, że "tam mało osób chodzi", bo zostawię tu linka z Twoim pytaniem. Widzę, że w blach-lak już założyłeś ten sam temat od nowa - tak nie robimy :nienie: i już go pozamiatałem na szufelkę i wylądował w koszu.

Pozdrawiam

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png

Opublikowano
Ze struktury widać chyba, że to szprajem ktoś malował... :oops:
Opublikowano

Jeśli chciał zrobić czarny mat, a ty piszesz że wygląda jak wałkiem, to może to być faktycznie spray.Wtedy niestety żaden papier nie pomoże, nic nie wypolerujesz bo farba się tak nazywa :czarny mat i ma być matowa (jeśli by tak nie było to po kilku dniach w jednym miejscu był by mat w innym półmat itp.)Jeśli jest tak, to niestety lakiernik, dobór lakieru i malowanie całych elementów.

Niektórzy natomiast chcąc się wyróżnić, kładą lakier metalik, tyle że nie dają tej ostatniej warstwy (tzw. klar), i wtedy samochód tak inaczej wygląda i pod ręka jest szorstki, ale nie ma żadnych zacieków ,po prostu inna struktura lakieru (taki pseudo carbon). Wtedy : papier, mycie, odtłuścić i dać klar kilka razy ( to też niestety lakiernik), ale myślę że masz na samochodzie czarny spray o nazwie czarny mat i to jeszcze położony na poprzedni lakier (góry i doliny).

Opublikowano
Jak niema klaru, spróbuj benzyna lakową, rozpuszczalnikiem acetonowym(Zmywaczem do lakieru na panznokciach) :norty:
Opublikowano
ludzie przecież to nie jest matowy lakier(mat pochłania światło),tylko pryśnięte sprayem.
A little piece of heaven in my hands
Opublikowano
Może zrób zdjęcia w dzień, bez lampy, bo różnie można interpretować ten kolor, szczególnie kiedy błysk lampy widać bardziej niż lakier.Kolor czarny występuje jeszcze w odmianie półmat, ciężko powiedzieć.
Opublikowano
  • Autor
Koledzy jutro zrobie test, spróbuje rozpuszczalnikiem przejechać ten lakier. Jak zejdzie to będzie spray a jak nie to spróbuje papierem 1600 albo 1800 zmatowić później 2500 i potem pastą. Zobaczymy efekt. Zrobie jeszcze jutro fotki w dzień, musze jakoś doprowadzić ten lakier do ładu bo jest tragiczny! Dam znać jutro!

Pozdrawiam,

Maks